Ταϊλάνδη: Οκτώ παιδιά διασώθηκαν - Απαγορεύεται η επαφή με τους γονείς

Στις 07.00 της Δευτέρας 9/7 άρχισε η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών που βρίσκονται σε σπηλιά της Ταϊλάνδηςαπό τις 23/6. Τα 13 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας των "Wild Boars" (12 παίκτες και ο προπονητής) αγνοούνταν από εκείνη την ημέρα έως τις 2/7, οπότε εντοπίστηκαν ζωντανοί.

Αυτομάτως, άρχισαν οι διεργασίες για τον απεγκλωβισμό τους, με τις δυσκολίες να είναι πολλές και μεγάλες, καθώς έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις το εκ των μεγαλύτερων -σε μήκος- σπηλαίων της χώρας είχε πλημμυρίσει. Στις ημέρες που ακολούθησαν εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, έως ότου

καταλήξουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι στη συμμετοχή των πλέον έμπειρων δυτών σπηλαίων, από όλον τον κόσμο. Ένα επιπλέον πρόβλημα ήταν πως έπρεπε να παρασχεθεί οξυγόνο στους εγκλωβισμένους. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, ένας δύτης, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της χώρας, έχασε τη ζωή του. Έκτοτε οι διασώστες έμπαιναν στην σπηλιά όχι με μια μπουκάλα οξυγόνο, αλλά με δυο και πέρασαν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων, ώστε να διοχετεύσυον οξυγόνο στο σπήλαιο και έτσι σταθεροποίησαν τα επίπεδα του.

Όταν οι διασώστες έφτασαν στα παιδιά, τους ζήτησαν να γράψουν ένα γράμμα στους δικούς τους. Ο προπονητής τους, Ekapol Chanthawong ζήτησε συγγνώμη από όλους τους γονείς. Εκείνοι του απάντησαν πως δεν τον θεωρούν υπεύθυνο, για την περιπέτεια των παιδιών τους. Παρ' όλα αυτά, ο 25χρονος απαίτησε να φύγει τελευταίος από την σπηλιά, ενώ δεν έτρωγε, μοιράζοντας το φαγητό του στα αγόρια. Παράλληλα, με διαλογισμό τα βοηθούσε να μείνουν ψύχραιμα και να κάνουν συντήρηση δυνάμεων.

Την Παρασκευή 6/7 κυκλοφόρησαν τα πρώτα videos από κάμερες των σπηλαιοδυτών που έδειχναν τα στενά περάσματα, τη λάσπη και κάθε άλλη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί έως ότου φτάσουν στα παιδιά και τον προπονητή τους. Η άντληση υδάτων είχε αρχίσει κάποιες ημέρες νωρίτερα, ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση.

Στην επιχείρηση που άρχισε την Κυριακή 8/7 μετείχαν 90 δύτες, 40 από την Ταϊλάνδη και 50 από όλα τα άλλα σημεία της γης. Οι πρώτοι σπηλαιοδύτες χρειάστηκαν πέντε ώρες για να φτάσουν στα παιδιά και έξι να επιστρέψουν, λόγω των ρευμάτων. Από την αρχή έγινε γνωστό πως ο απεγκλωβισμός θα αρχίσει από τα πιο δυνατά παιδιά, ότι θα βγουν ένα-ένα και πως η επιχείρηση θα κρατούσε δυο με 3 ημέρες.

Στα αγόρια δόθηκαν μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο, ώστε να αναπνέουν κανονικά, ένα ελαφρύ ηρεμιστικό, για να μην πανικοβληθούν και ήταν δεμένα στον έναν δύτη που ουσιαστικά τα οδηγούσε μέσα στο νερό και στα στενά περάσματα. Στο τέλος της διαδρομής -το πιο ασφαλές κομμάτι-, τα παιδιά περπατούν για μια ώρα.

Best graphic of cave layout/issues I've seen - via https://t.co/99aHSbmsm4 pic.twitter.com/OVgrEnEWTx

— Steve (@SteveInCM) July 8, 2018

Η πρώτη φάση της επιχείρησης διήρκεσε δέκα ώρες και απεγκλωβίστηκαν τέσσερα παιδιά, τα οποία μόλις εξήλθαν του σπηλαιου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ακολούθως επιβιβάστηκαν σε ασθενοφόρο που τους μετέφερε έως το σημείο που περίμενε ελικόπτερο, το οποίο ανέλαβε το τελευταίο κομμάτι -έως το νοσοκομείο. Εκεί τέθηκαν σε καραντίνα, υπό τον κίνδυνο λοιμόξεων.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους καταχειροκροτήθηκε κατά την προσέλευσή του στη συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι τέσσερα αγόρια έχουν απεγκλωβιστεί η κατάσταση υγείας των οποίων χαρακτηρίζεται "τέλεια" και "καλύτερη δυνατή". Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν φαγητό (τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο), ενώ τους είπαν πως έως ότου προκύψουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν μπορούν να έλθουν σε επαφή με τους δικούς τους.

Οι αρχές αποκάλυψαν πως η δεύτερη φάση θα άρχιζε έπειτα από δέκα ώρες. Χρονικό διάστημα που είχαν εκτιμήσει ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τις μπουκάλες του οξυγόνου και για να ξεκουραστούν οι δύτες, καθώς οι ίδιοι θα αναλάμβαναν τη συνέχεια. Τελικά, χρειάστηκαν 17 ώρες και κάποιες αλλαγές στους δύτες.

Οι υπεύθυνοι διαμαρτυρήθηκαν για ένα drone που "πέταξε" πρακτορείο ειδήσεων, πάνω από την είσοδο της σπηλιάς, αλλά και για hacking στη ραδιοσυχνότητα των διασωστών. Οι τελευταίοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν ομπρέλες που κάλυπταν τα πρόσωπα των παιδιών που βγήκαν από την σπηλιά, ώστε να προστατευτεί η ταυτότητα τους. Μολονότι οι αρχές είχαν ενημερώσει πως αναμένουν το πρώτο παιδί το μεσημέρι (15.30), εκείνο βγήκε στην επιφάνεια στις 12.27 ώρα Ελλάδος. Ήταν το πέμπτο στο σύνολο. Δυο ώρες αργότερα, εμφανίστηκε το έκτο, λίγα λεπτά μετά το έβδομο και στις 15.30 το 8ο. Τότε ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για σήμερα.

Έγινε γνωστό πως οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται, θα ενημερωθούν έως το βράδυ προκειμένου να επισκεφτούν το νοσοκομείο και να δουν τα αγόρια τους, πίσω από μια τζαμαρία. Ακόμα βέβαια, δεν έχει υπάρξει ειδοποίηση για το ποια παιδιά νοσηλεύονται. Όλοι οι γονείς ωστόσο, έχουν πει πως δεν πρόκειται να φύγουν από την είσοδο της σπηλιάς, έως ότου απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος -προς ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Η τελευταία είδηση αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται το όλο θέμα το νοσοκομείο, στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του οξυγόνου στο σώμα τους. Θα ακολουθήσουν τεστ για τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση, το μετατραυματικό άγχος και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα