Το δράμα του Καμμένου και οι ζυμώσεις στο "μεσαίο χώρο" για νέο κόμμα

Σε τροχιά διάλυσης βρίσκονται πια οριστικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καθώς η συμφωνία των Πρεσπών διχάζει την κοινοβουλευτική ομάδα, με τον Πάνο Καμμένο να προσπαθεί απεγνωσμένα να την ελέγξει, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή τη συγκυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ελπίζοντας να κερδίσει τουλάχιστον

χρόνο.

Από την πλευρά του Μαξίμου διέψευδαν πληροφορίες πως ο κυβερνητικός εταίρος μετά το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, όπου είχε μιλήσει για "μακεδονοκλάστες", ζήτησε να τεθεί εκτός κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς- Κουίκ, ο οπόιος απάντησε με οργή ότι εκείνος υπηρετεί την εθνική γραμμή Τσίπρα. Το γυαλί στις σχέσεις Καμμένου- Κουικ πάντως έχει ραγίσει από τον προηγούμενο ανασχηματισμό, οπότε ο υφυπουργός Εξωτερικών φέρεται να έμαθε ότι το όνομα του δεν περιλαμβανόταν στο σημείωμα του προέδρου των ΑΝΕΛ προς τον πρωθυπουργό. Αλλά ότι παρά τα δημόσια εγκώμια του πρόεδρου των ΑΝΕΛ στην έντονη δραστηριότητα του, ο κ.Κουίκ ήταν κομμένος από τον κ.Καμμένο και παρέμεινε στην κυβέρνηση με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σε κάθε περίπτωση ο κ.Καμμένος στοχοποίησε στο Εθνικό Συμβούλιο τον κ.Κουίκ, καθώς είναι εκ των στελεχών που είναι υπερ της συμφωνίας των Πρεσπών, μέλος της κυβέρνησης αλλά όχι βουλευτής. Επομένως η κεφαλή του επί πίνακι θα εξυπηρετούσε -χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες- τον κ.Καμμένο προς παραδειγματισμό άλλων βουλευτών, είτε είναι υπουργοί είτε όχι, που φλερτάρουν με την ιδέα της ψήφισης. Όπως η υπουργός Τουρισμού 'Ελενα Κουντουρά και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Δυο στελέχη που όχι μόνο θέλουν να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά σε περίπτωση πρότασης μομφής είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Μάλιστα εάν ο κ.Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί από βουλευτής μετά την ψήφιση της συμφωνίας, την έδρα του θα καταλάμβανε ο κ.Κουίκ, άρα μονά ζυγά χαμένος ο Πάνος Καμμένος.

Αντίθετα ως ύποπτοι για στήριξη τυχόν πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης φέρονται η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Αγροτικής Πολιτικής Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. Στους δύο πρώτους απευθυνόταν μεταξύ άλλων η πρόκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό, να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Λεπτομέρεια: Κανείς από τους δύο δεν πήρε το λόγο.

Η κ.Τσαρουχά φέρεται μάλιστα να ετοιμάζει με όχημα το Σκοπιανό την αξιοπρεπή αποχώρηση της από την πολιτική λόγω ηλικίας, όμως ο υιός της φέρεται να έχει καλές σχέσεις με τη ΝΔ και κακές με τους ΑΝΕΛ, επομένως κάποιοι υποπτεύονται ότι θα μπορόυσε να διαπραγματευθεί τη στάση της με τη ΝΔ για να διασφαλίσει θέση στον υιό της στα γαλάζια ψηφοδέλτια των Σερρών.

Ορισμένα μη κοινοβουλευτικά στελέχη που αυτή τη στιγμή κρατούν ισορροπίες για να μην αδειάσουν ούτε το κόμμα ούτε την κυβέρνηση καθώς διαφωνούν με τη στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, είναι πάντως σαφές ότι δε θα συνταχθούν με τον κ.Καμμένο εάν αποφασίσει τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στο υπουργικό, να ρίξει την κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία του κόμματος των ΑΝΕΛ ωστόσο, σε ποσοστό που κατά εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών αγγίζει το 75%- 80%, είναι υπέρ της σκληρής γραμμής στο Σκοπιανό, ακόμη και της λογικής πως ο κ.Καμμένος έπρεπε ήδη να είχε ρίξει την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος γραμματέας που εξελέγη την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της νεολαίας των ΑΝΕΛ και Θεσσαλονικιός Κώστας Καράμπελας, είναι υποστηρικτής της σκλήρης γραμμής στο Σκοπιανό.

Όμως η στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό απομακρύνει κατά εκτιμήσεις στελεχών το κόμμα από το μεσαίο χώρο. Οι ΑΝΕΛ μετατοπίζονται δεξιότερα, ταυτόχρονα με τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ψηφοφόροι, παλιά μέλη της ΝΔ κυρίως καραμανλογενείς που αναζητούν και δεν έχουν αυτή τη στιγμή πολιτική στέγη. Το πρόβλημα για τους ΑΝΕΛ είναι ότι στο χώρο εκ δεξιών της ΝΔ γίνεται το... αδιαχώρητο και υπάρχουν πλέον πολλοί παίκτες: Η σύμπραξη του Δημήτρη Καμμένου με τον Τάκη Μπαλτάκο και η συμμαχία Κυριάκου Βελόπουλου- Φαήλου Κρανιδιώτη. Και ενώ κάποιοι θα περίμεναν ή θα προσδοκούσαν ένα κόμμα εκ δεξιών να κόψει τυχόν αυτοδυναμία της ΝΔ, ο κατακερματισμός αυτού του χώρου λειτουργεί τελικά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε αυτό τουλάχιστον είναι τυχερός: Τη συνένωση όλων αυτών των κομματιδίων σε ένα "ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς" κατά το όραμα Μπαλτάκου εμποδίζουν κάποιοι τυχαίοι παράγοντες όπως το γεγονός ότι και ο κ.Κρανιδιώτης και ο κ.Δ.Καμμένος εκλέγονται στη Β' Πειραιώς.

Οι ΑΝΕΛ πάντως δύσκολα μπορόυν να διεμβολίσουν το χώρο της σκληρής δεξιάς μετά από τρεισίμισι χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ...

Με τούτα και με κείνα βέβαια μένει ένα κενό στο μεσαίο χώρο ή στον κεντροδεξιό χώρο, όπου υπάρχει ένα ακροατήριο που έχει εχθρική στάση απέναντι στη μητσοτακική ΝΔ και το οποίο κάποιοι υπολογίζουν στο 3,5%- 4%. Το χώρο αυτό επιχειρεί να διεκδικήσει η Κατερίνα Παπακώστα (μαζί με Ευάγγελο Αντώναρο και Νίκο Καραχάλιο) με το ΝΕΟ.

Παρένθεση: Η προοπτική ένταξης της κ.Παπακώστα στους ΑΝΕΛ φέρεται να ναυάγησε λόγω του... εκρηκτικου χαρακτήρα του Πάνου Καμμένου. Για τον ίδιο λόγο φέρεται να ναυάγησε και η επιστροφή Κασαπίδη (που τελικά γύρισε στη ΝΔ) αλλά και αυτή του Χρήστου Ζώη, αν και σε κοινωνικό επίπεδο έχουν συμφιλιωθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Στον ίδιο μεσαίο χώρο σκέφτονται τη δραστηριοποίηση πάντως σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα στελέχη, κυρίως πρώην υπουργοί της ΝΔ αποκλεισμένοι από το σημερινό γαλάζιο "σύστημα" όπως οι Γιώργος Βουλγαράκης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Απόστολος Σταύρου, αλλά και ο πρώην γραμματέας των ΑΝΕΛ Θύμιος Δρόσος. Το πρόβλημα βέβαια όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο επικεφαλής, καθώς δύσκολα θα δεχόταν πρώην υπουργοί της ΝΔ να γίνουν υπαρχηγοί της κ.Παπακώστα. Η λύση, λένε ορισμένοι παροικούντες το χώρο θα μπορούσε να είναι ένας συνασπισμός πολιτικών κινήσεων όπως το ΝΕΟ, με επικεφαλής ένα πρόσωπο με ισχυρές γαλάζιες ρίζες και διασυνδέσεις, αλλά όχι πρώην υπουργό ή πρώην βουλευτή. Αυτό θεωρούν πως ήταν και ο λόγος της σφοδρής επίθεσης της γαλάζιας ηγεσίας στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και της διαγραφής του, καθώς θεωρήθηκε ένα πρόσωπο ικανό να ενώσει τα κομμάτια της λαϊκής δεξιάς και άρα επικίνδυνο για τη ΝΔ, που θεωρεί σίγουρη την πρώτη θέση και ανησυχεί για την αυτοδυναμία.

Keywords
Τυχαία Θέματα