Τράπεζες: Κόκκινα δάνεια επιχειρηματιών απευθείας σε funds

Σε πωλήσεις δανείων επιχειρήσεων που είναι σε λειτουργία προχωρούν οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ξεπερνάει τα 56 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις που προγραμματίζονται δεν θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο της μεταβίβασης μεγάλων χαρτοφυλακίων, αλλά θα αφορούν και μεμονωμένα δάνεια, δηλαδή δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη και αν αυτή είναι μικρομεσαία.

Η σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά των τραπεζών

συνδέεται με τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται από τον SSM για τη δραστική μείωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων του Ομίλου ρίχνει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 10,3 δις. στο τέλος του 6μήνου 2020.

Πειραιώς – MIGvivartiacvc

Έτοιμη να ξεκινήσει διαγωνισμό για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων εταιρειών, συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη, είναι η Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -2,07%, υλοποιώντας το πλάνο εξυγίανσης και θωράκισης του ισολογισμού της.

Ήδη, έχουν προσληφθεί ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι Houlihan Lokey και Euroxx και ξεκίνησε η διερεύνηση ενδιαφέροντος για το project. Με βάση τις πρώτες άτυπες παρουσιάσεις, η Πειραιώς πρόκειται να βγάλει προς πώληση απαιτήσεις της τάξης των 400 εκατ. ευρώ από τα εναπομείναντα δάνεια εταιρειών συμφερόντων Γ. Λογοθέτη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Πρόκειται για δάνεια που συνάφθηκαν πριν ή μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2015. Στις εξασφαλίσεις περιλαμβάνονται δύο ακίνητα που στεγάζουν ξενοδοχειακές μονάδες σε Μύκονο και Σαντορίνη, ακίνητο μεγάλης αξίας στη Βούλα Αττικής, άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων ισχύος 140 MW καθώς και κάποια πάρκα σε λειτουργία.

Τέλος, υπάρχουν ενεχυριασμένες μετοχές Πειραιώς, οι οποίες προήλθαν από τη συμμετοχή δανειοληπτριών εταιρειών στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2015, όπως αποκάλυψε το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχει διαβιβαστεί και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν από την Πειραιώς μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, δάνεια σε ΑΠΕ και προσωπικά δάνεια πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο της Πειραιώς. Μετά το πόρισμα ακολούθησαν οι παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς.

Εφόσον πωληθούν τα δάνεια ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς μηδενίζει το άνοιγμά της σε εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη, κλείνοντας τον επίμαχο φάκελο, που άνοιξε πριν την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Αίσιο τέλος έχει το σίριαλ της πώλησης των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος στην HIG Capital, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα του NPL Confidential, καθώς μετά την Eurobank, το αμερικανικό fund ήρθε σε συμφωνία τόσο με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NPL Confidential ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου άναψε το πράσινο φως για την τη μεταβίβαση των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ύψους 55 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία HIG Capital, ενώ τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα πράξει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς για την μεταβίβαση επιπλέον 35 εκατ. ευρώ δανείων.

Οι πιστώτριες τράπεζες Εθνική και Πειραιώς έτρεξαν διαγωνιστική διαδικασία προ διμήνου με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Deloitte, ενώ το H.I.G. Capital υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και μάλιστα με διαφορά από τον επόμενο πλειοδότη.

Με τις δύο αυτές αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των 53 περίπου εκατ. ευρώ δανείων της Eurobank που αποκτήθηκαν σε πρώτη φάση, στη HIG έχουν περάσει απαιτήσεις της τάξης των 143 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank πάντως να εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας με δάνεια ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η HIG απέκτησε τον Μάρτιο του 2019, τα δάνεια που είχε η Χαλυβουργία στη Eurobank, ύψους 53 εκατ. ευρώ, στο 15% της ονομαστικής τους αξίας, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ανάλογο θα είναι το τίμημα το οποίο καταβλήθηκε για τα δάνεια τόσο της Πειραιώς όσο και της Εθνικής Τράπεζας.

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, δεν έχει εκφράσει μέχρι σήματα διάθεση να πωλήσει το δικό της δανειακό χαρτοφυλάκιο καθώς θεωρεί ότι μέσα από το τρέχον πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας και την αναδιάρθρωσης του δανεισμού της, η Χαλυβουργία μπορεί να καταστεί βιώσιμη.

Σε διαπραγματεύσεις με την Castlelake για το δάνειο των 52 εκατ. ευρώ της Audio Visual η Εθνική Τράπεζα

Με μοναδικό ενδιαφερόμενο την Castlelake συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Deloitte τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του δανείου των 52 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η Audio Visual του επιχειρηματία Νίκου Βαρδινογιάννη από την Εθνική Τράπεζα.

Όπως έχει γράψει το NPL Confidential η Εθνική Τράπεζα έχει βγάλει στην αγορά προς πώληση δάνειο 52 εκατ. της Audio Visual του επιχειρηματία Νίκου Βαρδινογιάννη με κομβικό ρόλο στην διαδικασία να παίζει η Deloitte.

Το γεγονός πάντως που προβληματίζει την εγχώρια αγορά των Servicers είναι ότι ενώ κατά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον από αρκετούς ενδιαφερόμενους, τελικά κατά την διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκε μια και μοναδική προσφορά από την Castlelake.

Πλέον απομένει να αξιολογηθεί από την Deloitte και την Εθνική Τράπεζα η συγκεκριμένη προσφορά για να δούμε αν θα έχουμε το πρώτο deal του 2021 ή το σίριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια.

Σημειώνεται ότι η Castlelake είναι μέτοχος κατά 98% της Prodea Investments, ενώ διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια αξίας 15,3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 2 χρόνια, η Audiovisual έχει προχωρήσει σε διαγραφές 94,4 εκατ. ευρώ, από συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων. Προς την παραπάνω κατεύθυνση υπέγραψε πρόσφατα με την Τράπεζα Πειραιώς δύο συμβάσεις στερητικής αναδοχής χρέους, βάσει των οποίων διαγράφηκαν δάνεια του ομίλου, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ και διενεργήθηκε αναδοχή ισόποσων οφειλών από την Doson Investments, εταιρεία που κατέχει το 27,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης και ελέγχεται από μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Πρακτικά, η Doson ανέλαβε την εξυπηρέτηση του παραπάνω χρέους, στηριζόμενη στις προσόδους από μερίσματα που εισπράττει ως μέτοχος της Motor Oil (σ.σ. κατέχει το 5,6%) ή και άλλων συμμετοχών.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο η Εθνική Τράπεζα διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων για δάνεια, ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ, ενώ είναι το τρίτο εταιρικό χαρτοφυλάκιο που βαίνει προς πώληση μετά την Ελληνική Χαλυβουργία και την Vivartia.

Στην πώληση του δανείου της Notos Com προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Eurobank και έχει δώσει εντολή στη Euroxx για την εξεύρεση αγοραστή.

Πρόκειται για δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ, που αφορά τη συμμετοχή της τράπεζας σε κοινό ομολογιακό ύψους 155 εκατ. ευρώ, το οποίο πλην της Eurobank κατανέμεται μεταξύ των υπόλοιπων τραπεζών ως εξής: 45 εκατ. ευρώ έχει η Αlpha Bank, 70 εκατ. ευρώ η Εθνική και 10 εκατ. ευρώ η Πειραιώς. Το ομολογιακό φέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξασφαλίσεις αξίας κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, καθώς τα ακίνητα-φιλέτα της Notos αποτελούν εγγυήσεις σε άλλα δάνεια της εταιρείας.

Η απόφαση της Eurobank να προχωρήσει στην πώληση του δανείου έρχεται μετά από μια 3ετή άκαρπη, όπως τη χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές, διαδικασία διάσωσης της Notos Com,

Πληροφορίες που θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να επιχειρεί να ξεπαγώσει εκ νέου την διαδικασία πώλησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» τροφοδοτώντας νέο γύρο ανακατατάξεων, κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στην αγορά.

Μάλιστα τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο NPL Confidential ότι μπορεί το CVC Capital να έχει στραμμένο αποκλειστικά το ενδιαφέρον του αυτή την περίοδο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της MIG για την Εθνική Ασφαλιστική και την Vivartia αντίστοιχα, αλλά στο στόχαστρό του υπάρχει και το Ερρίκος Ντυνάν.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει άλλωστε σχετικά πρόσφατα προαναγγείλει την έναρξη νέας διαγωνιστικής διαδικασίας ως το τέλος του έτους για την πώληση της Ημιθέα ΑΕ, η οποία ελέγχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Κύκλοι της τράπεζας επιβεβαιώνουν την παραπάνω πρόθεση επισημαίνοντας ωστόσο ότι λόγω της πανδημίας και του γενικότερου ανασχεδιασμού του business plan του Ομίλου ενδέχεται ο χρονικός ορίζοντας να μετατεθεί για τις αρχές του επόμενου έτους.

Με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν την αγορά και στη νέα απόπειρα, ο πήχης της πώλησης δεν πρόκειται να τεθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, όπου είχε μπει και την τελευταία φορά, καθώς η τράπεζα το έχει εγγράψει στα βιβλία της στα 110 εκατ. ευρώ.

Ο νέος διαγωνισμός θα επαναπροσδιορίσει τα πλάνα όλων των παικτών και ιδιαίτερα των ισχυρών funds CVC Capital και Oaktree, ενώ είναι ικανή επένδυση για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτικών κεφαλαίων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρας μας, όπως το Farallon, είτε και νέα που διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές.

Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο άκαρπο διαγωνισμό κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν. Η μία από το Ίδρυμα Ωνάση και η άλλη από την American Hospital (πρόκειται για την εταιρεία που αγόρασε τη θυγατρική του Υγεία στα Τίρανα) καθώς οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι είχαν αποθαρρυνθεί τότε από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που πήραν και δημόσιο χαρακτήρα.

Η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση κρίθηκε ως καλύτερη, αλλά και μετά τις βελτιώσεις που επήλθαν κατά την περίοδο αποκλειστικότητας δεν ξεπέρασε σε επίπεδο enterprise value τα 85 εκατ. ευρώ. Απείχε ως εκ τούτου σημαντικά από τον στόχο της Πειραιώς, η οποία αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της γύρω στα 105 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
τραπεζες, funds, δανεια, funds, alpha bank, εθνικη τραπεζα, εν λόγω, business plan, δις, mig, vivartia, cvc, project, euro2day, μυκονος, συμμετοχή, απε, capital, eurobank, fund, φως, εταιρεία, προσφορες, alpha, αναδιαρθρωση, deal, motor, notos, business, νέα, πήχης, ωναση, θυγατρική, ειδήσεις, ελλαδα, news247, βιβλια, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, ακινητα, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, ιδρυμα ωναση, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, σαντορινη, σηματα, υγεια, φως, alpha, capital, cvc, eurobank, euro2day, news247, αγορα, αυξηση, απε, γεγονος, δανειο, δεδομενο, δημοσιο, διοικηση, δις, δωσει, ευρω, υπαρχει, εν λόγω, εξελιξη, εξυπηρετηση, ερχεται, εταιρεία, ιδιο, θυγατρική, ιδρυμα, λειτουργια, μεμονωμενα, μειωση, μυλωνας, ντυναν, πήχης, πωλησεις, ρολο, σειρα, συμμετοχή, σιριαλ, φορα, χρηστος, ωρες, αγορες, business, business plan, deal, επεισοδια, ερρικος, fund, ιδιαιτερα, project, mig, μυκονο, νοσοκομειο, notos, ογκο, πηγες, πληροφοριες, πωληση, τραπεζα, vivartia, motor, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα