Πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Ελλάδα και Κύπρος στηρίζουν την τρομοκρατία"

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απαντά στο ανακοινωθέν της συνόδου στο Κάιρο, όπου συμμετείχαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος.

«Δεν έχει κανένα νόημα και αξία, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο της Αιγύπτου της Ελλάδας

κι της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Κάϊρο. Αυτό το ανακοινωθέν είναι άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων να εντάξουν τις χώρες της περιοχής στις παράνομες, μαξιμαλιστικές και μη συμβιβάσιμες πολιτικές τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ελλάδα - Κύπρος αγνοούν τη βασική αρχή της ορθότητας Σύμβασης Θαλάσσιου Δικαίου

Η Άγκυρα ισχυρίζεται πως «το δίδυμο Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων αγνοεί την βασική αρχή της ορθότητας Σύμβασης Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών και οι μαξιμαλιστικές πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει αποτελέσματα τα οποία είναι εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα της δικαιοδοσίας θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της στην εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων.

Η Άγκυρα, εκτός από τους Ελληνοκυπρίους, είναι έτοιμοι να συζητήσει με όλες τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με την αρχή της ορθότητας. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να απευθυνθούν στους Τουρκοκύπριους. Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων με ημερομηνία 13η Ιουλίου του 2019 είναι μια ευκαιρία για την επίλυση της υπόθεσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και της εκμετάλλευσης τους» αναφέρει η ανακοίνωση

"Στηρίζετε την τρομοκρατία και τους Κούρδους στη Συρία"

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως και οι τρεις χώρες υποστηρίζουν τις θέσεις των Κούρδων της Συρίας και τις κατηγορεί πως στηρίζουν την τρομοκρατία «Επίσης αρνούμαστε ξεκάθαρα όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που υπάρχουν στο ανακοινωθέν εναντίον στη χώρα μας στο ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία ως χώρα η οποία έχει επηρεαστεί από την τρομοκρατία περισσότερο από όλες τις χώρες δεν θα διστάσει να συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. Κι αυτό το αποδεικνύει με την επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα. Απέχει από την πραγματικότητα η ρητορική που κάνει αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τα μέρη τα οποία υπηρετούν στην διαχωριστική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG. Οι κύκλοι οι οποίοι εξυπηρετούν το στόχο του διαμελισμού της Συρίας και το κάνουν αυτό μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στάση στο ζήτημα αυτό.», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα