Σούπερ Μάρκετ: Οι Έλληνες γίνονται λιγότερο Ιταλοί και περισσότερο Γερμανοί στα ψώνια τους

Πριν από δύο χρόνια κάναμε λόγο για τον "παράδοξο" τρόπο" που αγοράζουν οι Έλληνες στα σούπερ μάρκετ καθώς η Ελλάδα της κρίσης συγκαταλέγονταν στους ουραγούς της Ευρώπης στην κατανάλωση private label (προϊόντα με το σήμα της κάθε αλυσίδας) προϊόντων. Όπως φαίνεται και στον πίνακα της PLMA International που ακολουθεί η χώρα μας το 2016 ήταν η τελευταία στην κατανάλωση "ανώνυμων προϊόντων" καθώς αυτά καταλάμβαναν μόνο 20% στο καλάθι μας όταν στην πλούσια Ελβετία το ποσοστό ξεπερνούσε το

50%.

Μερίδια προϊόντων Private Label το 2016

Στο παραπάνω ποσοστό για την Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από την Lidl όπου ως γνωστόν έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το κομμάτι των private label. Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen που πραγματοποιεί τις μετρήσεις αν προσθέτονταν και η γερμανική αλυσίδα το ποσοστό εκτιμάται στο 25,8 για το 2016 και στο 25,3% για το 2017.

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (σύνολο 2019) έδειξαν μία σαφή στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τα προϊόντα private label καθώς η άνοδος μέσα στην τριετία (χωρίς τα Lidl) ήταν πάνω από 50%. Έτσι από το 20% το 2016 φθάσαμε στο 31,5% αφήνοντας πίσω σχεδόν δέκα μονάδες την Ιταλία (22,3%) να υπερασπίζεται τα επώνυμα προϊόντα και πλησιάζοντας περισσότερο την Γερμανία (43,1%) που θεωρείται από τα κάστρα την κατανάλωσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Μερίδια προϊόντων Private Label το 2019

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της PLMA, Brian Sharoff, τα στατιστικά της Nielsen αντικατοπτρίζουν τις καταναλωτικές συνθήκες των Ευρωπαίων πριν από το χτύπημα του κορονοϊού ενώ οι μετρήσεις του 2020 και η επίδραση της πανδημίας θα καταγράψουν πιθανόν περαιτέρω ενδυνάμωση των private label.

- Πηγή χάρτη: PLMA International

Keywords
Τυχαία Θέματα