Το μέλλον της δημοσιογραφίας ξεκίνησε ήδη από τους Times της Νέας Υόρκης

To "όνειρο" κάθε εφημερίδας που ελπίζει να ζήσει περισσότερο από τον ίδιο τον Τύπο, είναι να μεταβεί σε ένα ψηφιακό επιχειρηματικό μοντέλο. Και οι New York Times το έχουν σχεδόν καταφέρει.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2018 αλλά και ολόκληρου του προηγούμενου έτους. Τα συνολικά έσοδα της εφημερίδας μόνο από το digital τμήμα της έφτασαν τα 709 εκατ. δολάρια, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των

στόχων που είχαν τεθεί το 2015 για έσοδα 800 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2020.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυτοπεποίθησης, ο CEO των Times, Μαρκ Τόμσον, όρισε έναν νέο στόχο: την αύξηση των συνδρομητών στα 10 εκατ. μέχρι το 2025. Τα 10 εκατ. συνδρομητών αποτελούν επί χρόνια στόχο της εφημερίδας, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 4,3 εκατ. συνδρομητές αθροιστικά στην digital και την παραδοσιακή έκδοση.

Τα συνολικά έσοδα της εφημερίδας για το 2018 έφτασαν το 1,748 δισ. δολάρια, με τα έσοδα από το digital να αποτελούν το 40%. Με δεδομένες τις τάσεις που επικρατούν στον έντυπο και ψηφιακό Τύπο και τις προβλέψεις της εφημερίδας για αύξηση της "κυκλοφορίας" του digital φύλλου της μεταξύ των εφήβων από εδώ και στο μέλλον, τα έσοδα από το digital δεν αποκλείεται καθόλου να φτάσουν το 50% του συνόλου, το δεύτερο τρίμηνο του 2020!

Ενδεικτικό της προόδου που οι Times έχουν πετύχει στην μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή, είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο από το 2013, όταν και άρχισαν να υπολογίζουν ξεχωριστά τα έσοδα της ηλεκτρονικής τους κυκλοφορίας, εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τα έσοδα της έντυπης κυκλοφορίας τους.

Ένας από τους βασικότερους στόχους των εφημερίδων πριν από μερικά χρόνια, ήταν να μπορέσουν κάποια στιγμή να είναι σε θέση να καλύπτουν από τα έσοδα των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων το κόστος της αίθουσας σύνταξης. Αυτή την στιγμή, οι Times της Νέας Υόρκη, μπορούν, αποκλειστικά από τα digital έσοδά τους, να καλύψουν το κόστος του Newsroom τους δύο φορές!

Αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα και ο λόγος για τον οποίο η αίθουσα σύνταξης των Times αυξάνεται συνεχώς: 1600 δημοσιογράφοι εργάζονται στην ιστορική εφημερίδα, αριθμός ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά της εταιρείας αγγίζουν τα 826 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα μπορέσει να στηρίξει νέα επέκταση αν το κρίνει σκόπιμο. Ενδεχομένως, κάτι αντίστοιχο με το Wirecutter, το διαδικτυακό κατάστημα που βοήθησε τους Times να αυξήσουν τα digital έσοδά τους.

Το πώς θα κινηθούν οι Times της Νέας Υόρκης στο μέλλον επαφίεται αποκλειστικά σε αυτούς, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του Μέσου.

Θα είναι ένα άνοιγμα στην Ευρώπη αυτό που εκτινάξει τις συνδρομές και κατ΄επέκταση τα έσοδά τους; Ή ενδεχομένως ένα νέο στούντιο για podcast;

Ό,τι κι αν είναι, φαίνεται πως η αμερικανική εφημερίδα έχει κάνει μεγάλα βήματα -ίσως μεγαλύτερα από κάθε άλλη εφημερίδα- για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα