Συνελήφθησαν τα μέλη σπείρας που ρήμαξε δεκάδες τροχόσπιτα σε κατασκηνώσεις και αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα Αλγερινών που είναι υπεύθυνο για δεκάδες περιπτώσεις κλοπών από σταθμευμένα αυτοκίνητα και τροχόσπιτα από κάμπινγκ σε διάφορες περιοχές της χώρας,

Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Σκιάθο συνελήφθησαν 6 Αλγερινοί, δύο κλεπταποδόχοι, ο ένας από το Μπαγκλαντές και ο δεύτερος κατά δήλωσή του είτε από το Μαρόκο είτε από το Ισραήλ είτε από το Ιράκ και ένας Έλληνας για υπόθαλψη.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, αρχικά

επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα "χτυπήσουν" και συγκεκριμένα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

Τις καθημερινές , η πρώτη ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.

Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού. Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Η εγκληματική δραστηριότητα τους διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό τα 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα της σπείρας.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος ανέφερε:

«Η υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από δύο ομάδες, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.

Για την αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στις 26-6-2019, συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ. και της Δ.Α. Μαγνησίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στη νήσο Σκιάθο, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν 7 έρευνες σε οικίες και δύο σε καταστήματα και συνελήφθησαν συνολικά 8 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.

Ειδικότερα, και μετά από πολυήμερη και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε η παράλληλη και διαρκής δράση, δύο εγκληματικών ομάδων, κάθε μία από τις οποίες δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη, ευρισκόμενες όμως σε συνεννόηση αναφορικά με την δραστηριότητά τους, στη διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών.

Η εγκληματική δραστηριότητα της Α’ ομάδας, διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2018, ενώ της Β’ ομάδας από τις αρχές του μήνα Ιουνίου του 2019.

Ως προς τον τρόπο δράσης, αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα "χτυπήσουν" και συγκεκριμένα:

-Σαββατοκύριακα και αργίες, μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.

-Καθημερινές , η Α’ Ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη Ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.

Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού.

Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Σημειώνεται ότι η κάθε Ομάδα, είχε συγκεκριμένο "συνεργαζόμενο" κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ για έκαστη Ομάδα.

Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών.

Κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των 21.660 ευρώ».

Για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Πρόκειται για μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αφορά στην πλήρη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης -συμμορίας τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2019, σε περιοχές της Αθήνας καθώς και στη Σκιάθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Υπηρεσίας Ανάλυσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Πληροφοριών, συνελήφθησαν 9 μέλη της συμμορίας (8 αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, ηλικίας από 29 έως 62 ετών).

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορία, των, διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και της υπόθαλψης εγκληματία.

Από τη διενεργηθείσα έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων (ευρήματα, κατασχέσεις, φυσική επιτήρηση, profiling, τεχνητές μέθοδοι κ.λπ.) διακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της συμμορίας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η παράλληλη και διαρκής δράση δύο εγκληματικών ομάδων (συμμορίες), κάθε μία από τις οποίες, δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη, ευρισκόμενες όμως σε συνεννόηση αναφορικά με τη δραστηριότητά τους.

Αντικείμενο της δράσης τους ήταν η διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, με ιδιαίτερη προτίμηση αυτά των τουριστών. Κύριο μέλημά τους ήταν να μην αφήνουν ίχνη παραβίασης, είτε κάνοντας χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ), είτε με διάρρηξη και παραβίαση κλειδαριάς ή με τη θραύση τζαμιού.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργανωμένης δράσης τους, ήταν η επιλογή του τομέα και του στόχου δράσης, η οποία δεν γινόταν τυχαία αλλά βάση σχεδίου.

Συγκεκριμένα, σαββατοκύριακα και αργίες, μετέβαιναν στην επαρχία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές, χωρισμένοι σε ομάδες. Κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, κατέληγαν σε χώρους όπου προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών όπως Καλαμπάκα – Μετέωρα, Καλαμάτα – Γιάλοβα - Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης -Καταρράκτες Χαραυγής, Άμφισσα - Δελφούς, Χαλκίδα - Δροσιά-Ιππόκαμπος - Αγία Άννα, Λαμία - Καμένα Βούρλα.

Αντικείμενο της δράσης τους ήταν κατά βάση τροχόσπιτα και αυτοκίνητα τουριστών, σταθμευμένα προσωρινά σε πολυσύχναστους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, από τα οποία αφαιρούσαν ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.

Τις καθημερινές, η πρώτη ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε ακριβά - εύπορα προάστια της Αττικής ( κυρίως Μαρούσι, Κηφισιά, Ερυθραία, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Σπάτα ) , κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, συνήθως έξω από πολυκαταστήματα, χώρους εστίασης, κεντρικές πλατείες, πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων, ενώ η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλο και διέπραττε κλοπές στο κέντρο των Αθηνών (κυρίως Κολωνάκι, Ακαδημίας, Πλατεία Συντάγματος).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο στόχος τους ήταν κυρίως οχήματα που πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτη στάση και ο ιδιοκτήτης είχε εντός αυτού, τα προσωπικά του αντικείμενα, ενώ η επιλογή γινόταν κυρίως με βάση τον τύπο του οχήματος, εστιάζοντας είτε σε πολυτελή είτε σε εταιρικά αυτοκίνητα και την εμφάνιση του ιδιοκτήτη, επιδιώκοντας την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων, μεγάλων χρηματικών ποσών, επαγγελματικών σακιδίων ή τσαντών.

Για τις μετακινήσεις τους και με σκοπό να μην κινούν εύκολα υποψίες, αλλά και κυρίως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επισήμανσης και εντοπισμού, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα της ίδιας εταιρείας ενοικιάσεως, με ιδιαίτερη προτίμηση σε δύο τύπους αυτοκινήτων.

Σε σχέση με τον τρόπο δράσης (modus operandi) που χρησιμοποιούσαν για την παραβίαση των οχημάτων :

-Προσέγγιζαν το όχημα, πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν. Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο και έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή.

-Στην δεύτερη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του.

-Στην τρίτη περίπτωση, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.

Τη λεία τους, την αξιολογούσαν με την επιστροφή στις οικίες τους και ακολούθως επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους μόνιμους κλεπταποδόχους που χρησιμοποιούσε η συμμορία.

Η κάθε ομάδα, είχε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών μηνυμάτων, συγκεκριμένο κάθε φορά μέλος, απέστελλε αρχικά φωτογραφίες των κλοπιμαίων και ακολουθούσε συνάντηση όπου παραδίδονταν τα κλεμμένα έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο ακολούθως μοιράζονταν με τα έτερα μέλη της ομάδας.

Όπως προκύπτει από τις ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών, η λεία υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα, καθώς έχοντας διασφαλίσει ευχερή και ασφαλή διάθεση των κλοπιμαίων, τα μέλη τους, επιδίδονταν σε καθημερινή διάπραξη μεγάλου αριθμού κλοπών και συνεχή αναζήτηση θυμάτων.

Κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης των μελών και των δύο ομάδων ήταν :

-Η προσήλωσή τους στο στόχο, δεδομένου ότι επί καθημερινής βάσεως ακολουθούσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Όταν αφορούσε την Επαρχία, συναντιόντουσαν και ξεκινούσαν την παράνομη δράση τους νωρίτερα το πρωί, από ότι για την Αττική.

-Διένυαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις πόλεις – στόχους που επέλεγαν. Μετακινούνταν συστηματικά στις πόλεις-στόχους, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως αργίες, απεργίες κ.λπ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 114 διαβατήρια, 31 ταυτότητες, 27 άδειες ικανότητες οδήγησης, 15 άδειες διαμονής, διαφόρων Κρατών και προσώπων, 20.000 ευρώ και 2.000 ελβετικά φράγκα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών ( tablet, κινητά κ.λπ.), πλήθος βαλιτσών, τσαντών, σακιδίων διαφόρων τύπων εταιρειών και χρωμάτων, γυαλιών ηλίου και πορτοφολιών, 5 τηλεκοντρόλ - παρεμβολής ηλεκτρονικού κλειδώματος οχημάτων (διαρρηκτικά εργαλεία), υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, ειδικά τροποποιημένα ψαλίδια για διαρρήξεις κλειδαριών, δυο αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση κλοπής από αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου από προσωρινά σταθμευμένο όχημα αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας περίπου 120.000 ευρώ.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί 79 περιπτώσεις κλοπών από οχήματα και με βάση τα ευρήματα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ. Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

Keywords
αθηνα, αυτοκινητα, κατασκηνωσεις, τροχοσπιτα, θεατρο, νέα, συλληψεις, ημεδαπός, δραση, ιουνίου, συγκεκριμένο, καλαματα, χαλκιδα, λαμια, εμφάνιση, απεργιες, tablet, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αξια, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 1 δεκεμβριου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ημεδαπός, γιαλοβα, αυτοκινητο, δελφοι, εργαλεια, ευβοια, ιρακ, ισραηλ, ιχνη, καθημερινη, κηφισια, κινητα, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, φυσικη, φωτογραφιες, ωρα, αγια αννα, αγια παρασκευη, αμφισσα, αννα, αργιες, αττικη, βαλιτσες, γλυφαδα, δηλωση, δικυκλο, ευκολα, ευρω, εμφάνιση, ερευνα, ερευνες, ερυθραια, υποθεση, καμπινγκ, καμενα βουρλα, μαροκο, μεσσηνια, μετεωρα, ομαδα, παντα, οδηγος, οχηματων, οχηματα, οχημα, παρουσιαση, πορτα, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σπατα, ταυτοτητες, τμημα, τριτη, τσαντες, φορα, ωρες, ιδιαιτερα, ιουνίου, ομαδες, tablet, υλικα
Τυχαία Θέματα
Συνελήφθησαν, Αθήνας,synelifthisan, athinas