Τράπεζες: Ντεμαράζ από CVC για να κλείσει τα deals με Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική

Εντολή να κλείσει άμεσα και τα δύο mega deals με Εθνική Ασφαλιστική και Vivartia έχει λάβει το εν ελλάδι επιτελείο του CVC Capitals. Πιο ώριμες οι διαπραγματεύσεις με την MIG - συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου με την Εθνική Τράπεζα.

Αποφασισμένο να κλείσει και τα δύο mega deals με Εθνική Ασφαλιστική και Vivartia είναι το CVC Capital Partners και το εν Ελλάδι επιτελείο έχει λάβει εντολή να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της MIG.

Αίσιο τέλος θα έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πολυετές σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το CVC Capital Partners, φέρεται να έχουν συγκλίνει στο τίμημα και να βρίσκονται σε κοντά σε συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες τοποθετούν την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμώντας ότι οι τελικές διαπραγματεύσεις αφορούν τον τρόπο καταβολής του αλλά και τις ρήτρες που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία για μια σειρά κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ύψος του τιμήματος να κλείνει κοντά στα 460 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καλύπτοντας το όρο που είχε θέσει εξ’ αρχής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς να μην πέσει η τιμή της πώλησης κάτω από την τιμή που είναι αποτιμημένη η θυγατρική εταιρεία στα βιβλία της μητρικής.

Με βάση το παραπάνω προσφερόμενο τίμημα, το 100% της ασφαλιστικής αποτιμάται πέριξ των 575 εκατ. ευρώ, λίγο υψηλότερα, δηλαδή, από την αξία στην οποία την έχει στα βιβλία της η Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΤΕ αναθεώρησε το 2019 στα 550 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κίνηση που είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια διευκόλυνσης της πώλησης, θέτοντας παράλληλα κατώτατο όριο για την πώληση του 80%.

Εκτός από την αξία βάσει της οποίας αποτιμάται από τις δύο πλευρές το bancassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που αποτέλεσε την αιχμή των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και το ενδεχόμενο δανειοδότησης του CVC Capital Partners για ένα μέρος του τιμήματος πώλησης.

Εφόσον τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, το CVC αναδεικνύεται ισχυρός παίκτης στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με σημαντική δραστηριότητα τόσο στις γενικές ασφαλίσεις όσο και στον κλάδο αποταμίευσης και υγείας.

Πάντως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς δέχεται εισηγήσεις να εξαντλήσει τα περιθώρια να λάβει μια ακόμη, μικρή αυτή τη φορά, παράταση από την DG Comp για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς υποχρεώνεται να διαθέσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου στη χειρότερη δυνατή στιγμή, με την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και με την οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση.

Η μικρή παράταση θεωρείται από τους εισηγητές της απολύτως δικαιολογημένη, υπό το πρίσμα της αλλαγής κλίματος, που προσδοκάται βάσιμα ότι θα φέρει η κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων κατά της Covid-19 και η εισροή στην ελληνική οικονομία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμφωνία με τις τράπεζες για την Vivartia

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα θέλουν το CVC και τις πιστώτριες τράπεζες της Vivartia να έχουν κατέληξαν σε κοινό σχέδιο για τη διαχείριση των δανείων ύψους 424 εκατ. που βαρύνουν τον όμιλο τροφίμων.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η ανακοίνωση της συμφωνίας μπορεί να είναι ζήτημα ακόμη και λίγων ημερών. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, λήγει στις 30/11/2020.

Κλειδί για την συμφωνία είναι το κοινοπρακτικό δάνειο των 362 εκατ. που έχει δοθεί από Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα και το οποίο αποτελεί αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων της Vivartia που είχε γίνει το 2018, προκειμένου ο όμιλος να εξασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα. Και αυτό γιατί υπάρχει διασύνδεση του κάθε κλάδου δραστηριότητας της Vivartia για την εξυπηρέτηση του συνόλου των υποχρεώσεων του κοινοπρακτικού δανείου, με το CVC να απαιτεί από τις πιστώτριες τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανεισμού ώστε να μην υπάρχει αυτή η διασύνδεση μεταξύ των δανείων.

Ποιο είναι το CVC Capital

Το CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity funds με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 105 δισ. δολάρια και δραστηριότητα στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην «Ιασώ General», και το νοσηλευτήριο «Υγεία», ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη MIG για την εξαγορά της Vivartia. Η προοπτική απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δημιουργεί συνέργειες με τον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας, στον οποίο το CVC έχει κυρίαρχη παρουσία μέσω του δικτύου των νοσοκομείων που έχει εξαγοράσει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα