Τρέξιμο μέχρι την πρωτοχρονιά για ληξιπρόθεσμα και δημόσιο

Σήμερα η εισήγηση της Κομισιόν για την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή του πακέτου των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκ ευρώ να συζητηθεί στο EWG για να υπάρξει η τελική θετική εισήγηση για το Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά χθες η έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άνοιξε και άλλα θέματα.

Ένα από τα πιο σοβαρά για την επιτροπή θέμα είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου η επιτροπή σημειώνει ότι μένει ακόμη ένα ποσό της τάξης των 1,1 δις

ευρώ από την δόση του Αυγούστου που παραδέχεται ότι καθυστέρησε να εκταμιευτεί εκκρεμούν στο κομμάτι της απόδοσης από τους φορείς προς τους τελικούς δικαιούχους . Το θέμα των ληξιπρόθεσμών οφειλών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την Commission καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 6 δις ευρώ από το δάνειο του ESM για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές με την προϋπόθεση ότι θα τις μηδένιζε ως το τέλος του προγράμματος . Κάτι τέτοιο δεν έγινε με ευθύνη και της Γερμανίας που καθυστέρησε την εκταμίευση της τελευαταίας δόσης του 1 δις ευρώ λόγω της παράτασης του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου . Παρόλα αυτά η υποχρέωση παραμένει και θα πρέπει να ικανοποιηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου

Οι αλλαγές στο δημόσιο

Ένα ακόμη θέμα που ανεβάζει αρκετά η έκθεση της Επιτροπής είναι οι καθυστερήσεις σε συμφωνημένες αλλαγές στο δημόσιο που όπως τονίζει καθυστερούν.

Συγκεκριμένα ενώ παραδέχεται ότι παρεμβάσεις όπως η αξιολόγηση του δημοσίου και το σχήμα μόνιμης κινητικότητας προχωρούν με βάση όσα συμφωνήθηκαν κρίσιμα θέματα όπως ο διορισμός νέων γενικών διευθυντών και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για ανεξάρτητους γενικούς γραμματείς φαίνεται ότι καθυστερούν παρά το γεγονός ότι η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου.

Δείχνει κίτρινη κάρτα την αύξηση των μισθών στην ΑΑΔΕ όπου υπάλληλοι προσαρμόστηκαν μισθολογικά με παλαιότερους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η έννοια περί ενιαίου μισθολογίου Παρατηρεί επίσης ότι υπάρχει μέτρα πρόδος στην διαδικασία επιτάχυνσης της απόδοσης της δικαιοσύνης θέμα που όπως τονίζει συνδέεται άμεσα και με ενίσχυση και της επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά τις 7500 προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 ( 3000 για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και 4500 σε θέσεις ειδικής αγωγής ) τονίζει ότι βρίσκονται εντός του πλασίου που έχει συμφωνηθεί . Τονίζει πάντως ότι για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να τηρηθεί χωρίς αποκλίσεις ο κανόνας του !:1 σε προσλήψεις αποχωρήσεις .

«Κίτρινη» για Γεωργίου - ΤΑΙΠΕΔ

Τέλος η επιτροπή επισημαίνει την δικαστική εκκρεμότητα με τα δύο στελέχη του συμβουλευτικού οργάνου ΤΑΙΠΕΔ διορισμένων από την ΕΕ που διώκονται για απιστία σε βάρος του δημοσίου για την υπόθεση του sale & lease back 28 κτηρίων του δημοσίου το 2013 επειδή η διοίκηση έχει δικαστική αμνηστία.

Επισημαίνεται επίσης και η συνέχιση της δικαστικής περιπέτειας του τέως ΓΓ του ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος αν και έχει αθωωθεί δύο φορές συνεχίζει να ελέγχεται δικαστικά για παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2010 με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί στο καθεστώς των μνημονίων .

Keywords
Τυχαία Θέματα