ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Oικονομικών με ανακοίνωση του στο χρηματιστήριο.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η BNP Paribas, η BofA Securities, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs

International η Bank, HSBC and J.P. Morgan as Joint Lead Managers.

Η έκδοση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να έχει επαφή με τις αγορές και στην παρούσα χρονική συγκυρία να χρηματοδοτεί και τις παρεμβάσεις για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει 2,5 δισ. μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές, με επιτόκιο κοντά 1,5%. Η κίνηση αυτή του οικονομικού επιτελείου δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν έχει μόνο στόχο την αύξηση των διαθεσίμων αλλά και την εκμετάλλευση της επέκτασης έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το οποίο την Πέμπτη επεκτάθηκε από τα 750 δισ. στα 1,3 τρισ.

Και αυτό γιατί από τα περίπου 30-32 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται διαθέσιμα σε διάφορα χαρτοφυλάκια, τα πραγματικά διαθέσιμα και εμπορεύσιμα στη δευτερογενή αγορά δεν ξεπερνούν τα 12-14 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ, ακόμα και αν ήθελε –ή χρειαζόταν− να εξαντλήσει με αγορές τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα, δεν θα έβρισκε... να αγοράσει.

Γι' αυτό λοιπόν έχοντας την ασπίδα της ΕΚΤ η Ελλάδα σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να γράψει ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις στο άμεσο μέλλον για το βασικό τίτλο αναφοράς της κάθε χώρας, το 10ετές ομόλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα