Σε δύσκολη θέση ο Καμμένος μετά το "ναι" της Βουλής των Σκοπίων στη συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαμογελούσε, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Και αυτό καθώς ήλπιζε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δε θα έβρισκε τους 80 βουλευτές για να προχωρήσει

τη συνταγματική αναθεώρηση και άρα η συμφωνία των Πρεσπών δε θα περνούσε με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, ώστε να μην αναγκαστεί να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι της κύρωσης. Τώρα έχει δεσμευτεί στο υπουργικό συμβούλιο ότι δε θα συμπλεύσει με τη ΝΔ για να ρίξει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής για το Σκοπιανό, ενώ ταυτόχρονα βλέπει κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ να φλερτάρουν με την ψήφιση της συμφωνίας και άλλα να φλερτάρουν με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος σε μία προσπάθεια να κρατήσει τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και να φανεί ταυτόχρονα συνεπής στη θέση του για το Σκοπιανό και στη δέσμευση του στον πρωθυπουργό, ο οποίος και την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες προειδοποίησε ότι στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα πρέπει να φορά το καπέλο της εθνικής πολιτικής, ενώ ήδη με την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά είχε στείλει μήνυμα πως δε θα ανεχθεί ξανά διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές. Ο κ.Καμμένος όμως αγωνιά για το εσωτερικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ.

Κατά την εισήγηση του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ ο κ.Καμμένος δήλωσε: "Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε”. Επανέλαβε ότι είναι καταστατική θέση των ΑΝΕΛ η μη χρήση του όρου Μακεδονία. Και έκανε λόγο για “μακεδονοκλάστες” μέσα στο κόμμα των ΑΝΕΛ, τους οποίους ο ίδιος έκανε “τσάμπα μάγκες”, ενώ με το γνωστό του στυλ υποστήριξε πως “αυτοί έχουν πια τελειώσει”.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Καμμένος εκτοξεύει απειλές κατά βουλευτών του που βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ούτε η πρώτη φορά που... τον αγνοούν. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πολλάκις δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο υπουργικό είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει κόντρα στην κομματική γραμμή. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα που δεν ανήκει μεν στους ΑΝΕΛ αλλά έγινε μέλος της κυβέρνησης με εισήγηση Καμμένου, καθώς το ΝΕΟ συζητά συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, έχει επίσης ταχθεί υπέρ της συμφωνίας. Ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις ναι μεν διαφωνεί με τη συμφωνία αλλά δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Από τους κοινοβουλευτικούς υπουργούς των ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, που φέρονται ως ύποπτοι για ενδεχόμενη στήριξη πιθανής πρότασης μομφής της ΝΔ για το Σκοπιανό, δεν μίλησαν στο υπουργικό. Είναι επομένως προφανές ότι οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε τροχιά διχοτόμησης, με τον κ.Καμμένο να προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματος, το οποίο όταν έλθει η ώρα της κύρωσης της συμφωνίας κινδυνεύει να διαλυθεί, ειδικά όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ΑΝΕΛ να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα