Ο Μαχητής: Η Θράκη και ο εθνικιστής Αχμέτ Σαδίκ σε τουρκική σαπουνόπερα

Η δυναμική των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή, όπως και η εξόφθαλμη προσπάθειά τους να διαδώσουν τα εγχώρια ήθη και τρόπο ζωής, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να... ξαναγράψουν την ιστορία και να τονώσουν το - πεσμένο το τελευταίο διάστημα - εθνικό αίσθημα των Τούρκων. Τα τουρκικά σίριαλ επεκτείνονται πλέον και σε βιογραφίες οι οποίες "πασπαλίζονται" με την ανάλογη δόση εθνικιστικής χρυσόσκονης, κρατώντας πάντα και έναν "αέρα" σαπουνόπερας για τους φαν του είδους. Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της τάσης η σειρά "Μαχητής" στην οποία έγινε αναφορά

στον πρώην μειονοτικό βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ και το ζήτημα της Θράκης, όπως το "βλέπουν" οι Τούρκοι...

Η σειρά "Μαχητής" (Savasci) πληροί όλες τις προδιαγραφές μιας... στρατιωτικής σαπουνόπερας - ήτοι δοξάζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα επιτεύγματά τους συνδυάζοντάς τα με μπόλικα love story και life style - και προβάλλεται στο prime time του τουρκικού FOX.

Στο επεισόδιο 51 της δημοφιλούς στη γείτονα σειράς οι δημιουργοί της σειράς θίγουν το ζήτημα της Θράκης και ενός παλιού γνώριμου της ελληνικής πολιτικής σκηνής: Τον εκλιπόντα μειονοτικό βουλευτή (1989) από την Κομοτηνή, Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1995 σε ηλικία 48 χρονών.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο ηθοποιός Μουράτ Σερεζλί, που υποδύεται έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της σειράς, τον Συνταγματάρχη Ιμπραήμ Κοπούζ, εμφανίζεται να μιλάει στο... "Συνέδριο του Τουρκικού Κόσμου". Εκεί μιλάει για την "τουρκική ενότητα", κάνει λόγο για τη "Δυτική Θράκη", όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τη... Θράκη και συγκρίνει τον Σαδίκ Αχμέτ με μορφές της τουρκικής ιστορίας όπως ο Ραούφ Ντεκτάς και ο Κεμάς Ατατούρκ.

Σύμφωνα με το tourikanea.gr εμφανίζεται να λέει συγκεκριμένα:

"Σήμερα κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Τα βήμα αυτό είναι όνειρο αιώνων. Εμείς κάνουμε πραγματικότητα ένα όνειρο γενεών ολόκληρων, κάνουμε τα πρώτα βήματα για την μεγάλη Τουρκική ενότητα. Eύχομαι το βήμα αυτό να είναι ιερό. Ως στρατιώτης που είμαι στην υπηρεσία του τουρκικού έθνους, αναμφίβολα αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι η Κοινή Δύναμη Επέμβασης Τουρκικού Κόσμου, της οποίας τα θεμέλια ρίξαμε σήμερα. Στην πραγματικότητα αυτό είναι η ανάσταση μιας κληρονομιάς που έρχεται από τον Μετεχάν και μετά, είναι το πρώτο βήμα για το πέρασμα σε έναν κοινό μεγάλο τουρκικό στρατό. Αναμφίβολα ενώπιον μας έχουμε μεγάλες δυσκολίες και μεγάλα εμπόδια. Η εκπαίδευση όμως της μικρής στρατιωτικής μονάδα που θα αρχίσει αύριο στην Άγκυρα, θα είναι η πρώτη φράση της ιστορίας που σήμερα γράφουμε εμείς. Ταυτόχρονα αυτό είναι η αρχή της πραγματοποίησης του μεγάλου ονείρου των Μετεχάν, Μπιλγκέ Καγάν, Αλπαρσλάν, Πορθητή, Οσμάν Μπατούρ, Ραούφ Ντνκτάς, Σαδίκ Αχμέτ, Γκαγπίραλι Ισμαήλμπεϊ και Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ. Έχουμε συνείδηση αυτού".

Keywords
Τυχαία Θέματα