Σεισμός: Τι να κάνετε για καλύτερη προστασία στο σπίτι

Ο σεισμός εκδηλώνεται χωρίς κάποια σαφή προειδοποίηση. Μπορεί να μας πετύχει οπουδήποτε, να προκαλέσει ζημιές και σε σοβαρές περιπτώσεις να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Αθήνα (σήμερα κιόλας ένας, τον Ιούλιο άλλος μεγαλύτερος ), αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας το φετινό καλοκαίρι,

συγκεντρώσαμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερικά μέτρα προστασίας σε περίπτωση σεισμού, που μπορεί να λάβει κανείς στο σπίτι του και έτσι να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Τί πρέπει να προσέξουμε.

Μέτρα προστασίας για το σπίτι πριν το σεισμό

Τα ράφια και τις βιβλιοθήκες να τις στερεώσετε γερά στους τοίχους. Ταυτόχρονα απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο. Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού. Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια. Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες. Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής. Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού: - κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια. - μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες. - μακριά από εξωτερικούς τοίχους. Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.) Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Μέτρα προστασίας για το σπίτι τη στιγμή του σεισμού

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν. Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι. Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Υ.Γ. Αμέσως μετά από ένα σεισμό, το πιθανότερο είναι τα τηλέφωνα να μη δουλεύουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ζημιές που έχει υποστεί το κέντρο ή οι γραμμές. Η πρώτη αιτία δυσλειτουργίας των τηλεφώνων είναι η χρήση τους από πολύ κόσμο ταυτόχρονα. Πρέπει όμως να κάνουμε υπομονή και να μειώσουμε τις κλήσεις μας για να επανέλθει σε λειτουργία του δίκτυο.

Keywords
Τυχαία Θέματα