Νέες αντικειμενικές από το 2021 - Συνεχίζεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στις εμπορικές, επιταχύνει το υπουργείο οικονομικών ώστε να ορίσει νέες από 1/1/2021.

Με απόφαση του υπουργού οικονομικών κ Χρήστου Σταϊκούρα καλούνται οι ιδιώτες εκτιμητές να δώσουν τις εμπορικές αξίες για όλες τις περιοχές της χώρας μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά διακόπηκε τον Απρίλιο λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο στόχος είναι τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου να ολοκληρωθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

στις εμπορικές και οι νέες τιμές να ισχύσουν από 1.1.2021.

Στο ίδιο πλαίσιο θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός του υπουργείου οικονομικών για την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άλλων 3500 περιοχών.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Χαλκιδική) της χώρας που σήμερα πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ ώστε να επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος που αφορά την διεύρυνση της βάσης τους φόρου.

Με τα πρόσθετα αυτά έσοδα από το φόρο ακινήτων θα μπορέσει να προχωρήσει μέσα στον επόμενο χρόνο και στην δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, με έμφαση και πάλι στις μικρότερες περιουσίες και μικρότερες μειώσεις στις μεγαλύτερης αξίας ακίνητες περιουσίες. Το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι μόνιμο καθώς θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, ενώ το κόστος του θα προκύψει από τον πρόσθετο ποσό που θα βεβαιώνεται για το φόρο.

Συνεχίζεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ συνεχίζεται από χθες το απόγευμα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2020 με την πρώτη μέρα να έχουν αναρτηθεί οι πρώτες 500.000 από τα συνολικά 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που θα σταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διαδικασία της ανάρτησης των εκκαθαριστικών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης έληγε στην ερχόμενη Τετάρτη 30 του μήνα αλλά το υπουργείο οικονομικών ψηφίζει την Δευτέρα τροπολογία με την οποία η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Οι ιδιοκτήτες με μικρά ποσά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εξοφλήσουν το σύνολο του οφειλόμενου φόρου για το 2020 σε μια δόση ίσως μέσα στο Οκτώβριο ενισχύοντας έτσι για άλλο ένα μήνα τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν τα εκκαθαριστικά τους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις επιφάνειες στις οποίες επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ αλλά και το ύψος του. Αν διαπιστώσουν λάθη θα πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Ε9) ώστε να διορθωθούν και για τα επόμενα χρόνια και τα λάθη και ο φόρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα