Ο οδικός χάρτης για την έξοδο στις αγορές

Δέκα ημέρες μετά το Eurogroup, του Λουξεμβούργου οι αγορές δείχνουν να αφομοιώνουν την λύση για το χρέος έστω και με αργούς ρυθμούς.

Σε αυτό βοηθούν οι συνεχείς επαφές με ξένους θεσμικούς που συνεχίζονται και από τον ΟΔΔΗΧ αλλά και από το αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες παρουσιάσεις της ελληνικής αγοράς στο εξωτερικό με στόχο

την προσέλκυση επενδυτών μαζί με την Rothchild που είναι ο σύμβουλος της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα της επανόδου της χώρας στο δανεισμό από τις αγορές.

Μέχρι στιγμής συνεχείς επαφές είχαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατά 0,6- 0,7% . Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει εδώ και τρείς μέρες κάτω από το 4% και χθες κινούνταν στο 3,90 - 3,95% από 4,6 % που είχε φτάσει τον Μάιο.

Στο 7ετές ομόλογο σημειώνεται μια βελτίωση όπου ενδοσυνεδριακά. Sήμερα σημείωσε ιστορικό χαμηλό η απόδοση στο 3,42% από 3,5% της αρχικής έκδοσης του Φεβρουαρίου και 3,9% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Στα «προσεχώς» το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αναβάθμιση έως τις 20 του μήνα από τον οίκο Fitch η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει υπερβολικά το σκηνικό εκτός και αν αφορά άνοδο κατά δύο βαθμίδες από το Β στο ΒΒ-.

Το υπόλοιπο του καλοκαιριού δεν είναι περίοδος κατάλληλη για έξοδο στις αγορές καθώς οι αγορές ατονούν.

Το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα προχωρήσει όπως έχει προαναγγείλλει στον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στις αποδόσεις των ομολόγων όλης της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια και της Ελλάδας παρότι ως γνωστό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά μέσα στο ίδιο μήνα η Ελλάδα έχει να περιμένει άλλες δύο καθοριστικές εξελίξεις.

Η πρώτη θα είναι η ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές.

Το δεύτερο καθοριστικό γεγονός είναι η αξιολόγηση από την Moody’s που είναι προγραμματισμένη για τις 21 του μήνα.

Αν βοηθήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τότε πιθανό να δούμε διπλή αναβάθμιση από το μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Από το τέλος του Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αν δεν υπάρξει κάποια απότομη διακύμανση στις αγορές το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να κάνει ακόμη μια απόπειρα εξόδου στις αγορές για ένα δεκαετές υπο την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η απόδοση θα έχει υποχωρήσει κοντά στο 3%.

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας των stress test για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρωζώνης πλην των ελληνικών που πέρασαν την δοκιμασία στις αρχές του χρόνου.

Ο προβληματισμός για τον συγκεκριμένο μήνα υπάρχει από τώρα για τα αποτελέσματα ειδικά των Ιταλικών τραπεζών που εκτιμάται από τώρα ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα να περάσουν το «πήχη» που θα βάλει η ΕΚΤ. Οπότε το επόμενο άνοιγμα της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να αναμένεται από τις αρχές του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα