Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρίες για κύκλωμα φαρμάκων: Να ανακληθούν άδειες εδώ και τώρα

Η αστυνομία άρχισε την Πέμπτη να συλλαμβάνει κύκλωμα ιατρών που διπλοσυνταγογραφούσαν και πωλούσαν παράνομα φάρμακα που είχε αγοράσει το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κύκλωμα των ασυνείδητων βρίσκονται μπλεγμένες νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, γιατροί και γίνεται έρευνα για να αποκαλυφθεί και το βάθος στο οποίο ήταν μπλεγμένοι ή όχι και υψηλόβαθμοί φορείς νοσοκομείων της χώρας.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με το πέρας της αστυνομικής επιχείρησης αναμένονται επίσημες

ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής από την αστυνομική επιχείρηση που παραμένει σε εξέλιξη έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, χρηματικά ποσά και έχουν συλληφθεί περισσότερα από 15 άτομα.

Για το θέμα μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο Βαγγέλης Φιλόπουλος, πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας και διευθυντής της κλινικής μαστού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Αξίζει περισσότερο ένα χαπάκι απ' ότι ένα κομμάτι χρυσού

"Τα τελευταία χρόνια τα φάρμακα, ιδίως σε ο,τι αφορά την ογκολογία έχουν αποκτήσει τεράστια αξία. Αξίζει περισσότερο ένα χαπάκι απ' ότι ένα κομμάτι χρυσού. Είναι πολύτιμο αντικείμενο, οπότε αποτελεί στόχο διεστραμμένων εγκληματικών μυαλών", ανέφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει:

"Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για φάρμακα τα οποία είχαν ανάγκη οι καρκινοπαθείς μας και που έχουν πληρώσει το ελληνικό κράτος και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Οι επιτήδειοι μετέφεραν φάρμακα στο εξωτερικό και δη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που οι τιμές είναι πολύ πιο ακριβές, άρα το κύκλωμα εισέπραττε περισσότερα χρήματα. Μιλάμε για μια ειδεχθέστατη πράξη ιδίως όταν εμπλέκονται λειτουργοί της υγείας που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τον ασθενή και το κοινωνικό σύνολο".

Ο κ. Φιλόπουλος στάθηκε στο χρονικό διάστημα που πήρε για να έρθει στο φως η οργανωμένη απάτη.

"Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο χρόνος που πήρε μέχρι να αποκαλυφθεί το κύκλωμα. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι πιο εύκολο να διαπιστώσεις την παραβατικότητα. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε πώς γίνεται ο έλεγχος στα φαρμακεία και στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Υπάρχουν προδιαγραφές που τηρούνται πολύ αυστηρά για να μην μπορεί να υπάρξει απώλεια φαρμάκων. Μιλάμε για δόση που μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5.000 ευρώ. Μπορεί να χρειαστούν 120.000 για έναν ασθενή για μια θεραπεία του. Προσέξτε, υπάρχουν φάρμακα που συνταγογραφούνται και φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται τα οποία πρέπει να έχουν κλαπεί από τα νοσοκομεία και είναι φάρμακα πανάκριβα", είπε ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια διπλή απάτη:

"Άρα εδώ μιλάμε για μια ιστορία διπλή, και με πλαστές συνταγογραφήσεις και με κλοπές. Στην περίπτωση που μιλάμε ότι όλο αυτό έγινε σε βάρος καρκινοπαθών, έχουμε να κάνουμε με πράξεις που οδήγησαν σε απώλεια ζωής από δόλο. Όπως φαίνεται, οι επιτήδειοι έγραφαν μια ψεύτικη συνταγή, έδιναν μια δόση τριπλάσια και καρπώνονταν την επιπλέον δόση. Και πάλι όμως θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί αυτή η διαδικασία".

Ο κ. Φιλόπουλος σημείωσε πως στη χώρα μας οι τιμές των φαρμάκων είναι οι πιο χαμηλές στην Ευρώπη, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα η προληπτική υπηρεσία για τον έλεγχο των συνταγογραφήσεων και να προχωρήσουμε επιτέλους σε παραδειγματικές τιμωρίες.

"Κλοπές παρατηρούνται γιατί υπάρχουν διαφορετικές τιμές από χώρα σε χώρα. Στη χώρα μας έχουμε τις χαμηλότερες τιμές. Υπάρχει όμως κίνητρο πολύ μεγάλο για εμπόριο φαρμάκων, όπως καταλαβαίνετε. Πρέπει να θεσμοθετηθεί η προληπτική ελεγκτική υπηρεσία για να ελέγχεται τι συνταγογραφείται σε ονόματα ασθενών, να μην είναι πλαστά.

Εφόσον βρεθούν ένοχοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αφαιρεθούν οι άδειες από γιατρούς και φαρμακοποιούς. Υπάρχει μια παράδοση να μην προχωρούν οι κυρώσεις και αυτό πρέπει να αλλάξει εδώ και τώρα. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει τέτοια απάτη από γιατρούς. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική και οι ποινές να είναι ποινές", κατέληξε ο κ. Φιλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρίες,proedros antikarkinikis etairies