Ο Beckham ανέλαβε τη σωτηρία της βρετανικής μόδας

Ο David Beckham ανήκει στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της Premier League -και του πλανήτη-,με μεροκάματο τα 40.000 ευρώ. Μια μικρή λεπτομέρεια: έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο από το 2014. Μαζί με τον Michael Jordan είναι οι μόνες αθλητικές “φιγούρες” που υπάρχουν μέχρι σήμερα στις κορυφαίες θέσεις προτίμησης των καταναλωτών

-οι οποίοι “εξαφανίζουν” όποια προϊόντα διαφημίζουν οι συγκεκριμένοι θρύλοι.

Aν τυχόν αναρωτιέστε τι δουλειά κάνει ο Βρετανός από το 2014 έως σήμερα, η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και σύνθετη: πουλάει τον εαυτό του. Όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά, καθώς έχει συστήσει εταιρία που διαχειρίζεται την εικόνα του. Δείτε τους σχετικούς αριθμούς του.


Χρόνος Κέρδη σε ευρώ

Ανά δευτερόλεπτο

0.51

Ανά λεπτό

30

Ανά ώρα

1.920

Ανά μέρα

46.080

Ανά εβδομάδα

322.560

Ανά μήνα

1.290.240

Ανά χρόνο

15.482.880

Σύμφωνα με τη “Sun”, την τελευταία διετία “έβγαλε” 33 εκατομμύρια ευρώ, σε μερίσματα από την εταιρία του, DB Ventures Limited. Η εταιρία αυτή διαχειρίζεται το brand του και τα έσοδα της αφορούν “την αδειοδότηση και άλλες μορφές εκμετάλλευσης του σήματος “David Beckham”. Βλέπετε, αυτός ο τύπος είναι κινούμενη διαφήμιση.

Έχει συμφωνίες με τις εταιρίες Breitling (ρολόγια), Sky Sports, Belstaff (ρούχα), H&M, Haig Club (ουίσκι), Saintsbury's (τη δεύτερη μεγαλύτερη “αλυσίδα” supermarkets στο Ηνωμένο Βασίλειο), Armani, Gillette και Pepsi Co. Υπάρχει και το ισόβιο συμβόλαιο με την Adidas (για 140 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα μισά τα πήρε "μπροστά"-, συν ποσοστά από τη δική του σειρά), ενώ από το 2014 έχει επεκταθεί και στην Κίνα.

Για αρχή, έγινε το πρόσωπο της Jaguar στην Ασία, μετά πρέσβης της Super League (έμεινε μόλις ένα χρόνο, διότι ξέσπασε σκάνδαλο για στημένα παιχνίδια και αποχώρησε), ο πρωταγωνιστής διαφημίσεων της μεγαλύτερης εταιρίας ενοικιαζομένων αυτοκινήτων (China Auto Rental), της Sands China -κατασκευαστική χώρων αναψυχής- και της Luneng -κατασκευαστική, γενικότερα. Μαζί με τον επί χρόνια σύμβουλο του, Simon Fuller (ο εμπνευστής του American Idol) συμφώνησαν να συνεργαστούν με τη Diageo (κολοσσό στον τομέα των ποτών) και να "υπογράψουν" ένα whiskey, το οποίο και θα προωθήσουν στο λαό.

Το επόμενο βήμα ήταν η Κορέα. Συνεργάζεται με την Global Brands Group (απέκτησε μαζί με τον Fuller το 50% της εταιρίας που θα παράξει ανδρικά ρούχα και είδη πολυτελείας στο... όνομα τους). Οι δυο τελευταίες δουλειές, ξεπέρασαν τα 18 εκατ. ευρώ. Έχει εδώ και χρόνια συμφωνία προώθησης των αρωμάτων του με την εταιρία Cotty (πουλά περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ... μπουκαλάκια το χρόνο, με τον Beckham να βγάζει από αυτήν την ιστορία 5 εκατ. ευρώ).

Στο συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τους Los Angeles Galaxy (πριν ολοκληρώσει την καριέρα του), υπήρχε η option απόκτησης νεοσύστατου οργανισμού του MLS (Major League Soccer, η ελίτ των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων στις ΗΠΑ). Την ενεργοποίησε μαζί με τους συνεργάτες του (έχει συστήσει τη Miami Beckham United), τον Γενάρη του 2018. Το προϊόν που θα δημιουργηθεί θα αγωνιστεί στη λίγκα, το 2020.

Ο μ.ο. τιμής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας της αγγλικής λίγκας είναι στα 80 εκατ. ευρώ. Εκείνος αρκεί να δώσει 22 εκατ. ευρώ, για να γίνει ιδιοκτήτης. Υπήρχε μια παράμετρος: έπρεπε να πείσει το Miami να δώσει χρήματα για την κατασκευή γηπέδου. Τι έκανε; Δημιούργησε με τον Fuller και τον Marcelo Claure, δισεκατομμυριούχο από τη Βολιβία, την Beckham Group και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει ιδιωτικά την κατασκευή γηπέδου, αξίας 220 εκατ. ευρώ, σε χώρο που θα παραχωρήσει... ο Δήμος. Οι φορολογούμενοι αντέδρασαν, εν τέλει όμως όλα πήγαν πρίμα -γιατί ο Beckham υποσχέθηκε δουλειές σε ντόπιους.

I’m really proud to be joining @britishfashioncouncil in my new role as Ambassadorial President. It’s a brilliant organisation and together we will focus on boosting support for the British Fashion Industry on a global scale. I am looking forward to spending more time with the team today.

A post shared by David Beckham (@davidbeckham) on May 10, 2018 at 11:00pm PDT

Η πρώτη υποχρέωση που είχε, ως πρέσβης της βρετανικής μόδας ήταν να επισκεφτεί σήμερα σχολές μόδας και βιοτεχνίες ρούχων του Manchester “ώστε να μάθω τα πάντα, για τη βιομηχανία που λατρεύω”. Η Επιτροπή Βρετανικής Μόδας που χαρακτήρισε το νέο της άνθρωπο ως “global figurehead”, εξέφρασε την ελπίδα πως με τη βοήθεια του παγκοσμίως γνωστού Beckham θα καταφέρει να προσελκύσει -αν όχι δημιουργήσει- νέα γενιά σχεδιαστών και επιχειρηματιών, όπως και επενδυτές που θα διασφαλίσουν την οικονομική ασφάλεια των ταλέντων που θα ανακαλυφθούν. Και κάπως έτσι, ο πλανήτης αντιλήφθηκε πως οι σπουδές του γιου του, Brooklyn στη Νέα Υόρκη (βλ. φωτογραφία) μόνο τυχαίες δεν ήταν.

Μέσα στους όρους της συμφωνίας είναι να παρουσιάσει ένα σόου ανδρικών ρούχων στο Λονδίνο, στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της London Fashion Week, το Σεπτέμβριο, θα κάνει ένα βήμα πίσω για να μπει στο προσκήνιο η σύζυγος του -σχεδιάστρια μόδας και ιδιοκτήτρια “ταμπέλας”-, Victoria.

Keywords
Τυχαία Θέματα