Νότια Αφρική: Πέθανε ο Ντένις Γκόλντμπεργκ, φυσιογνωμία του αγώνα κατά του απαρτχάιντ

Μία από τις φυσιογνωμίες του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ο Ντένις Γκόλντμπεργκ, διάσημος συνοδοιπόρος και συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του και το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

«Ο Ντένις Γκόλντμπεργκ απεβίωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 29 Απριλίου 2020 (...) αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη για την ελευθερία στη Νότια Αφρική», ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωση

που εξέδωσε. Με γονείς κομμουνιστές, ο νεαρός μηχανικός εντάχθηκε στον ένοπλο κλάδο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στα χρόνια του 1960, κατά την κορύφωση της μάχης εναντίον του ρατσιστικού καθεστώτος των λευκών που ήταν στην εξουσία στη Νότια Αφρική.

Ο Ντένις Γκόλντμπεργκ συνελήφθη το 1963 μαζί με διάσημους ηγέτες της υπόθεσης των μαύρων, μεταξύ των οποίων ο Ουόλτερ Σιζούλου, ο Γκόβαν Μπέκι και ο Άντριου Μλανγκένι. Έναν χρόνο αργότερα, στην περίφημη δίκη της Ριβόνια, όπως έμεινε στην Ιστορία, καταδικάσθηκε σε ισόβια δίπλα στον Νέλσον Μαντέλα. Ήταν ο μοναδικός λευκός στο εδώλιο και χωρίσθηκε από τους συντρόφους του, οι οποίοι φυλακίσθηκαν στο νησί φυλακή Ρόμπεν Άιλαντ, και κρατήθηκε επί 22 χρόνια σε μια φυλακή στην πρωτεύουσα Πρετόρια.

Το 2016 τιμήθηκε στο Λονδίνο μαζί με τον συναγωνιστή του Άχμεντ Κατράντα και στην ομιλία του είχε εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι η χώρα του εξακολουθεί να σπαράσσεται από φυλετικές εντάσεις ένα τέταρτο του αιώνα μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της, το 1994. «Ο φυλετικός διαχωρισμός έχει εντυπωθεί στο μυαλό κάθε Νοτιοαφρικανού», είχε πει τότε, «έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα