ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η ένταξη των υποθηκοφυλακείων στο Κτηματολόγιο ΑΕ

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας παραπέμφθηκε τελικά η κατάργηση ή μη των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλάκων και η ένταξή τους το «Κτηματολόγιο ΑΕ». Για το ζήτημα αποφάνθηκε ήδη το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ το οποίο κατά πλειοψηφία έκρινε πως ο σχετικός νόμος (Ν. 4512/17) είναι συνταγματικός.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας έκρινε ότι ο νομοθέτης έχει την διακριτική ευχέρεια να καταργήσει τον επίμαχο νόμο, ενώ λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης αλλά και της σημαντικής μειοψηφίας, αποφασίστηκε την τελική κρίση να λάβει η Ολομέλεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό των ανώτατων λειτουργών που μειοψήφισαν ως προς την απόφαση, υποστηρίζοντας πως η ευχέρεια του νομοθέτη δεν καταλαμβάνει την ολοσχερή απόσπαση των υποθηκοφυλάκων από την οργανωτική δομή και εποπτεία της δικαστικής εξουσίας, καθώς οι υποθηκοφύλακες θεωρούνται δικαστικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνεται δε πως το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να οργανωθεί από τον νομοθέτη ως Ν.Π.Δ.Δ., διαφορετικό από τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία, εφόσον, όμως, στην υπηρεσία αυτή ανατίθενται μόνο τεχνικές πράξεις κτηματογραφήσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣτΕ, Ολομέλεια, Κτηματολόγιο ΑΕ,ste, olomeleia, ktimatologio ae