Συνάντηση Τσίπρα -Ερντογάν: Οι υποχωρήσεις που δεν μπορούν να γίνουν

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Νέα Υόρκη απόψε, είναι η δεύτερη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η προηγούμενη είχε γίνει το περασμένο Ιούλιο με τα δεδομένα τότε να ήταν πολύ διαφορετικά… Ο κ.Τσίπρας πήγε σ΄ εκείνη τη συνάντηση με δύο Έλληνες στρατιωτικούς αιχμαλώτους στις φυλακές Αδριανούπολης και τον κ. Ερντογάν να εμφανίζεται πανίσχυρος. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε πολύ διαφορετική.

Ο Ερντογάν παρά τη θριαμβευτική επανεκλογή του, αναγκάστηκε μερικές εβδομάδες αργότερα να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς, η οικονομία της χώρας του βυθίζεται και η κατάσταση στη Συρία γίνεται όλο και δυσκολότερη στην διαχείρισή της. Το αποψινό ραντεβού με τον Τσίπρα, γίνεται σαφώς σε άλλο κλίμα σε σχέση μ΄ αυτό του Ιουλίου, αλλά όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα ΄ναι μια δύσκολη συνάντηση.

Όπως γράφει το Militaire.gr , η ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό. Το κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με την Αθήνα και την Λευκωσία να δείχνουν πρόθυμες για συζητήσεις και την Άγκυρα να δημιουργεί κλίμα για ένταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της Κύπρου που στο ενεργειακό του κομμάτι “καίει” την Τουρκία, θα συζητηθεί όπως όλα δείχνουν στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν. Μετά από το Σκοπιανό, το επόμενο θέμα που οι “μεγάλοι” του πλανήτη θέλουν να λύσουν είναι το Κυπριακό. Το ερώτημα είναι τι λύση έχουν στα σχέδιά τους. Ο Ερντογάν πάντως έχει φροντίσει να πυροδοτήσει το κλίμα. Ανακοινώσεις για έρευνες στη Μεσόγειο και για περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρου, δίνουν το κλίμα.

Στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν θα τεθεί από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Οι τουρκικές προκλήσεις μπορεί να μην παρουσίασαν κάποια ιδιαίτερη έξαρση από την συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο.Ποσοτικά τουλάχιστον, γιατί προκλήσεις που δίνουν το στίγμα των τουρκικών προθέσεων καταγράφονται κάθε μέρα. Ο “ναυτικός αποκλεισμός” που έχουν επιβάλλει οι Τούρκοι μέσω των αλιευτικών τους σκαφών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, απασχόλησε και απασχολεί τους τελευταίους δυο μήνες τις ελληνικές αρχές. Οι προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου δεν έχουν σταματήσει και η κατάσταση όπως εκτιμούν στο ΥΠΕΘΑ θα ήταν πιο προβληματική αν η Τουρκία δεν ήταν τόσο “μπλεγμένη” στην κρίση της Συρίας.

Ο κ. Ερντογάν ασφαλώς θα θέσει το θέμα των 8 στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα , "πουλώντας" στον κ. Τσίπρα την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων τον Αύγουστο. Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να τους πάρει, αλλά οι 8 δεν είναι οι μόνοι που θέλει ο Ερντογάν. Υπάρχουν κι άλλοι Τούρκοι που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα και ενδιαφέρουν την Άγκυρα.

Δεν μπορεί κανείς να έχει σοβαρές προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα από την συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, σ΄ ότι αφορά στην ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κι αυτό γιατί τα θέματα που η Τουρκία διαχρονικά θέτει απαιτούν από την Ελλάδα υποχωρήσεις που δεν μπορούν να γίνουν. Πολλοί λένε ότι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι έτσι κι αλλιώς χρήσιμες. Δεν είναι κακό να συζητάς, ακόμη κι αν γνωρίζεις ότι είναι απίθανο αν όχι αδύνατο να καταλήξεις σ΄ ένα θετικό αποτέλεσμα. Σωστό είναι αυτό, αρκεί να είναι και χρήσιμο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εκμεταλλευθούμε τον χρόνο που “αγοράζουμε” συζητώντας και διατηρώντας χαμηλά την ένταση που πάντα υπάρχει στις σχέσεις με την γειτονική χώρα. Η “αγορά χρόνου” έχει να κάνει με την ενδυνάμωση της χώρας σε στρατιωτικό επίπεδο, γιατί κακά τα ψέμματα χωρίς αυτή δεν μπορείς να συζητάς με την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη στο militaire.gr:

“Ελέγχουμε 18.000 ψήφους στην Ξάνθη”! Ο ψευδομουφτής προκαλεί και απειλεί με αντιδράσεις

Η Σερβία συζητά την αγορά UAV από την Κίνα! Νέος “πονοκέφαλος” για τη Δύση που “χάνει πελατεία”

F-35: Η υψηλή τιμή του φέρνει σε δύσκολη θέση τις χώρες που το επέλεξαν!

Keywords
Τυχαία Θέματα