ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακυρώσεως της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις νέες άδειες των καναλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου ολοκλήρωσε τις διασκέψεις για το θέμα, που συζητήθηκε στις 4 Μαΐου και απέρριψε τις προσφυγές των καναλαρχών, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασιας.

Στις διασκέψεις πρόεδρος ήταν ο αντιπρόεδρος του

ΣτΕ Γεώργιος Παπαγεωργίου (μετά την πρόσφατη παραίτηση του προέδρου Νικολάου Σακελλαρίου) και εισηγητές ήταν οι Σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Δημήτρης Μακρής.

Το δικαστήριο (μετά την αποδοχή των προηγουμένων προσφυγών του 2016) τώρα,έκρινε τις προσφυγές των Αντένα, Άλφα, Σκάι, Σταρ και Μέγκα, της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενων στο Μέγκα.

Ολοι ζητούσαν να να ακυρωθεί η υπ' αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής . Τα κανάλια προέβαλαν ως λόγους ακύρωσης ότι η διαδικασία αντίκειται στο Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες και την ΕΣΔΑ.

Καθώς επίσης και πως έπρεπε να χορηγηθούν όχι 7 αλλά 16 άδειες.

Ο περιορισμός αυτός του αριθμού των αδειών, σύμφωνα με τους καναλάρχες έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί πάντως μπορούν να επανέλθουν με προσφυγές στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα