Θετικός ο Παναγόπουλος στο νέο συνδικαλιστικό νόμο, αντιδρά το ΠΑΜΕ

Ως συναινετικές θέλει να περάσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, που θα φέρει στο πλαίσιο του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Κορμός του νομοσχεδίου, που αναμένεται να έρθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας στη Βουλή, είναι ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά θα περιλαμβάνει και διατάξεις που θα αφορούν τη μερική απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις καθώς και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο για τη διεξαγωγή απεργιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εργασίας, θετικός στο νέο συνδικαλιστικό

νόμο φέρεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μαξίμου πριν από εννέα ημέρες μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ. Μάλιστα ο κ.Παναγόπουλος είχε εκφράσει τότε την ικανοποίηση του που κλήθηκε στο Μαξίμου ξανά μετά από πέντε χρόνια, καθώς είχε εξαιρετικά κακές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα απολύτως αρνητικό στις αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία είναι το ΠΑΜΕ. Η παράταξη του ΚΚΕ έχει εξάλλου χαρακτηρίσει «νόθα» και «διορισμένη» την προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Παναγόπουλος παρέμεινε στην ηγεσία της ΓΣΕΕ μετά την αναβολή του συνεδρίου του Μαρτίου λόγω επεισοδίων, με αρμοδιότητα να οργανώσει το επόμενο συνέδριο, ενώ τελικά δε δείχνει διάθεση να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου στην οποία βρίσκεται επί 13 χρόνια.

Και ενώ την περασμένη άνοιξη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί Όλγας Γεροβασίλη είχε αρνηθεί να επέμβει η αστυνομία στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο σημερινός υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (παλιός “σύντροφος” άλλωστε του κ.Παναγόπουλου από το ΠΑΣΟΚ), φέρεται να έχει δεσμευτεί για την περιφρούρηση του συνεδρίου στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στην οποία έχει αυτοδυναμία η ΠΑΣΚΕ.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο. Και προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ΚΚΕ, θα αντιδράσει στη Βουλή. Από την πλευρά της κυβέρνησης την ίδια στιγμή προφανώς προσβλέπουν στη στάση του ΚΙΝΑΛ, λόγω της στάσης του προέδρου της ΠΑΣΚΕ, ώστε να δείξουν ότι το νομοσχέδιο προχωρά με όσο μεγαλύτερη συναίνεση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη.

Τι είχε πει ο Μητσοτάκης για το θέμα στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την Κυριακή, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θέτει σε δημόσιο διάλογο τις ρυθμίσεις που θα φέρει στα εργασιακά και είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη κριτική. Υποστήριξε όμως ότι οι ρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η μερική απασχόληση. Τόνισε ότι εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις θα υπάρξουν μόνο για επιχειρήσεις που πιστοποιημένα αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Και δήλωσε ότι η συνδικαλιστική νομοθεσία πρέπει να αλλάξει προκειμένου “να μπει τέλος στα σωματεία-σφραγίδα και να αποφασίζει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων για την απεργία και όχι οι λίγοι για πολλούς” και με το επιχείρημα της συμμόρφωσης με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι “Ο 1264 είναι ένας νόμος ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και χρειάζεται αναθεώρηση.”

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 1264 του 1982 αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες και ήταν η πρώτη μεγάλη παρέμβαση της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το Ανδρέα Παπανδρέο στα εργασιακά.

Ποιες αλλαγές θα φέρει η κυβέρνηση στα εργασιακά

Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία που θα περιλαμβάνει το διυπουργικό είναι οι εξής:

*Αλλαγές στον τρόπο αμοιβής των υπερωριών για όσους βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Θα προβλέπεται προσαύξηση 10% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας. Σήμερα η αμοιβή υπολογίζεται με βάση το ωρομίσθιο ενός πλήρως απασχολούμενου εργαζόμενου.

*Εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις για επιχειρήσεις σε καθεστώς πτωχευτικού δικαίου.

*Δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και συναίνεση του 50% κάθε πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη διενέργεια απεργίας, καθώς και ηλεκτρονικά μητρώα για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα