Ταμείο Ανάκαμψης: Ξεκινά ο μετ' εμποδίων αγώνας για τα 32 δισ. ευρώ

Σήμερα, Tετάρτη, αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης με την προσδοκία να έχει πάρει την τελική έγκριση μέχρι και τον Μάιο.

Στο κείμενο, η ελληνική Κυβέρνηση θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσει τα 32 δισ. που έχει εξασφαλίσει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί το ελληνικό να είναι ένα από τα πρώτα- αν όχι το πρώτο πρόγραμμα- που θα φτάσει στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα είναι δομημένο στους πυλώνες που έχει θέσει η ΕΕ. Εχει ένα κομμάτι που θα χρηματοδοτηθεί από το React EU, δηλαδή τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ένα μεγαλύτρo κομμάτι του θα αποτελεί επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) .

Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο θα μπει άμεσα στην φάση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021.

Στην συνέχεια η Επιτροπή θα έχει άλλους δύο μήνες καιρό μέχρι να εγκρίνει το σχέδιο. Μόλις το ελληνικό μαζί με όλα τα άλλα σχέδια εγκριθούν στο σύνολό τους και περάσουν και από τις επιμέρους εγκρίσεις θα καταβληθεί και η προκαταβολή του 10% που αντιστοιχεί σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

H Ελλάδα έχει εναποθέσει στα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης μεγάλες ελπίδες για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 4,5-5% του ΑΕΠ που θα θέσει ως στόχο στο κείμενο του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Τούτο, με δεδομένο ότι από το προσχέδιο εκτιμάται ότι τον επόμενο χρόνο θα εισρεύσουν 5,5 δισ. ευρώ από το ταμείο (2,635 δισ. ευρώ από το RRF , 1,27 δισ. από δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ από το React EU ) τα οποία θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%.

Τα προβλήματα

Μέχρι στιγμής όμως και παρά την επιμέλεια που δείχνει ως τώρα η Ελλάδα τα πράγματα δεν πάνε καλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για το συνοδευτικό, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 -2027 (δηλ το επόμενο ΕΣΠΑ ) που είναι συνδεδεμένο με το Ταμείο ανάκαμψης και τα οποία θα έπρεπε κανονικά να περνούν τα τελικά στάδια της έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι εγκρίσεις έχουν μπλοκαριστεί από τις ενστάσεις που προέβαλαν η Ουγγαρία και η Πολωνία για τη ρήτρα της διατήρησης του κράτους δικαίου που είναι κοινή και για το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και για το Ταμείο ανάπτυξης.

Οι δύο χώρες δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι θα χάσουν χρήματα και από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάπτυξης επειδή κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα συστατικά του κράτους δικαίου όπως τα εννοεί η ΕΕ δηλ την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το σεβασμό θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων, την ελευθερία του τύπου κτλ . Αν όμως αρθεί αυτή η ρήτρα, δεν θα εγκρίνει ούτε το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά ούτε και το Ταμείο ανάκαμψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν μείνει ως έχει θα συνεχιστεί το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Χωρίς την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και του Ευρωκοινοβουλίου σε επίπεδο κομματικών ομάδων, τα δύο σχέδια δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ακόμη κι αν η Προεδρεύουσα Γερμανία βρεί μια λύση για να συμβιβάσει τα πράγματα κοντά στο τέλος του χρόνου, το χρονοδιάγραμμα και τα το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά και για το ταμείο ανάκαμψης θα έχει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών.

Πράσινο φως και για 640 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων

Στο μεταξύ σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κοινοποιήσει και την έκθεση για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία αναμένεται να είναι θετική.

Το πιο σημαντικό κομμάτι του κειμένου είναι η πρόταση (που θα κάνει η Επιτροπή στο επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 640 εκατ.ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων τα οποία διακρατούν οι ΕΚΤ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες.

Η πρόταση της ΕΕ θα γίνει αποδεκτή και από το Eurogroup βάζοντας την εκταμίευση των 640 εκατ.ευρώ στην τελική τους ευθεία προς το δημόσιο ταμείο. Μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει ο μαραθώνιος των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια και τελικά τον ESM πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων και σταλούν τα χρήματα στο ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα