Στο προσκήνιο ο τουρισμός του μεταξιού

Στις 9-12 Οκτωβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να λάβει χώρα η 8η Διεθνή Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Δρόμο του Μεταξιού, η οποία κυρώνεται την τρέχουσα εβδομάδα από τη Βουλή.

Η Ελλάδα ήταν από τις μεταξοπαραγωγικές χώρες. Παραγωγή κι επεξεργασία μεταξιού είχαμε ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας,

κι από αυτήν τη διαδικασία πήρε το όνομά της και η περιοχή του Μεταξουργείου. Ονομαστά μέχρι σήμερα τα κεντήματα, τα υφάσματα και γενικότερα τα μεταξωτά Σουφλίου Έβρου, ενώ η παραγωγή κουκουλιών διδάσκονταν μετά την ελληνική επανάσταση ακόμη και στα σχολεία!

Τις προηγούμενες δεκαετίες η παραγωγή μεταξιού κατέστη ασύμφορη και μη ανταγωνιστική για τη χώρα μας, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε συστηματική προσπάθεια από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δια του πρότερου γενικού γραμματέα, Στρατή Ζαφείρη, να βελτιωθεί η παραγωγή μεταξιού και να συνδεθεί εκ νέου με την αγορά ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση δούλεψε και το ΥΠΑΑΤ, με συνδεδεμένη ενίσχυση στα κουκούλια μεταξοσκώληκα.

Οι βόμβυκες και οι …αράχνες

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί τμήμα Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι φυσικού μεταξιού. Η πιο σημαντική παραγωγή μεταξιού, είναι του μεταξοσκώληκα της μουριάς (οικογένεια βομβύκων) όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, πως υπάρχουν άλλα τρία εμπορικά σημαντικά είδη από την οικογένεια Σατουρνιδών : Μετάξι Έρι (υπάρχει ήμερος κι άγριος μεταξοσκώληκας και τρέφεται με φύλλα δρυός ή με φύλλα του φυτού Ricinus sp. ), Τάζαρ (κινεζικός, που τρέφεται με φύλλα δρυός) και Μούγκα (ινδικός μεταξοσκώληκας) και τρέφονται κατεξοχήν με φύλλα των φυτών Machilus bombycina και Litsaea polyantha.Τέλος, υπάρχουν κι άλλα είδη μεταξιού, που είναι ως επί το πλείστον άγρια: Φαγκάρα, Κόαν, Μετάξι μυδιών και Μετάξι Αράχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ AGROPOST.GR

Φτωχός ο φετινός τρύγος στη Ζάκυνθο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες πληρωμές 3 εκατ. ευρώ σε 158 αγρότες Σούπερ μάρκετ καλλιεργεί τα λαχανικά του μέσα στο κατάστημα
Keywords
Τυχαία Θέματα