Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι κινδυνεύεις από γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που θεωρείται εξαιρετικά ύπουλη, καθώς δεν έχει πάντα εμφανή συμπτώματα ή πολλές φορές εξελίσσεται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να γίνουν ανησυχητικά για τον ασθενή ώστε να απευθυνθεί σε γιατρό και να το προλάβει. Έτσι, υπάρχουν ασθενείς που οδηγούνται σε τύφλωση αν δεν προλάβουν την εξέλιξή του.

Υπάρχουν, όμως, 5 σημάδια που πρέπει να σου δείξουν ότι ο κίνδυνος για εσένα είναι αυξημένος και πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό για προληπτικό έλεγχο.

Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή υψηλής πίεσης στα μάτια Το γλαύκωμα έχει κληρονομική βάση. Επιστημονικά
έχει συσχετιστεί με κάποια συγκεκριμένα γονίδια που θεωρούνται υπεύθυνα για το χρόνιο γλαύκωμα μικτής γωνίας όπως και κάποια άλλα που ευθύνονται για τα δευτεροπαθή γλαυκώματα. Επίσης, αν έχει διαγνωστεί κάποιο άτομο από την οικογένεια με υψηλή πίεση στα μάτια, καλό θα ήταν να εξετάζονται συχνά και οι συγγενείς του. Ατομικό ιστορικό υψηλής πίεσης στα μάτια Η υψηλή πίεση στα μάτια μπορεί να είναι ένδειξη κινδύνου για γλαύκωμα. Όταν η πίεση ανεβαίνει αργά αργά ο ασθενής δε νιώθει κάτι, αλλά εκείνη καταφέρνει να καταστρέψει σταδιακά το οπτικό νεύρο, στενεύοντας τα όρια όρασης. Πόνος στα μάτια που συνοδεύεται από αίσθημα βάρους και πονοκέφαλο Στην περίπτωση του οξέος γλαυκώματος ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια αύξηση της πίεσης στα μάτια, η οποία εντείνεται όσο περνούν οι ώρες. Ο ασθενής νιώθει πόνο που γίνεται όλο και πιο έντονος, βάρος στα μάτια, πονοκέφαλο και σιγά σιγά χάνει την όρασή του. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε τύφλωση. Αν έχεις ιστορικό υψηλής μυωπίας στα μάτια Επιστημονικές έρευνες συνδέουν την υψηλή μυωπία με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από γλαύκωμα. Γενικότερα, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μυωπία θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον οφθαλμίατρό τους και να μην αμελούν τον τακτικό προληπτικό τους έλεγχο. Αν νιώθεις ότι τον τελευταίο καιρό έχει μικρύνει το οπτικό σου πεδίο ή έχεις χάσει την περιφερειακή σου όραση

Ένα από τα συμπτώματα που έχει το χρόνιο γλαύκωμα είναι ότι με τα χρόνια μικραίνει το οπτικό πεδίο του ασθενούς. Αρχικώς, χάνεται η περιφερειακή όραση και στη συνέχεια, ολόκληρη η ικανότητα της όρασης. Αυτό συμβαίνει σταδιακά, ωστόσο αποτελεί ένδειξη ύπαρξης γλαυκώματος αν σταδιακά νιώθεις ότι μικραίνει το οπτικό σου πεδίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα