Σκάνδαλο υποβρυχίων: Ελεύθεροι με αναστολή οι καταδικασθέντες, πλην του φυγόδικου Όσβαλντ

Ποινές κάθειρξης που φτάνουν και τα 20 έτη, επιβλήθηκαν στους 21 καταδικασθέντες για την υπόθεση των υποβρυχίων. Πλην του Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, που φυγοδικεί, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, με την καταβολή εγγύησης - μαμούθ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, σήμερα αποφάνθηκε επί των ποινών επιβάλλοντας από 5 έως 21 έτη.

Παράλληλα, το δικαστήριο χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση για τους 20

καταδικασθέντες. Ο ένας που δεν το έλαβε ήταν ο Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο γαλλοελβετός τραπεζικός υπάλληλος που πριν από περίπου δύο μήνες «έσπασε» το ηλεκτρονικό βραχιολάκι του και εξαφανίστηκε. Ακόμα και αν εντοπιστεί κάποια στιγμή από τις αρχές, η ποινή των πέντε ετών αποφασίστηκε να είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως.

Τελος, το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή ποινής κάθειρξης 20 ετών στον πρώην πρόεδρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ. Προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, ορίστηκε η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους, 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά και οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

Αντίστοιχα, αποφασίστηκαν τα εξής: - στον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών, και εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, - στον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό ορίστηκε κάθειρξη 15 ετών και την καταβολή εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος - ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών Αντώνης Κάντας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων με αναστολή - στον αντιπρόσωπο εξοπλιστικών Παναγιώτη Ευσταθίου επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα