Σομαλία: Πυροβολισμοί στο Μογκαντίσου στο περιθώριο διαδήλωσης της αντιπολίτευσης

Πυρά πυροβόλων όπλων και εκρήξεις ρουκετών σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Μογκαντίσου καθώς εκπαιδευμένες από την Τουρκία ειδικές δυνάμεις της σομαλικής κυβέρνησης συγκρούσθηκαν με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που έχουν εξοργισθεί λόγω της καθυστέρησης της διεξαγωγής των εκλογών και οι μάχες αυτές κινδυνεύουν να διχάσουν τις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν την εξέγερση της αλ-Κάιντα.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βίντεο από μια αντικυβερνητική διαδήλωση

που είδε το Ρόιτερς εικονίζει πολίτες με μάσκες προσώπου --συνοδευόμενοι από φιλικούς στρατιώτες με κόκκινους μπερέδες και ζωσμένους με πυρομαχικά-- να κρατούν σομαλικές σημαίες και να διασκορπίζονται πριν ξεσπάσουν τα πυρά. Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρίσκονταν στην περιοχή άκουγαν κατά διαστήματα πυρά και εκρήξεις.

«Πολλές δυνάμεις μας επιτέθηκαν με σφοδρότητα, είμαι πεσμένος στο έδαφος σ' ένα δρομάκι. Αυτό είναι σφαγή», είπε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο διαδηλωτής Φάραχ Όμαρ. Ο ίδιος δήλωσε πως ειδικές δυνάμεις εκπαιδευμένες από την Τουρκία, γνωστές με την ονομασία Γκοργκόρ, είναι μεταξύ αυτών που επιτίθενται στους διαδηλωτές.

Φλόγες φαίνονταν σε ένα άλλο βίντεο αφού αυτοπροωθούμενη βομβίδα έπληξε σειρά καταστημάτων απέναντι από την είσοδο του αεροδρομίου.

Η μετατροπή της πολιτικής αντιπαλότητας σε ανοικτή σύγκρουση απογοητεύει τους συμμάχους της Σομαλίας και ευνοεί τους αντάρτες αλ-Σαμπάμπ που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και διεξάγουν επιθέσεις εναντίον πολιτών σε όλη την Ανατολική Αφρική στην προσπάθειά τους να επιβάλουν μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, σημειώνει το Ρόιτερς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις διαλύονται και πολλοί στρατιώτες φαίνεται πως δηλώνουν πλέον πίστη σε φυλές», λέει ο συνταγματάρχης Άχμεντ Αμπντουλαχί Σέιχ, ο οποίος υπηρέτησε για τρία χρόνια έως το 2019 ως ο διοικητής της επίλεκτης μονάδας Ντανάμπ που έχει εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι χάος. Δεν υπάρχει πλέον οποιαδήποτε δομή διοίκησης».

«Φοβάμαι ότι πολλοί στρατιώτες θα αφήσουν τις βάσεις τους για να έρθουν να συμμετάσχουν στις μάχες και θα παραχωρήσουν έτσι περισσότερο έδαφος στην αλ Σεμπάμπ. Έτσι η αλ Σεμπάμπ θα ενισχυθεί. Μπορεί να χαθούν κέρδη μιας δεκαετίας», δήλωσε στο Ρόιτερς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα