Πνευματικά δικαιώματα: Ντόμινο εξελίξεων! Ανακλήθηκε η άδεια της "Αυτοδιαχείρισης – Autodia"

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, στην Ελλάδα, που μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ υπό το βάρος των σκανδάλων, ουσιαστικά παραμένει στον αέρα, καθώς δεν έχει βρεθεί αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με απόφασή της, προχώρησε σε προσωρινή ανάκληση της άδειας της "Αυτοδιαχείρισης-Autodia", οργανισμού συλλογικής διαχείρισης, που πλέον κυρίως εκπροσωπούσε το ξένο ρεπερτόριο στην Ελλάδα.

Η "Αυτοδιαχείριση", δραστηριοποιείται από το 2003 και λειτουργούσε παράλληλα με την ΑΕΠΙ.

Στους ελέγχους που έκανε η Ernst & Young διαπίστωσε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ, αυθαίρετες χρεώσεις, δέσμευση χρημάτων από τους δημιουργούς χωρίς συγκατάθεση και άλλες ατασθαλίες.

Όταν το πόρισμα στάλθηκε στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ακολούθησε η εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού, για ανάκληση της άδειας της "Αυτοδιαχείρισης". Η ανάκληση ισχύει κατ' αρχάς για δύο μήνες.

Οι δημιουργοί, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση, είχαν αρχικά στηρίξει την "Αυτοδιαχείριση", ωστόσο σύντομα αποχώρησαν, καθώς διαπίστωσαν περίεργες πρακτικές από τον πρόεδρό της και τους εκπροσώπους ξένου ρεπερτορίου.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Πολιτεία θα κληθεί σύντομα αν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα