Τα Σκόπια θέλουν χοιρινό κρέας…

Αναστολή δασμών για χοιρινό κρέας! Οι σκοπιανοί παραγωγοί χοιρινού κρέατος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας κρέατος με χοιρινό κρέας.

Έως τις 15/11/2018, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της πΓΔΜ, αναστέλλονται προσωρινά οι δασμοί και οι τελωνειακές ποσοστώσεις για το κατεψυγμένο χοιρινό

κρέας ή τα άλλα προϊόντα χοιρινού κρέατος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τις εγχώριας βιομηχανίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, αναμένεται να επιτρέψει την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής κρέατος και να έχει θετικές επιπτώσεις στην αύξηση του όγκου της παραγωγής, των εξαγωγών και της ικανότητας για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος. Η χώρα μας βέβαια ελάχιστα μπορεί να ωφεληθεί από το μέτρο αυτό, καθώς είναι έντονα ελλειμματική σε χοίρειο κρέας.

Σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Σκόπια έχουν πολύ υψηλότερο τελωνειακό δασμό για το κατεψυγμένο κρέας από τις γειτονικές χώρες, γεγονός που καθιστά την εγχώρια βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή προϊόντων με βάση το κρέας το 2016 μειώθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2013, ενώ οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν στο 28% των δυνατοτήτων τους.

Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής τους Υπηρεσίας, οι συνολικές εξαγωγές κρέατος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή μείωση και το 2017 μειώθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με το 2012, ενώ οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατά 6% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το μέτρο πάρθηκε, όπως τονίζεται, επειδή οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας κρέατος με χοιρινό κρέας.

Με την υιοθέτηση της εν λόγω απόφασης, εκτιμάται ότι η παραγωγή των διαρκών και ημι-ανθεκτικών προϊόντων από χοιρινό κρέας θα αυξηθεί κατά περίπου 3.000 τόνους, κατά τους επόμενους έξι μήνες και ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά περίπου 10%, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει τελικά και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος κατά περίπου 25%.

Ωστόσο, μερίδα εμπειρογνωμόνων, θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει αδασμολόγητες εισαγωγές κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος, θα επηρεάσει αρνητικά περισσότερο τις μικρές και μεσαίες μονάδες χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και οι τιμές για την εγχώρια αγορά κρέατος θα μειωθούν προς τον παραγωγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ agropost.gr:

Με 5% περικοπές ξεκινά η νέα ΚΑΠ και έπεται συνέχεια…
Αρμαγεδδών πλήττει την κτηνοτροφία
Δρένια ή Γαϊδουρονήσια: Η γαλάζια λίμνη της χαλκιδικής (Βίντεο)
Keywords
Τυχαία Θέματα