Στη Σόφια την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας, στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Στη Σόφια θα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ξεκινώντας σειρά ταξιδιών για το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στοχεύει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα Βαλκάνια και ξεκινά τις επισκέψεις από την πιο ισχυρή ίσως χώρα της περιοχής, τη Βουλγαρία.

Οι δε πληροφορίες επιμένουν πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στις σχέσεις με την Σερβία, καθώς η Αθήνα επιδιώκει μεταξύ άλλων να παίξει δημιουργικό

ρόλο στην επίλυση του προβλήματος του Βελιγραδίου με το Κόσοβο, καθώς κάτω και από τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα Βελιγράδι και Πρίστινα εντείνουν τις προσπάθειές τους για λύση.

Αντιθέτως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να ταξιδεύσει στο Βουκουρέστι αμέσως μετά τη Σόφια, όπως αρχικά σχεδίαζε, λόγω κυρίως της πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται στη Ρουμανία.

Ο Νίκος Δένδιας, την προσεχή Δευτέρα, λίγες ημέρες δηλαδή πριν ταξιδεύσει για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο Ν. Δένδιας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει “πάρει πάνω” του την οικονομική κυρίως διαπραγμάτευση, θα συζητήσει με τον Γερμανό ομόλογό του “καυτά” θέματα, όπως προφανώς το προσφυγικό, τα εξοπλιστικά και άλλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και με την αξιωματική αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς-μεταξύ άλλων- βρίσκεται και σε “ανοιχτή γραμμή” με τον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο. Τη συνεννόηση αυτή, μάλιστα, που δεν κλόνισαν τελικά οι μεταθέσεις και αντικαταστάσεις διπλωματών από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ (που τόσο έντονα κατέκρινε ο Νίκος Κοτζιάς), μάλλον δεν τη βρίσκει κανείς σε κανένα άλλο υπουργείο, ενώ το γεγονός καταγράφεται ασφαλώς στα θετικά τόσο του νυν υπουργού Εξωτερικών, όσο και του προκατόχου του.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας βάλλεται από ακροδεξιούς και δεξιούς κύκλους, γιατί ευθαρσώς δήλωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μια “προδοτική συμφωνία”, όπως προεκλογικά υποστήριζε η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ, βγαίνοντας κατ’ ουσίαν μπροστά στο συγκεκριμένο θέμα και συγκεντρώνοντας τα πυρά πάνω του, καθιστώντας όμως ταυτόχρονα και πιο εύκολο το ρόλο άλλων υπουργών να ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας υπήρξε ένα από τα ελάχιστα στελέχη της ΝΔ που προεκλογικά είχε εκφράσει και τη διαφωνία του με τη χρησιμότητα των συλλαλητηρίων για το “μακεδονικό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα