Σωτήρης Πουλικόγιαννης για Χρυσή Αυγή: ''Όλοι στη φυλακή - Όχι μόνο ο Ρουπακιάς''

Μετά από 5,5 χρόνια, εκατοντάδες μαρτυρίες, χιλιάδες σελίδες εγγράφων, εκατοντάδες ώρες αγορεύσεων η μεγαλύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της.

Το μόνο που μένει είναι στις 7 Οκτωβρίου να καταδικαστούν τα μέλη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Σε 4 ημέρες από σήμερα, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Μ. Λεπενιώτου θα ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου για τις τέσσερις

υποθέσεις που συνεκδίκασε επί 65 μήνες.

Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών και τελευταία την κατηγορία για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αυτή είναι και η βασική κατηγορία που θα κρίνει αν το δικαστήριο θα στείλει το ναζιστικό μόρφωμα μια και καλή στον στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας ή θα το αναστήσει και θα του δώσει το δικαίωμα να σκορπά ελεύθερα το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο στην ελληνική κοινωνία.

Ένα από τα θύματα των συνεχών και απροκάλυπτων επιθέσεων των Χρυσαυγιτών ήταν και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο οποίος είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα άπο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Πουλικόγιαννης μίλησε στο News24/7 για εκείνη τη νύχτα, μας περιέγραψε το πώς εξελίχθηκε η επίθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ στάθηκε και στη δράση της στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Όπως μας εξήγησε και ο ίδιος ήταν σύνηθες για τη Χρυσή Αυγή να στήνει ενέδρες και επιθέσεις σε αγωνιστές, αριστερούς, κομμουνιστές, μετανάστες και γενικά με όποιον διαφωνούσε μαζί της.

Χαρακτηριστικά ανέφερε για το βράδυ της επίθεσης: ''Ήταν μία κλασική ενέδρα ενός τάγματος εφόδου με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες επιθέσεις, κάτι που αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της δίκης. Υπήρχαν ομάδες που έχουν εκπαιδευτεί να χρησιμοποιούν αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. ρόπαλα –κοντάρια), να λειτουργούν γρήγορα και οργανωμένα, να υπάρχει επικεφαλής που δίνει την εντολή της επίθεσης. Κάπως έτσι λειτούργησαν και εκείνο το βράδυ. Κατά τη διάρκεια μιας αφισοκόλλησης, μας επιτέθηκαν μέσα από τα στενά, υπήρξε αιφνιδιασμός και περικύκλωση, αλλά μας έστειλαν και πολιτικά μηνύματα τύπου ‘’τελειώσατε’’ ή ‘’εδώ θα κάνει κουμάντο η Χρυσή Αυγή’’. Βεβαίως το κίνητρό τους ήταν δολοφονικό και ήθελαν να επιβάλλουν την τρομοκρατία στην περιοχή''.

Η Χρυσή Αυγή ήθελε άκρα του τάφου σιωπή

Σε ερώτησή για το αν ο στόχος ήταν ο ίδιος απάντησε: ‘’όταν είσαι επικεφαλής σε ένα χώρο όπως η Ζώνη προσπαθούν να σου επιβληθούν στο χώρο σε συνεργασία με μεγαλοεργολάβους για να καταφέρουν χαμηλούς μισθούς. Ήθελαν άκρα του τάφου σιωπή, κάτι που εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Άρα είναι λογικό εκείνη τη στιγμή να στοχοποιηθείς λίγο παραπάνω, χωρίς να νομίζω ότι ξεχώρισαν κάποιον στην επίθεση που δεχτήκαμε. Εμείς από την πλευρά μας αντιδράσαμε συγκροτημένα, δεν σκορπίσαμε, κάτι που πιθανώς να εμπόδισε ένα δολοφονικό αποτέλεσμα''.

Μετά από μία τέτοια δολοφονική επίθεση τον ρωτήσαμε αν φοβήθηκε για τη ζωή του: ''Εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκα, γιατί όλα έγιναν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς κάτι τέτοιο. Όταν κάναμε μια αποτίμηση της κατάστασης μου πέρασε από το μυαλό''.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό ότι πίσω από την επίθεση κρύβονταν μεγαλοεργολάβοι, απάντησε πως ''το θέμα δεν είναι τι πιστεύω εγώ, αλλά τι φάνηκε στην πορεία της δίκης''.

Απειλούσαν εργαζόμενους στη Ζώνη του Περάματος

Συγκεκριμένα τόνισε ‘’πως σχεδόν όλα αυτά αποκαλύφθηκαν στην εξέλιξη της δίκης, ενώ πολλοί από τους Χρυσαυγίτες παραδέχθηκαν ότι είχαν άμεση σχέση με εργολάβους, οι οποίοι τους χρηματοδοτούσαν, τους είχαν υιοθετήσει, έκαναν τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Κάτι που φάνηκε και το 2017, στην 9μηνη κινητοποίηση για τη σύμβαση στη Ζώνη του Περάματος όπου υπήρχε μια συγκροτημένη ομάδα υπό τη στέγη της Χρυσής Αυγής και οι εργολάβοι τη χρησιμοποιούσαν για να σπάνε της απεργίες ή να απειλούν – τραμπουκίζουν τους εργαζόμενους. Φυσικά απομονώθηκαν και δεν μπόρεσαν να παίξουν τον ρόλο τους''.

Στη συνέχεια εστιάσαμε στη πολύκροτη δική της Χρυσής Αυγής και τον ρωτήσαμε αν υπήρξαν αντιδράσεις από τους Χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο χώρο; ''Γενικά δεν τόλμησαν να πουν κάτι. Κάποιες ειρωνείες μόνο που τις απαντήσαμε με ψυχραιμία. Εμείς σε ότι καταθέσαμε, η Χρυσή Αυγή δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες, δεν αντέδρασε. Δεν υπήρξε ένας μάρτυρας που να πει το αντίθετο, ενώ οι Χρυσαυγίτες έπεφταν συνεχώς σε αντιφάσεις''.

Πρέπει να μπουν όλοι στη φυλακή

Όσο αφορά τη γνώμη του για το αν θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση στις 7 Οκτώβρη, τόνισε: ''Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετά από 5,5 χρόνια δεν μπορεί η εισαγγελέας να ρωτά επίμονα ένα Χρυσαυγίτη στην απολογία του, ''γιατί ήσασταν εκεί''; ή ''ποιος τύπωσε τα τρικάκια''; και ενώ δεν παίρνεις καμία απάντηση, να δίνεις μόνη σου απαλλαγή και να λες δεν έγινε τίποτα ή δεν παίζει κάποιο ρόλο στην όλη διαδικασία. Τότε αφού δεν έχει σημασία γιατί ρώταγες; ή να λες δεν έχει σημασία αν ήταν τάγμα εφόδου. Για μένα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν πρέπει να μπουν μέσα όλοι και όχι μόνο ο Ρουπακιάς''.

Επιπλέον, σε ερώτηση για το αν παρόλο που θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, φοβάται ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η ακροδεξιά ρητορική και πολιτική στην ελληνική κοινωνία, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κόμματα που μπορούν να πάρουν τη θέση της Χρυσής Αυγής απάντησε το εξής:

''Κοιτάξτε, ο ρατσισμός που υπάρχει σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ξεπερνάει τα όρια της εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης. Για αυτό και δεν αντιπαλεύεται εάν εστιάσεις μόνο σε κάποιο ναζιστικό μόρφωμα όπως η Χρυσή Αυγή. Το ίδιο ισχύει και για τον φασισμό. Σε κάθε περίπτωση ούτε και με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, θα ξεμπερδέψουμε από τέτοιου είδους εγκληματικές οργανώσεις. Πάντα το σύστημα θα γεννά τέτοιες, γιατί δεν εκλείπει ο σκοπός για τον οποίο ιδρύεται μία τέτοια οργάνωση. Ο σκοπός είναι να τσακιστεί οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης στο εργατικό–λαϊκό κίνημα. Άρα όσο υπάρχει λαϊκό κίνημα, θα υπάρχει και η ανάγκη από πάνω να ενταθεί η καταστολή και η εκμετάλλευση και τέτοιες ομάδες (είτε παρακρατικές, είτεεγκληματικές, είτε ναζιστικές) θα δημιουργούνται''.

Μία απαλλακτική απόφαση θα είναι δικαίωση για τη Χρυσή Αυγή

''Το μυστικό είναι η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και να νικήσεις μέσα στην κοινωνία αυτές τις αντιλήψεις. Χρειάζεται αντανακλαστικά και άμεση αντίδραση από το λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται αποκάλυψη και απομόνωσή τους. Το γεγονός ότι δόθηκε μια καθημερινή πολύπλευρη μάχη από χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα για να μην σταθεί η Χρυσή Αυγή σε χώρους δουλειάς, σε σωματεία, σε σχολές αποτελεί το κλειδί για την καταδίκη της εγκληματικής–ναζιστικής οργάνωσης. Να μην μείνουμε στο ότι άμα καταδικαστούν τελειώσαμε, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η καθημερινή πάλη απέναντι στον ρατσισμό – φασισμό. Και σκεφτείτε και το άλλο: Μία απαλλακτική απόφαση θα είναι δικαίωση για αυτούς και θα είμαστε μπροστά σε μία ρεβάνς. Θα έχουμε θέμα και στην απομόνωσή τους''.

Τέλος αναφερθήκαμε και στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας, ο οποίος πέρασε μεγάλη κρίση στη χώρα μας. Ο κ. Πουλικόγιαννης μας ενημέρωσε πως ''η ναυπηγική βιομηχανία, όχι μόνο στη ζώνη του Περάματος, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ισοπεδώθηκε από την κρίση. Τα ναυπηγεία παραμένουν εδώ και χρόνια κλειστά. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ανάκαμψης, σταδιακά αυξάνονται οι δουλειές. Από το 2021 και μετά αναμένουν έκρηξη δουλειάς στη ναυπηγική βιομηχανία. Το θέμα είναι ότι το 2017 δώσαμε έναν 9μηνο αγώνα για κλαδική σύμβαση με αυξήσεις, με 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο, που είναι μία σοβαρή κατάκτηση όλου του κλάδου. Προετοιμαζόμαστε για νέα σύμβαση με αυξήσεις, ενώ θέλω να τονίσω ότι στις 7 Οκτωβρίου έχουμε κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια''.

Η παραδειγματική τιμωρία των ναζί δολοφόνων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι συνεχίζοντας να σπέρνουν το φασιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο, είναι απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
χρυση αυγη, αυγη, φυλακη, χρυση, σωτηρης, η καθημερινή, ελλαδα, παμε, συμμετοχή, news247, δραση, απεργιες, βομβα mall, νέα, απεργια, ειδήσεις, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, ομαδα διας, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, αμα, κοινωνια, κομματα, το θεμα, γνωμη, θεμα, καθημερινη, ρατσισμος, σχολες, news247, αποκαλυψη, βραδυ, γεγονος, διευθυνση, δικη, δηλητηριο, δωσει, δοθηκε, εγινε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκρηξη, εξελιξη, ζωη, ζωνη, ιδιο, η καθημερινή, υπηρχαν, ισχυει, μηνυματα, μηνες, μυστικο, μορφωμα, μορφη, ναζι, νυχτα, ομαδα, παντα, ορια, παμε, ρητορικη, ρολο, ρωτα, σελιδες, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σιωπη, ταγμα, τιμωρια, φυσικα, φτανει, χτυπημα στο κεφαλι, ψυχραιμια, ωρες, δικαιωμα, δουλειες, χωρα, κομματι, μπροστα, ομαδες, ροπαλα, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα