Σύγκρουση Κικίλια - Ξανθού για την Ηπατίτιδα C

Ένταση δημιουργήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στο βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθό και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, κατά η διάρκεια απάντησης του υπουργού σε ερώτηση του πρώτου για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C. Το κύριο θέμα της ερώτησης αφορούσε τη διαπραγμάτευση των τιμών το φαρμάκων για τη νόσο αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξάλειψη της νόσου.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εδώ και 5 μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία την οποία σχεδόν είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη

ηγεσία του Υπουργείου. Από την πλευρά του, Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει πριν πολλούς μήνες τη διαδικασία, αφού η συμφωνία που είχε προκύψει από την προηγούμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης είχε λήξει τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα ανέφερε πως τα ζητήματα δημόσιας υγείας θα περιέχονται συνολικά στο επικείμενο νομοσχέδιο της επόμενης χρονιάς. Εγκάλεσε δε τον βουλευτή για το «θράσος» του να ρωτά σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Ηπατίτιδας C.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι για 1η φορά μια Κυβέρνηση έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι ο Υπουργός «όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για το πως θα προχωρήσει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου δράσης, αλλά ούτε απάντησε αν θα εγκρίνει και πότε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου ( που έχει παραδώσει το πόρισμα της από τον Ιούνιο του 2019) για προσιτές τιμές αποζημίωσης των ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων».

Να σημειωθεί πάντως ότι αν και με σχετική καθυστέρηση η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει ήδη οριστεί και ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να υπάρξει συμφωνία, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί και ο Υπουργός ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα