Σε συνεχή αξιολόγηση από σήμερα μέχρι και το τέλος του χρόνου η οικονομία

Η σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Ελσίνκι αλλά και οι επαφές που θα έχει στην συνέχεια ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα οριστικοποιήσει την ατζέντα της Τέταρτης αξιολόγησης.

Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται από χθες στην Πρωτεύουσα της Φιλανδίας με στόχο να θέσει δύο θέματα Επίσημα θα θέσει το θέμα της πρόωρης αποπληρωμή των 2,8 δισ. από τα συνολικά 8,9 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Στις επιμέρους επαφές που θα έχει με

τον επίτροπο Μοσκοβισί τον επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ θα θέσει και το θέμα της αλλαγής καταγραφής των ANFA και παράλληλα των αλλαγών που θέλει να κάνει η Ελλάδα στην φορολογία για τον επόμενο χρόνο. Τα κρίσιμο θέμα θα είναι να πείσει ότι υπάρχει - ή τουλάχιστον μπορεί να βρεθεί - ο δημοσιονομικός χώρος για να μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις και για να μην περικοπεί το αφορολόγητο και να υπάρξει και η μείωση του πρώτου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%.

Τα μέτρα αυτά εξαγγέλθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον Πρωθυπουργό έχοντας συνυπολογίσει και το 1,2 δισ.. ευρώ από τα ANFA που θα πάρει το 2020 η Ελλάδα. Αν όμως οι επαφές στο Ελσίνκι θα έχουν στόχο να τεθούν οι ελληνικές θέσεις το επόμενο διάστημα θα αναλωθεί σε διαδοχικές αξιολογήσεις.

Πρώτα η ΕΕ και το ΔΝΤ

Από την Τρίτη στην Αθήνα επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Οι τεχνοκράτες από την ΕΕ τον ESM και την ΕΚΤ θα συγκεντρώσουν στοιχεία για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας Το ΔΝΤ θα έχει την δική του ατζέντα κάνοντας την δική του ξεχωριστή αξιολόγηση με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Η πίεση που θα ζήσει το οικονομικό επιτελείο θα είναι προς δύο κατευθύνσεις Η πρώτη θα αφορά την ολοκλήρωση μέχρι και το τέλος του χρόνου των μεταρρυθμίσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν τις είχε ολοκληρώσει και το δεύτερο θα είναι το δημοσιονομικό.

Στις μεταρρυθμίσεις το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι αυτό της μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω της ενεργοποίησης του Ιταλικού Μοντέλου (APS ) πριν το τέλος του χρόνου αλλά και της ύπαρξης αποτελέσματος από τις επιμέρους προσπάθειες που κάνει κάθε μα εμπορική τράπεζα με τις δικές της δυνάμεις.

Πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα με τις αποκρατικοποιήσεις που η κυβέρνηση έχει δείξει θετική διάθεση ξεκινώντας άμεσα την αποκρατικοποίηση του ΔΑΕ Ελ.Βενιζέλος και κάνοντας αγώνα δρόμου για τις ΚΥΑ του Ελληνικού και την προώθηση επενδύσεων όπως αυτή του ΟΛΠ στον Πειραιά και της EL Dorado Gold στην Χαλκιδική.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό το πρόβλημα που θα έχει μπροστά του το ΥΠΟΙΚ είναι ότι για τις ελαφρύνσεις του 2020 έχει υπολογιστεί και η αλλαγή χρήσης των ANFA στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί πριν το τέλος του χρόνο . Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να οριστικοποιηθεί και ο προϋπολογισμός του 2020.

Η πιο δύσκολη αξιολόγηση αυτή από τις αγορές

Ωστόσο οι δυσκολίες που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς δεν συγκρίνονται με το στοίχημα που έχει βάλει η ίδια με τις αγορές .ΤΟ πρώτο μισό του χρόνου λόγω και των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων ; η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ έναντι 2,1% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο πέρσι.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται μέσω του αναπτυξιακού νόμου και του νέου φορολογικού μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να δώσουν πολύ γρήγορα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η επιδίωξη για φέτος είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης οριακά πάνω από το 2,2% ως το τέλος του χρόνου με προοπτική να ξεπεράσει το 3% για το 2020.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα έχουμε άλλες δύο αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας στις 25 Οκτωβρίου 2019 από την Standard and Poor’s και 1η Νοεμβρίου 2019 από την DBRS. Επιτυχία θα θεωρηθεί αν το αξιόχρεο της οικονομίας πάρει από μια έως δύο αναβαθμίσεις πριν το τέλος του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα