Τα μηνύματα του Αλέξη προς Κυριάκο και Φώφη για απλή αναλογική και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Μάλλον δεν έλαβε τη διάσταση που έχει η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής “Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το σύστημα μην τα επιχειρήσετε”.
Στην ίδια, μάλιστα, ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην κατάργηση της απλής αναλογικής, χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ακόμα ο νόμος, σημειώνοντας με νόημα πως “ακόμη και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση 152 βουλευτών ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, όπως θα προκύψουν συγκλίσεις και στην Αυτοδιοίκηση”.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην κατανοεί πώς είναι δυνατόν κόμμα και προσωπικότητες (όπως πχ ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος με το πολυσυζητημένο του άρθρο στην “Καθημερινή”) να τάσσονται υπέρ της συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αλλάξει η διάταξη που προβλέπει εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο εφόσον συγκεντρώνει 200 ψήφους -και να απαιτούνται στο εξής 180.
Και αυτό τη στιγμή που με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγιο εκλογικό νόμο στο Σύνταγμα μπορεί με 40% ένα κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση! “Πώς είναι δυνατόν βασικοί κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού να μην συμφωνούνται μεταξύ των δυο βασικών πόλων της πολιτικής ζωής” συνηθίζει να επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του, ενώ απορεί και για το πώς είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να προβλέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, δηλαδή με απλή πλειοψηφία.
Τη στιγμή που μετεκλογικά όχι απλώς η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα απαιτούσε -χάρη της συναίνεσης- ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και η εκάστοτε πλειοψηφία πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που προέρχονταν από την αντίπαλη παράταξη. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, μάλιστα, απορεί για το τι υποκρύπτεται πίσω από το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη στιγμή που αφενός μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην επανεκλογή του -επιτυχημένου, κατά κοινή ομολογία- Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει στην παρούσα Βουλή και προεδρική πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.
Το θέμα του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι ψήφοι που θα απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- και συνακόλουθα η συνταγματική αναθεώρηση- όσο και αν δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό και κρατείστε τις παραπάνω γραμμές!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παπαγιάννης: Σε κατάσταση σοκ μετά την άγρια δολοφονία στην καφετέριά του στο Περιστέρι!
- Πόσο κοστίζει η BMW του Πολάκη;
- Θρίλερ στο Ναύπλιο: Βρέθηκε σε ακτή της Λακωνίας η γυναίκα που εξαφανίστηκε πριν από έναν μήνα
- 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι με στοματικές νόσους μένουν αθεράπευτοι
- Περιστέρι: Δολοφονία-σοκ σε καφέ γνωστού ηθοποιού
- ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ…«ΣΟΒΑΡΕΣ» ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
- Σεισμός ΤΩΡΑ μεταξύ Πάργας και Ηγουμενίτσας (pics)
- Ο 7χρονος Μιχάλης που συγκίνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χάρη που του ζήτησε
- Προσωρινός πρωθυπουργός με εντολή του λαού
- Δημοπρασία ΔΔΔΥ: Αγοράστε τη Δευτέρα (29/7) αυτοκίνητο με 300 ευρώ – Δείτε όλη τη λίστα (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Τα μηνύματα του Αλέξη προς Κυριάκο και Φώφη για απλή αναλογική και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
- Ολλανδία: Δεκάδες αεροπλάνα καθηλώθηκαν λόγω προβλήματος στον ανεφοδιασμό τους
- Ροχανί: Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ αν διαπραγμάτευση δεν σημαίνει παράδοση
- Γιατί η κυβέρνηση "μαζεύει" το θέμα με την κυβερνησιμότητα των δήμων
- Βρετανία: Ορίστηκαν οι τρεις πρώτοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον
- Ρούτγκερ Χάουερ: 5 ρόλοι του εμβληματικού ηθοποιού του Blade Runner που ίσως δεν θυμάσαι
- Το σπριντ και το στοίχημα της κυβέρνησης στο Ελληνικό
- Δολοφονία στον Τσούτσουρο: Απολογείται σήμερα η 44χρονη Γαλλίδα - Αρνείται τις κατηγορίες
- Εξασθενεί το μελτέμι - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ερντογάν δικαιώνει Παυλόπουλο για τη Συνθήκη της Λωζάνης
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Τα μηνύματα του Αλέξη προς Κυριάκο και Φώφη για απλή αναλογική και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
- Το σπριντ και το στοίχημα της κυβέρνησης στο Ελληνικό
- Ρούτγκερ Χάουερ: 5 ρόλοι του εμβληματικού ηθοποιού του Blade Runner που ίσως δεν θυμάσαι
- Δολοφονία στον Τσούτσουρο: Απολογείται σήμερα η 44χρονη Γαλλίδα - Αρνείται τις κατηγορίες
- Γιατί η κυβέρνηση "μαζεύει" το θέμα με την κυβερνησιμότητα των δήμων
- Οικογένεια Suzanne Eaton: Δωρίζουν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από έρανο σε εθελοντικές οργανώσεις
- Εξασθενεί το μελτέμι - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ερντογάν δικαιώνει Παυλόπουλο για τη Συνθήκη της Λωζάνης
- Βρετανία: Ορίστηκαν οι τρεις πρώτοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις: Έρχονται βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης
- ΠΑΟΚ: Υπέγραψε ο Εσίτι και ανακοινώνεται
- Η Natalie Imbruglia ανακοίνωσε ότι περιμένει παιδί από δότη σπέρματος
- Συνταγματικά παιχνίδια
- Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους και... στέλνει μήνυμα
- Μίχαλος: Περνώντας στην πράξη
- Υπέγραψε στον ΠΑΟΚ ο Εσίτι – Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα
- Το πλοίο Fath el Kheir του Κατάρ - Ένα εντυπωσιακό παραδοσιακό ξύλινο σκάφος στη Θεσσαλονίκη