Ο τάφος του Ινδού: Ένα γήπεδο με παράξενη ιστορία

Πολλοί φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, και όχι μόνο, έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση “ο τάφος του Ινδού” όταν αναφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που βρίσκεται εντός του ποδοσφαιρικού γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης. Αυτό που ίσως δεν ξέρουν αυτοί, και σίγουρα όσοι δεν ασχολούνται με τα σπορ, είναι ότι η έκφραση δημιουργήθηκε κατά μία εκδοχή από ένα δημοσιογράφο, ο οποίος, περιγράφοντας τη στενότητα του χώρου κατά τα εγκαίνιά του, το 1960, με τον αγώνα της εφηβικής ομάδας μπάσκετ του

ΠΑΟ εναντίον του Μίλωνα, ονομάτισε το γυμναστήριο “Τάφο του Ινδού”, από την ομώνυμη ταινία του Φριτς Λανγκ, που προβλήθηκε το 1959.

Άλλοι λένε πως αυτός που παρομοίασε το κλειστό γυμναστήριο των χιλίων πεντακοσίων θέσεων με τον Τάφο του Ινδού της ταινίας, ήταν όχι ένας δημοσιογράφος αλλά ο καλαθοσφαιριστής Τάσος Στεφάνου, που βρήκε πως τα σκαλάκια που οδηγούν στο γήπεδο μοιάζουν με αυτά του τάφου της ταινίας. Να σημειώσουμε πως παρόλο που ο Τάφος του Ινδού πλημμύριζε συχνά και δεν θερμαινόταν επαρκώς, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ, με αυτή την έδρα, κατέκτησε 14 πρωταθλήματα από το 1961 έως το 1984. Όσο για τον Φριτς Λανγκ, σχεδόν αποκήρυξε την ταινία του, παρωδώντας μετά τον τίτλο της, από Τάφος του Ινδού, σε Τάφο της Πλάκας.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα