Σταϊκούρας: Αναστέλεται για έξι μήνες η πληρωμή δανείων για ενήμερους επιχειρηματίες

Ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι τα μέτρα θα είναι προσαρμοσμένα στις αποφάσεις του Eurogroup το οποίο μεταξύ άλλων ανέστειλε και την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η οικονομία αντέχει και ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και θα ληφθούν συντεταγμένα και

έγκαιρα. Τόνισε παρόλα αυτά ότι θα πρέπει να τύχουν λεπτομερούς μελέτης καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάρκεια και το βάθος των συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού.

«Σκεφτείτε ότι πριν μια εβδομάδα όταν αποφασίσαμε το πρώτο κλείσιμο καταστημάτων λόγω της κατάστασης είχαμε να κάνουμε με 390.000 εργαζόμενους» είπε ο κ Σταϊκούρας για να συνεχίσει «τώρα όμως με τα μέτρα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε να κάνουμε με εκατομμύρια εργαζομένους γι αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «κάθε δύο ημέρες έχουμε να αντιμετωπίσουμε αιτήματα που σχετίζονται με την επιδημίας του κορονοϊού και αφορούν κοινωνικές ομάδας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Συνεπώς η κάθε κίνηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να έχει το κατάλληλο αποτέλεσμα». Δεν θέλησε όμως να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι από τα τρία συναρμόδια υπουργεία και τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.

"Σκεφτείτε ότι από αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,2% 1,3% του ΑΕΠ υπολογίζουμε τώρα για ύφεση της τάξης 1,5% - 2% του ΑΕΠ μετά από 23 συνεχόμενο τρίμηνα ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία" είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις.

Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από το λεγόμενο «μαξιλάρι»,ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι όλα συνεκτιμώνται ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος. Σχετικά με τις δαπάνες της υγείας που θα εξαιρεθούν από τα ελλείμματα .

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ήδη ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου υπουργείου έχει ενισχυθεί με 85 εκατ. ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις το ποσό αυτό θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο ισχύει και για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ΠΝΠ πο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι δεν γίνεται διάκριση μεταξύ εταιριών που έκλεισαν και εκείνων με μεγάλη μείωση του τζίρου. -δίνεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 και 4 μήνες αντίστοιχα σε αρχικό στάδιο.

Αναμένεται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων με περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων αυτών, πιθανόν αυτή ή την άλλη εβδομάδα. · τις επόμενες ώρες ανακοινώνεται πρωτοβουλία από τις τράπεζες για τις ενήμερες επιχειρήσεις (έως τις 31/12/2019) με βάση την οποία θα προβλέπεται παράταση καταβολής χρεωλυσίων , πιθανόν για ένα 6μηνο.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, κι αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αντίστοιχη αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεων τους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί κι από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε Ειδικά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν έχει νομοθετηθεί η δημιουργία ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Οι λεπτομέρειες αναμένονται τις επόμενες ώρες ή αύριο με σχετική υπουργική απόφαση. Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που γίνονταν με τα αρμόδια υπουργεία αφορούσαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Μετά όμως και τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης (κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων από αύριο) ο αριθμός των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Μάλιστα έκανε αναφορά για 2εκατ. απασχολουμένους.

Τα νέα δεδομένα που έφερε ο «ερχομός» του κορονοϊού στην Ελλάδα φαίνεται ότι αλλάζει και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό που προέχει είναι οι ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η επιδημία του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα