Ο Παύλος Παυλίδης είχε καθηγητή τον Ζινεντίν Ζιντάν

Ο Παύλος Παυλίδης είχε τη δημοσιογραφία μέσα στο σπίτι του. Ο πατέρας του, Χάρης, αρθρογράφος για χρόνια στο News 24/7 είχε εμπειρία από ραδιοφωνικούς σταθμούς, ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, υπήρξε διευθυντής ειδήσεων, σύμβουλος στην εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα”, σχολιαστής στο 9.84 και υπεύθυνος πολιτικών σε κάποια από τα μεγαλύτερα έντυπα. Προφανώς λοιπόν, και το πρώτο ένστικτο του Παύλου ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια του πρεσβύτερου. Με τους δικούς του, όμως όρους. Τις δικές του ανάγκες.

“Ήξερα ότι ήθελα να

ασχοληθώ με κάτι γύρω από τον αθλητισμό. Όταν ήμουν πολύ μικρός, όπως κάθε άλλο παιδί ήθελα να γίνω αθλητής. Ασχολήθηκα με αρκετά sports όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, διάφορες πολεμικές τέχνες ανά τα χρόνια, πάντα ρομαντικά όμως, ποτέ επαγγελματικά. Ήταν θέμα οργάνωσης. Οι ακαδημίες δεν λειτουργούσαν όπως τώρα και ένας νεαρός δεν μπορούσε να εξελιχθεί (σωματικά και πνευματικά), σε επαγγελματία, χωρίς κατάλληλη καθοδήγηση. Προφανώς είναι και θέμα προσωπικών επιλογών δεν καταλογίζω ευθύνες πουθενά”.

Στην εφηβεία, σκεφτόμουν πως μια καλή περίπτωση θα ήταν να γίνω αθλητικός δημοσιογράφος, λόγω της επιρροής του πατέρα μου, αλλά και των περιορισμένων γνώσεων που είχα από επαγγελματικό προσανατολισμό. Αυτό άλλαξε αργότερα”. Όταν μεγάλωσε, είδε, έμαθε. Ο πατέρας του, παρεμπιπτόντως, δεν είχε ποτέ κάτι αρνητικό να του πει για τη δημοσιογραφία. “Μαζί με τη μητέρα μου με ενθάρρυναν να κάνω ό,τι ήθελα”.

“Από τα 15 μου είχα πάρει την απόφαση να σπουδάσω στο εξωτερικό για διάφορους λόγους. Είχα επιλέξει να σπουδάσω επικοινωνία γιατί είχε πολλές επαγγελματικές επιλογές, οι οποίες όλες μου αρέσαν λίγο ή πολύ, και ήξερα ότι θα έπρεπε να δω αρκετά πράγματα πριν καταλήξω σε κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα στο πρώτο μου χρόνο έκανα focus στη δημοσιογραφία, αλλά στη συνέχεια άλλαξα και πήγα στις δημόσιες σχέσεις και αργότερα στο marketing”.

Η διαδρομή αυτή ξεκίνησε ως εξής: “Έχω συγγενείς που έχουν αποφοιτήσει από το Deree, το Αμερικανικό Κολέγιο, και ήξερα ότι ήταν μια καλή επιλογή σπουδών για εμένα στην Επικοινωνία -θεωρώ πως είναι το κορυφαίο στη χώρα στα περισσότερα majors. Κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη, γιατί με βοήθησε αρκετά και σαν πτυχίο και σαν γνώσεις που αποκόμισα, όπως και να με δεχτούν στο Escuela Universitaria Real Madrid Universidad Εuropea, μαζί και να μπορώ να φέρω εις πέρας αυτήν την αποστολή”.

Βρέθηκε στη Μαδρίτη, στο Πανεπιστήμιο της Ρεάλ Μαδρίτης για το οποίο θα ενημερωθείς στη συνέχεια, όταν αναζητούσε ένα κολέγιο για να πάρει master στο sports management. Όπου “sports management” ο Παύλος εξηγεί πως “είναι τομέας που περιλαμβάνει πολλά πεδία. Όπως το strategic management, το marketing, το finance and accounting, το facility management, το HR, το entrepreneurship, το leadership, το αθλητικό δίκαιο και το event management. Γενικότερα, όσα αφορούν τον αθλητισμό. Όλοι οι φοιτητές αποκτούν γενικές γνώσεις γύρω από το καθένα και μετά αποφασίζουν σε ποιο θα επικεντρωθούν -γιατί δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε σε όλα”.


Το Escuela Universitaria Real Madrid Universidad Εuropeaδημιουργήθηκε, από τους ανθρώπους της Real Madrid και του Universidad Europea de Madrid το 2006, όταν διαπιστώθηκε κενό στην τεχνογνωσία του sports management. Θεωρητικά υπήρχαν πολλά, πρακτικά όμως, η κατάσταση ήταν άρδην διαφορετική, εξ ου και η “βασίλισσα” έβαλε το χεράκι της, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, το οποίο ανήκει στη λίστα με τα καλύτερα της προηγμένης εκπαίδευσης.

Όπως έχει εξηγήσει ο θρυλικός Emilio Butragueño, ο οποίος τελεί χρέη διευθυντή “η σημερινή διάσταση του διεπιστημονικού και διεθνούς αθλητισμού, απαιτεί επαγγελματίες με νέες δεξιότητες και καινοτόμες ικανότητες. Το σχολείο μας υποστηρίζει αυτό το είδος εκπαίδευσης, συνδυάζοντας την αριστεία με τον αθλητισμό”.

Το 42% των φοιτητών, κάνουν πρακτική στον ιστορικό σύλλογο. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι σχεδιασμένα για πτυχιούχους και επαγγελματίες που εργάζονται σε διάφορους τομείς του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα μαθήματα γίνονται στις εγκαταστάσεις της Ρεάλ, στο υπερσύγχρονο Sports City (όπου είναι οι εγκαταστάσεις της ομάδας), το Santiago Bernabéu και την πανεπιστημιούπολη του Universidad Europea de Madrid. Στο πρόγραμμα υπάρχουν επισκέψεις σε εταιρίες και εκδηλώσεις, σχετικές με το πρόγραμμα των σπουδών. Για παράδειγμα, οι σπουδαστές του Alfredo di Stefano MBA στο sports management, επισκέπτονται το All England Club, όπου διεξάγεται το Wimbledon.

Πώς το βρήκε; Πώς το εμπιστεύτηκε; “Η αλήθεια είναι πως το έψαξα πολύ για το master degree, μίλησα με ανθρώπους από το πανεπιστήμιο, παλιούς φοιτητές, κλπ. πριν καταλήξω σε αυτή την απόφαση. Το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικό. Κάλυπτε όλους τους τομείς, με τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με το sports management, με κορυφαίο διδακτικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Ήταν μια εμπειρία που θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω να την ξαναζήσω: να βρίσκεσαι δηλαδή, σε εγκαταστάσεις της πιο πετυχημένης ομάδας του κόσμου, να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους του συλλόγου, να παίρνεις γνώσεις. Ήταν κάτι φοβερό, ειδικά για έναν Έλληνα που ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο δεν είναι σε αυτό το επίπεδο.

Θα μπορούσα να πω πολλά για τόσα έζησα εκεί. Θα αρκεστώ στο highlight: ήταν τα events που έκανε η Ρεαλ Μαδρίτης όπως το “Semana Blanca”. Επρόκειτο για εβδομάδα, στηνοποία έρχονταν μεγάλες προσωπικότητες να μιλήσουν για τη Ρεάλ, αλλά και για άλλους συλλόγους και οργανισμούς -όπως για παράδειγμα τη FIFA. Προσωπικότητες όπως ο Zinedine Zidane, o Pablo Laso, o Sergio Llull, o Giorgio Marchetti”. Αν κάποιος που ήταν στη θέση του, τον ρωτούσε γιατί να επιλέξει το Escuela Universitaria Real Madrid Universidad Εuropea του απαντούσε ότι “δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να μην σπουδάσει εκεί. Το περιβάλλον είναι άψογο, το πρόγραμμα σπουδών είναι σύγχρονο, με τρέχοντα trends, υλικό και θέματα. Ζεις το σύλλογο από κοντά και το networking τόσο με φοιτητές, όσο και με ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και γενικότερα από το χώρο του αθλητισμού είναι στο πιο υψηλό επίπεδο”.

Ενόσω βρισκόταν στο Escuela Universitaria Real Madrid Universidad Εuropea ήταν που εμπνεύστηκε το site που δημιούργησε τον Απρίλιο του 2017: το Fox Sports Stories. “Οι ιδέες πηγάζουν από τις ανάγκες. Η συγκεκριμένη “γεννήθηκε” από εμένα και μια ομάδα φοιτητών που είχαμε ως στόχο την ανταλλαγή γνώσεων γύρω από το sports management. Κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχαν ιστοσελίδες με υλικό, καλό και σε βάθος, όπως και δωρεάν, γύρω από αυτόν το χώρο. Αποφασίσαμε έτσι, να το δημιουργήσουμε.

Στη συνέχεια "επένδυσαν" στο site και φοιτητές από τη σχολή της Euroleague και σιγά σιγά άρχισαν να μπαίνουν και καθηγητές και προπονητές μέχρι που έγινε αυτό που είναι σήμερα”.

Τι διαφορετικό έχει το Fox Sports Stories; “Αυτό που το έκανε επιτυχημένο είναι οι ανορθόδοξες πρακτικές προώθησης που έχουν χρησιμοποιηθεί λόγω του μικρού budget. Το περιεχόμενο του site είναι περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί ο χρήστης να βρει αλλού (αυτός ήταν και ο σκοπός εξ αρχής). Είναι αντισυμβατικό, δεν έχει καθόλου ειδησεογραφία, έχει άποψη, πολλές αναλύσεις διαφόρων ειδών, έχει συνεντεύξεις και αυτό που το κάνει πραγματικά μοναδικό είναι το υλικό πάνω στην αθλητική ψυχολογία που είναι το trend της εποχής, στον αθλητισμό. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν ακόμα άλλα sites που να ασχολούνται με αυτό”.

Το Fox Sports Stories είναι στον “αέρα” εδώ και 7μιση μήνες “και έχει ξεπεράσει τους 4.000.000 χρήστες, σε περισσότερες από 190 χώρες. Έχουμε συνεργασίες με τη EuroLeague, την FC Zenit, την SL Benfica, την Eleven Campain και την All Star Partner”. Οι συνεργασίες αυτές αφορούν και την περαιτέρω ανάπτυξω των brands “σε διάφορους χώρους, όπως και τη βελτιστοποίηση των digital επιδόσεων τους, μέσω της προσέγγισης νέων fans και δημιουργίας νέων fan bases. Η νέα μας πρόκληση είναι οι συνεργασίες που “κυνηγάμε” στο χώρο της εκπαίδευσης”.

Aυτό που θέλουν να κάνουν είναι “το περιεχόμενο να βοηθάει και να προετοιμάζει τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με το sports management. Αυτο θα γίνεται και μέσω του site, αλλά και με workshops εκ του σύνεγγυς ή ψηφιακών”.

Παράλληλα με αυτά, ο Παύλος "τρέχει" και δυο ακόμα sites, στα οποία είναι μεταξύ των ιδρυτών. "Το Knowlers είναι ενα πρωτοπορειακό παιχνίδι ικανοτήτων, από το οποίο ο καθένας θα μπορεί να βγάζει χρήματα με βάση τις γνώσεις του. Πρόσφατα το project "αποφοίτησε" από ένα startup incubator και είμαστε στη φάση χρηματοδότησης. Με τον founder της ιδέας και παιδικό μου φίλο, Γιώργο Μανουσάκη, σκοπεύουμε να το λανσάρουμε μέσα στον Αύγουστο, μόλις τελείωσει η ανάπτυξη της ιστοσελίδας και της εφαρμογής.

Το GR eSports τώρα, είναι ένα φιλόδοξο project, στη λογική του Fox Sports Stories, με τη διαφορά οτι είναι μόνο για Εsports. Λέω φιλόδοξο γιατί ο χώρος των eSports είναι πολύ υποανάπτυκτος ακόμα για τέτοιου είδους εγχειρήματα. Υπάρχουν μεγάλα σχέδια για το GR eSports στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό με κορυφαίες συνεργασίες" τις οποίες θα ανακοινώσει, όταν πια θα 'χουν μπει οι υπογραφές.

Keywords
Τυχαία Θέματα