Τι σημαίνει ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ για το δικαίωμα στην άμβλωση

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μία από τις σημαντικότερες αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο θάνατός της, στις 18 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 87 ετών θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον αυτών των δικαιωμάτων.

Η Γκίνσμπεργκ υποστήριζε πάντα ότι το δικαίωμα στην άμβλωση ήταν το κλειδί για την αυτονομία των γυναικών. Η παρουσία της ήταν ένα κρίσιμο προπύργιο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών και η απόφαση-ορόσημο του 1973 που καθιέρωσε τα δικαιώματα

έκτρωσης στην Αμερική, της αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό.

Εφόσον πλέον ο Πρόεδρος Τραμπ είναι σε θέση να διορίσει αντικαταστάτη της Γκίνσμπεργκ, πιθανότατα θα δώσει στους Συντηρητικούς την θέση, δίνοντάς τους την πλειοψηφία που χρειάζονται για να ανατρέψουν πολλά αναγνωρισμένα δικαιώματα.

Το αποτέλεσμα θα είναι μια επιτάχυνση του τι συμβαίνει ήδη σε ολόκληρη τη χώρα: ένα σύστημα δύο επιπέδων αμβλώσεων, στο οποίο η διαδικασία είναι προσβάσιμη σε "μπλε" δηλαδή "Δημοκρατικές" πολιτείες - και στα άτομα που έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε αυτές.

Για τους υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, αυτό είναι ένα δυστοπικό σενάριο του μέλλοντος, χωρίς ωστόσο να αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περιορισμοί σε επίπεδο πολιτείας καθιστούσαν μέσα στα χρόνια τις αμβλώσεις ολοένα πιο δύσκολες.

Γι΄αυτό τον λόγο προετοιμάζονταν με συνηγορία υπέρ της αυτοδιαχειριζόμενης έκτρωσης, επιτρέποντας στις γυναίκες να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους με φάρμακα εκτός κλινικού περιβάλλοντος.

Ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για το Roe. vs. Wade, κάτι που αναμένεται να έχει σημαντικές νομικές συνέπειες.

Το Roe vs. Wade αφορά στην απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, για την ομώνυμη υπόθεση, με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέγει να κάνει άμβλωση χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς.

Καταργήθηκαν πολλοί πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί νόμοι κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και προκλήθηκε μια συνεχιζόμενη εθνική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ηθικές, θρησκευτικές και συνταγματικές όψεις του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Τραμπ υποσχέθηκε να διορίσει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα ανατρέψουν το Roe. Και όταν έκανε τη δεύτερη επιλογή του, πράγματι διάλεξε τον συντηρητικό δικαστή Brett Kavanaugh που θεωρείται αντίπαλος των δικαιωμάτων της άμβλωσης, σύμφωνα με το Vox.

Ανάχωμα σε οπισθοδρομικές αποφάσεις αποτελούσε η παρουσία της Γκίνσμπουργκ, μιας από τις πιο ένθερμες φιλελεύθερες στο Δικαστήριο που ήταν δια βίου υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών και θεωρούσε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν ήταν διαπραγματεύσιμο.

"Είναι κάτι κεντρικό στη ζωή μιας γυναίκας, στην αξιοπρέπεια της", απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την άμβλωση κατά την ακρόαση του 1993. "Είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει για τον εαυτό της. Και όταν η κυβέρνηση ελέγχει αυτήν την απόφαση για αυτήν, αντιμετωπίζεται σαν κάτι λιγότερο από ενήλικας άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τις δικές του επιλογές".

Μία υπόθεση που αφορά το αν πρέπει να μπορούν οι γυναίκες να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για άμβλωση μέσω τηλεϊατρικής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ήδη ενώπιον του Δικαστηρίου. Με την απουσία της Γκίνσμπουργκ, αυτή η υπόθεση ή κάποια παρόμοια, θα μπορούσε εύκολα να γίνει όχημα για να ανατρέψει το Roe.

Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις γυναίκες, οι οποίες επί του παρόντος έχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, το νόμιμο δικαίωμα έκτρωσης.

Από το 2010, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν πολλές νομοθετικές θέσεις σε όλη τη χώρα, οι πολιτείες έχουν περάσει εκατοντάδες περιορισμούς στην άμβλωση. Αν και δεν έχουν απαγορεύσει τη διαδικασία εντελώς, αυτοί οι περιορισμοί έχουν κλείσει δεκάδες κλινικές σε ολόκληρο το Νότο.

Λόγω της έλλειψης κλινικών σε πολλά μέρη, καθώς και νόμων που επιβάλλουν περιόδους αναμονής και άλλων περιορισμών που καθιστούν την άμβλωση πιο χρονοβόρα και δαπανηρή για τις ασθενείς, η διαδικασία είναι ήδη απρόσιτη σε πολλές "Ρεπουμπλικανικές" πολιτείες, ειδικά για άτομα μειονοτικού εθνοτικού προφίλ και χαμηλού εισοδήματος που δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε πιο δύσκολο από ποτέ για τις ασθενείς σε όλη τη χώρα να ταξιδέψουν σε μια κλινική και να πραγματοποιήσουν μια άμβλωση εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν πάσα πιθανότητα προετοιμάσει τους υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων για το επερχόμενο πιθανό τέλος του Roe.

Μια τέτοια απόφαση θα φέρει αναμφίβολα σοβαρές νέες προκλήσεις. Οι υποστηρικτές κατά της άμβλωσης θα μπορούσαν, σε δεύτερο επίπεδο να πιέσουν για μια πλήρη εθνική απαγόρευση της άμβλωσης, καθιστώντας την απρόσιτη ακόμη και σε "Δημοκρατικές" πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, οι νόμοι που ποινικοποιούν την αυτοδιαχειριζόμενη έκτρωση σε πολλές πολιτείες, όπως η Αριζόνα και η Νότια Καρολίνα, καθιστούν αυτή την επιλογή επικίνδυνη, παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι ιατρικά πολύ ασφαλής.

Όμως, οι προοδευτικοί και υποστηρικτές των δικαιωμάτων της γυναίκας σε όλη τη χώρα μετουσιώνουν το πένθος για την Γκίνσμπεργκ σε δράση και δεσμεύονται να μην τα παρατήσουν.

"Το ήθος της Γκίνσμπεργκ ήταν μεγαλύτερο από το νόμο", δήλωσε η Fatima Goss Graves, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Νομικών Γυναικών. "Ήταν μια εικόνα και ένα ζωντανό σύμβολο, ενός βορρά αστέρι, οπότε πρέπει να ενωθούμε και να κάνουμε γι 'αυτήν αυτό που έκανε για εμάς - να αγωνιστούμε για το σωστό".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα