Νέα Ζηλανδία: Μακελειό σε live μετάδοση - Ντοκουμέντο για τους κανόνες του Facebook που πήγαν περίπατο

Αντιδράσεις και ερωτηματικά για τη λειτουργία και τα αντανακλαστικά του facebook προκάλεσε η πρόσφατη επίθεση ενόπλου σε τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας με 50 νεκρούς.

Ο δράστης μετέδωσε live στο facebook για 17 λεπτά την αποτρόπαια πράξη του. Το βίντεο ήταν φρικιαστικό και η πλατφόρμα διέγραψε τους λογαριασμούς του στο facebook και στο

instagram. Παρ' όλα αυτά το βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Όπως ισχύει για όλα τα περιεχόμενα στο facebook, δηλαδή αναρτήσεις, φωτογραφίες, μαγνητοσκοπημένα βίντεο, οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν στην εταιρία και live μεταδόσεις που θεωρούν ότι περιέχουν βία, σκηνικά μίσους, παρενόχληση ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό έγγραφο για τους διαχειριστές περιεχομένου του facebook, που βρέθηκε στην κατοχή του Motherboard, οι συντονιστές μπορούν να "αναβάλουν" τη ροή ενός live, κάνοντάς το να επανεμφανίζεται κάθε πέντε λεπτά, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το περιεχόμενό του. Μπορούν, επίσης, να το κλείσουν, να το διαγράψουν και να το στείλουν σε μια εξειδικευμένη ομάδα που συνεργάζεται άμεσα με την αστυνομία, για να ελεγχθεί αν περιέχει υλικό τρομοκρατίας.

Στην περίπτωση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, το facebook ανέφερε στο Motherboard ότι επικοινώνησε με τις αρχές της χώρας από την αρχή της μετάδοσης της επίθεσης. Όταν κλιμακώνεται μια πιθανή περίπτωση τρομοκρατίας σε live μετάδοση, οι διαχειριστές καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις, όπως τι συμβαίνει που να μαρτυρά ότι πρόκειται για πράξη τρομοκρατίας, ποιος απειλείται, αν εμφανίζονται όπλα στη μετάδοση κ.α.

"Οι live μεταδόσεις είναι λίγο πιο δύσκολες, επειδή μερικές φορές προσπαθείς να παρακολουθήσεις την ζωντανή εικόνα και ταυτόχρονα να βλέπεις και προηγούμενες, κάτι που δεν μπορείς να κάνεις με ήχο", δήλωσε πηγή με γνώση της στρατηγικής του facebook.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Βάσει του προαναφερόμενου εγγράφου, οι διαχειριστές που ασχολούνται με τα live βίντεο, καλούνται να έχουν κατά νου κάποια "προειδοποιητικά σημάδια", τα οποία μπορεί να "δείχνουν" ότι το περιεχόμενο ενδέχεται να παραβιάζει τους κανονισμούς.

Σε αυτά τα σημάδια περιλαμβάνονται στοιχεία αυτοκτονίας, με ανθρώπους να λένε "αντίο" ή να μιλάνε για το τέλος της ζωής του, εικόνα ή ήχοι όπλων, μαχαιριών και σπαθιών.

Στο επίμαχο βίντεο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, φαίνεται ο δράστης με αρκετά όπλα δίπλα του, τα οποία επανεμφανίζονται καθώς αυτός οδηγεί προς το τζαμί. "Δεν είμαι σίγουρος πώς αυτό το βίντεο μεταδόθηκε για 17 λεπτά", ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα