Νεύρα και τσαλίμια της Τουρκίας για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ

Στο ίδιο έργο θεατές, καθώς και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου η Τουρκία επιχειρεί με ελιγμούς και με τις “πλάτες” της Γερμανίας να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ και η Αθήνα ζητά να υπάρξει επιτέλους αποφασιστική ευρωπαϊκή αντίδραση στην πράξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Αυτή τη φορά, η ΕΕ δεν μπορεί να μεταθέσει και πάλι το θέμα στο μέλλον και Ελλάδα και Κύπρος,

με τη στήριξη της Γαλλίας και της Αυστρίας, θα ζητήσουν αποφάσεις εδώ και τώρα. Η Άγκυρα, όπως είχε κάνει και πριν την προηγούμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι και τώρα απέσυρε το Oruc Reis μόλις δέκα ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της μπροστά στο ενδεχόμενο κυρώσεων που θα έπλητταν την ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Οι κυρώσεις όμως εμμέσως θα έπλητταν και οικονομίες κρατών- μελών της ΕΕ που έχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, όπως εκτός από τη Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας προχθές σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, χαρακτήρισε μεν επιθετική και προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι καταρχάς εξακολουθούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η απόσυρση του Oruc Reis ήρθε την ύστατη ώρα και προσχηματικά αφού επί ένα μήνα έκοβε βόλτες και “έσπασε” επανειλημμένα το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων.

Κυρίως όμως η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε με νόημα ότι στην Άγκυρα αξίζει μεγάλος σεβασμός για το προσφυγικό. Ανέφερε άλλωστε ότι πάνω από τρία Σύροι πρόσφυγες και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από άλλες χώρες ζουν στην Τουρκία. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί οι πρόσφυγες αυτοί να εισρεύσουν στην ΕΕ και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος της ήπιας γερμανικής στάσης απέναντι στα τουρκικά “τσαλίμια”.

Αντίθετη λογική έχει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και το προσφυγικό. Και βέβαια ο πιο σταθερός και σημαντικός σύμμαχος της Ελλάδας για κυρώσεις στην Τουρκία είναι πάντα η Γαλλία, η οποία υπενθυμίζεται ότι συμμετείχε και στην αεροναυπηγική άσκηση Μέδουσα με Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου και φυσικά για το συντονισμό της στάσης Ελλάδας- Γαλλίας στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Προηγουμένως είχε συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša και τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Igor Matovič. Και σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με την κ. Μέρκελ.

Η παρέμβαση Πομπέο, που τάραξε τα νερά στο ΝΑΤΟ

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως εξέλιξη χθες ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που ανάγκασε την Τουρκία να ζητά την προστασία της Γερμανίας. Ο κ. Πομπέο κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και φυσικά στο θέμα που πραγματικά “καίει” τις ΗΠΑ, δηλαδή τους S-400.

Η στάση Πομπέο δεν οφείλεται ασφαλώς σε κάποιον άδολο φιλελληνισμό, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αντίθεση με τον Τραμπ εκφράζει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ που ζητά εδώ και καιρό κυρώσεις στην Τουρκία για τους S- 400 γιατί ανησυχεί για τη Ρωσία. Και φέρεται να ενδιαφέρεται να είναι εκείνος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024, οπότε θα χρειαστεί τη στήριξη των Ελληνοαμερικανών.

Ανεξαρτήτως κινήτρων πάντως, η παρέμβαση Πομπέο τάραξε τα νερά στο ΝΑΤΟ. Ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε στον περίφημο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως είπε. Αποκάλεσε τη Γαλλία “τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας” λόγω της στάσης της στη Λιβύη. Και έδειξε ότι η Τουρκία αναμένει και πάλι σωτηρία από το Βερολίνο, λέγοντας ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα