Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας

Σε παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 3.000 συνταξιούχοι στις 10.00 περίπου το πρώι της Τρίτης στην πλατεία Κοτζιά, ενάντια στις δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στη συνέχεια οι συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις του ΙΚΑ - Δημοσίου - OAEE - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ

- ΟΤΑ - ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ - ΠΣ Δικηγόρων πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

"Είμαστε για μία ακόμη φορά στους δρόμους. Διεκδικούμε τις συντάξεις μας και ό,τι μας έχουν αφαιρέσει γιατί τις έχουμε πληρώσει όλη μας τη ζωή. Παλεύουμε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος θα φέρει θανατηφόρες περικοπές. Θα συνεχίσουμε τον μαραθώνιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τον δρόμο του αγώνα. Τα αιτήματά μας προέρχονται από τις ίδιες τις ανάγκες των συνταξιούχων" τόνισε σε δηλώσεις του στο News 24/7 ο πρόεδρος συνταξιούχων ΙΚΑ και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής συνταξιουχικών οργανώσεων Δήμος Κουμπούρης. Ερωτηθείς για το συνολικό ποσό που έχει περικοπεί από τις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κουμπούρης απάντησε ότι αυτό είναι "πάνω από 50 δισ. ευρώ".

Κλειστές είναι αυτήν την ώρα οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου λόγω της πορείας.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε συνεργασία με άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις διοργανώνουν συλλαλητήριο και αύριο, Τετάρτη, έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την συνδιάσκεψη του ΣΤΕ για την συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Σημειώνεται ότι ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται παράλληλα σε όλη τη χώρα, με κύρια αιτήματα:

Να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει τις καταστρεπτικές αντισυνταξιουχικές διατάξεις του νόμου 4387/16, καθώς όπως σημειώνουν στο κείμενο διαμαρτυρίας τους, «οι συντάξεις που τις πληρώσαμε σε όλη μας την ζωή με τη δουλειά μας, γίνονται προνοιακά βοηθήματα». Κανένας επανυπολογισμός, καμία μείωση με την προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ. Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να μην περάσουν τα καταστρεπτικά νέα μέτρα της 4ης αξιολόγησης. Να καταργηθεί ο νόμος για τους πλειστηριασμούς. Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων καλεί όλους τους συνταξιούχους σε πανελλαδικό ξεσηκωμό και σε μαραθώνιο κινητοποιήσεων σε όλη την χώρα.

«Με τοπικές, περιφερειακές και πανελλαδικές συγκεντρώσεις να εκφράσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στις αντισυνταξιουχικές - αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις που καταστούν εκατομμύρια συνταξιούχους σε επαίτες», σημειώνουν χαρακτηριστικά και καταλήγουν: «Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε όλη τη χώρα να νικήσουν το φόβο, την αδιαφορία, την καταστρεπτική αντίληψη του ‘δεν γίνεται τίποτα’ και να πάρουν αποφασιστικά μέρος στον αγώνα τώρα, αύριο θα είναι αργά».

Ποιοι πληρώνουν το "μάρμαρο"

Έως και τρεις συντάξεις θα χάσουν το 2019 οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων, του «παγώματος» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις έως τον Δεκέμβριο του 2021 και της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι απώλειες των μνημονιακών περικοπών για τους συνταξιούχους, ξεπερνούν τα 62 δισ. ευρώ, ενώ το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι «αναλογιστικά άδικο και ληστρικό».

Αυτή τη στιγμή, εκτιμάται ότι οι απώλειες θα φτάσουν ακόμα και τα 350 ευρώ για χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ θα επηρεαστούν περισσότερο:

Συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ. Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%. Συνταξιούχοι Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους. Συνταξιούχοι ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις (20η και άνω). Συνταξιούχοι ΙΚΑ, των οποίων η σύνταξή έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.

Σημειώνεται ότι η νέα παρέμβαση αφορά τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση έως τις 12 Μαΐου του 2016.

Γιώργος Κουτρουμάνης: Ποιοί συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση - Ποιοι θα δουν αύξηση

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης εξήγησε αναλυτικά στην εκπομπή "βρε καλώς τους" με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, ποιοι και πόσοι συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις ή αύξηση αντίστοιχα με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, που έρχεται από 1/1/2019.

Ο επανυπολογισμός της σύνταξης αφορά σε 2 εκατ. συνταξιούχους από τους 2,6 εκατ. συνολικά, γιατί δεν θα επανυπολογιστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Φαίνεται ότι θα έχουμε μειώσεις για 1,2-1,3 εκατ. συνταξιούχους.

Από αυτούς, μεγάλες μειώσεις θα δουν 650.000 περίπου – δηλαδή μειώσεις της τάξης του 18% , που είναι το ανώτατο πλαφόν. Κυρίως μιλάμε για συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα, που λαμβάνουν τις συντάξεις από το γενικό λογιστήριο του κράτους, συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς, στην περιοχή του 18%.

Οι υπόλοιποι 650.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να είναι 5% – 10% -12% μείωση στις κύριες συντάξεις.

Υπάρχουν άλλοι 450.000 περίπου συνταξιούχοι που θα έχουν μικρές μεταβολές. Μπορεί να είναι μία αύξηση ή μείωση της τάξης του 2%.

Για τους υπόλοιπους 250.000 θα υπάρξουν αυξήσεις. Για ορισμένους μικρές και για άλλους – που έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από το ΙΚΑ – υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Keywords
Τυχαία Θέματα