Στο Βιετνάμ διδάσκουν ακόμα ότι η "ομοφυλοφιλία είναι ψυχική ασθένεια"

Το στίγμα και οι διακρίσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συμβάλλουν στη λεκτική κακοποίηση και τον εκφοβισμό των LGBTQ+ νέων, γεγονός που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε σωματική βία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη το Human Rights Watch (HRW).

Σύμφωνα με το avmag.gr, οι ακτιβιστές κάλεσαν την κυβέρνηση του Βιετνάμ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία των LGBTQ+ δικαιωμάτων.

“Σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ένα ζωντανό κίνημα για τα LGBTQ+ δικαιώματα, η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο Βιετνάμ. Ωστόσο, οι κυβερνητικές ενέργειες δεν αντανακλούν μέχρι στιγμής επίσημα αυτές τις αλλαγές “, δήλωσε ο Graeme Reid της HRW.

“Ένα αποτέλεσμα της αργής πολιτικής αλλαγής είναι ότι οι λανθασμένες κοινωνικές αντιλήψεις σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν – όπως η διαδεδομένη πεποίθηση ότι η έλξη για το ίδιο φύλο είναι μια αρνητική κατάσταση ψυχικής υγείας”.

Η λεκτική κακοποίηση των LGBTQ+ φοιτητών είναι κοινή στις δημόσιες και ιδιωτικές σχολές, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν συνήθως αρνητικές λέξεις, οι καθηγητές συχνά αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία ως «ψυχική ασθένεια» και οι γονείς απειλούν με βία τα γκέι παιδιά τους, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έγιναν στα πλαίσια της έρευνας.

Ο Quân, είναι ένας γκέι 18χρονος. Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε, ο καθηγητής βιολογίας του στο γυμνάσιο περιέγραψε “την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια”, ενώ ο Tuyết, επίσης 18 ετών, δήλωσε: “Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο δάσκαλος είπε πως η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια και είναι πολύ κακή”.

“Υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιά ώστε να είναι straight”, δήλωσε ένας σύμβουλος σχολείου στo HRW. “Tονίζουμε συνεχώς ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αλλάξει και να διορθωθεί”.

Πέρυσι το υπουργείο Παιδείας του Βιετνάμ παρουσίασε κατευθυντήριες γραμμές για ένα συμπεριληπτικό πρόγραμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης, χωρίς ακόμη να έχει εφαρμοστεί στα σχολεία. Η Καμπότζη, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες έχουν πρόσφατα θεσπίσει νομοθεσία για την προστασία LGBTQ+ νεολαίας.

«Χρειαζόμαστε ισχυρότερα βήματα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τη νεολαία μας», δήλωσε ο διευθυντής του ICS Center, μια ομάδα για τα δικαιώματα των πολιτών στο Βιετνάμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα