Τρομακτικό: Χάθηκαν 3 δισ. πτηνά σε ΗΠΑ και Καναδά από το 1970

Ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου σχετικά με το περιβάλλον, χτυπάει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ και τον Καναδά χάθηκαν σχεδόν 3 δισ. πτηνά από το 1970, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29% των πουλιών που κάποτε ζούσαν σε αυτές τις χώρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science

και δείχνει μια ζοφερή εικόνα. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών, που ορίζει μια κρίση βιοποικιλότητας, εκτιμάται ότι είναι σήμερα 1.000 φορές μεγαλύτερος από εκείνο που υπήρχε πριν από τον άνθρωπο.

Οι ορνιθολόγοι χρησιμοποίησαν έρευνες αναπαραγωγής για 529 είδη, που αφορούσαν το 76% των γνωστών ειδών στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πτηνών από το 1970 έως το 2017. Έλαβαν υπόψιν τους επίσης δεδομένα μετανάστευσης από ραντάρ και μια στατιστική ανάλυση για την ομαλοποίηση των διακυμάνσεων των διαφορετικών συνόλων και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας της κατάστασης.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι τα πτηνά των αγρών είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια, με τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά 53% από το 1970. "Τα βοσκοτόπια είναι πραγματικά το πιο απειλούμενο χερσαίο οικοσύστημα στη βόρεια Αμερική. Έχουμε χάσει περισσότερα στρέμματα λιβαδιών τα τελευταία χρόνια απ' ότι στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο" δήλωσε ο Arvind Panjabi, επιστήμονας και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Τα πτηνά στα δάση, την τούντρα, την έρημο και τα παράκτια επίσης παρουσιάζουν μείωση. Και το 90% της απώλειας αφορά μόλις 12 οικογένειες πτηνών, οι οποίες είναι από τις πιο γνωστές, όπως τα σπουργίτια, οι σπίνοι και τα κοτσύφια.

Σύμφωνα με τον Panjabi η απώλεια οικοτόπων παίζει μεγάλο ρόλο στην εξαφάνιση των πτηνών. Τα τοξικά χημικά είναι επίσης σημαντικά ενώ άλλες απειλές είναι τα παράθυρα, η φωτορύπανση και οι οικόσιτες γάτες.

Η μελέτη όμως έχει και καλά νέα, αφού τα πουλιά των υγροβιότοπων παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 13%. Από το 1989 οι αρχές έχουν διαθέσει περίπου 2 δισ. δολάρια για την χρηματοδότηση έργων διατήρησης των υγροβιότοπων. "Η επένδυσή μας στη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και στην προστασία των υγροβιότοπων έχει πραγματικά αποδώσει" ανέφερε ο Panjabi.

Με δεδομένο ότι οι δράσεις όπως η απαγόρευση του DDT ή η προστασία των υγροτόπων έχουν βοηθήσει τα πουλιά στο παρελθόν, είναι σαφές ότι αυτά τα είδη μπορούν να επιστρέψουν. Χρειάζονται μόνο λίγη βοήθεια. «Όταν δίνετε στα πουλιά μισή ευκαιρία, μπορούν να ανακάμψουν», δήλωσε η επιστήμονας Nicole Michel. "Και αυτό είναι σημαντικό επειδή τα πουλιά και οι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια μοίρα. Με την προστασία των πτηνών και του οικοτόπου τους, προστατεύουμε επίσης τους ανθρώπους και την άλλη άγρια φύση που εξαρτάται από τα ίδια μέρη. Ό,τι είναι καλό για τα πουλιά είναι καλό και για τους ανθρώπους".

Keywords
Τυχαία Θέματα