Σύντομα οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του ΔΝΤ - Έρχεται η δόση των 973 εκατ. ευρώ

Η θετική εισήγηση του ESM προς το Eurogroup είναι το επόμενο βήμα για την πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. από τις οφειλές του ΔΝΤ.

Προηγουμένως θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλλει επίσημο αίτημα πρώτα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να εξασφαλίσει ότι ο Μηχανισμός δεν θα ζητήσει (με την ιδιότητα του ως προτιμητέου πιστωτή) την εξόφληση μέρους των δανείων προς την Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ.

Μετά και την συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει το αίτημα να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια με περισσότερο κρίσιμη την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου. Εκεί υπάρχουν κάποιο βουλευτές που μπορούν να υποστηρίζουν - αβάσιμα- ότι δεν θέλουν να μειωθεί η επιρροή του ΔΝΤ, είπε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός ο οποίος είπε ότι το αίτημα από την Ελλάδα θα προχωρήσει σύντομα χωρίς να διευκρινίζει αν θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

Εξήγησε πάντως ότι , η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τόνισε πως η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να εξηγήσει ότι η χώρα μας επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο ανέρχεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Επαφές στο ΔΝΤ

Σε ότι αφορά στην συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν τόνισε ότι συζητήθηκε κυρίως το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να γίνει μια ειδική μελέτη για την επίδραση που θα έχουν στην μείωση των δανείων από τις συστημικές τράπεζες όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση. Θα μετρηθεί δηλαδή ποια επίδραση θα είναι η μείωση των κόκκινων δανείων με κρατική επιδότηση ( APS ) το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για την χρήση αντί της κρατικής επιδότησης του κεφαλαίου του αναβαλλόμενου φόρου αλλά και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα

Όπως είπε ο υπουργός τις λεπτομέρειες και την μεθοδολογία της μελέτης θα συζητήσει το υπουργείο Οικονομικών στην επίσκεψη που θα κάνουν οι ομάδες των θεσμών στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου.

Έρχεται η δόση των 973 εκατ. ευρώ

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την καταβολή της δόσης των 973 εκατ. ευρώ (από τα κέρδη των ομολόγων και το επιτοκιακό κέρδος) προς την Ελλάδα που εγκρίθηκε στο Eurogroup στις αρχές του μήνα.

Συγκεκριμένα είπε ότι την περασμένη Τετάρτη πέρασε χωρίς προβλήματα η έγκριση της δόσης από το γερμανικό κοινοβούλιο και πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εθνικών κοινοβουλίων και η συνεδρίαση του ESM που θα στείλει την δόση στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο, άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου. Παρόλα όμως αυτά, δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει για το αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.

Τέλος, ο υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι του είχε προταθεί να αναλάβει θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου, λέγοντας απλώς ότι είχε γίνει μια συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα