Να θεσπιστεί 10% προσλήψεις μονίμων από ειδικές κατηγορίες όπως ασθενείς και πολύτεκνοι

Επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στέλνει η Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ΕΕΣΚΠ, και τις προσλήψεις αναπληρωτών που πάσχουν από αυτή την ασθένεια καθώς και τα κριτήρια μόνιμου διορισμού. Στο κείμενο που έστειλε η ΕΕΣΚΠ στο alfavita.gr ζητείται να θεσπιστεί ο τρόπος διορισμού

εκπαιδευτικών που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες όπως είναι οι ασθενείς και οι πολύτεκνοι.

Το κείμενο της ΕΕΣΚΠ:

Με το παρόν υπόμνημα η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας θέλει να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός δίκαιου και σταθερού συστήματος προσλήψεων και διορισμών. Είναι γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί με ΣΚΠ θεωρούνται από το Υπουργείο Παιδείας εδώ και δεκαπέντε χρόνια ειδική ομάδα και προτάσσονται στις προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά και σε μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις, όπως ορίζει ο νόμος 3194/03. Η νομοθέτηση αυτή έγινε με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που υπήρχαν εκείνη την εποχή, τα οποία είχε παράσχει η Εταιρία μας, σε συνεργασία με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες που ασχολούνται με την πάθηση. Δεκαπέντε χρόνια μετά έχει αποδειχτεί και εμπράκτως ότι οι εκπαιδευτικοί με ΣΚΠ και έχουν βελτιώσει το επίπεδο της ζωής τους, αλλά και προσφέρουν ευσυνείδητα, και πολλές φορές με αυτοθυσία, στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι πρέπει να διατηρηθεί η νόμιμη αυτή πρόταξη, η οποία μόνο θετικά έχει συμβάλλει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς, σταθερή μας άποψη είναι εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να υπάρχει σταθερή και συγκεκριμένη ρύθμιση για όσους εκπαιδευτικούς έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας εδώ και πολλά χρόνια δεν ακολουθούσε την νομοθετημένη πρακτική του να υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό επί των προσλήψεων για ειδικές κατηγορίες, στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και των νόμων 2643/98 και του πιο πρόσφατου 4440/16. Θεωρούμε ότι η θέσπιση ενός ποσοστού 10% διορισμών για τις ειδικές κατηγορίες (ασθενείς, πολύτεκνοι κτλ) είναι μια δίκαια, μόνιμη, αλλά και νόμιμη ρύθμιση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό της ζωής των εκπαιδευτικών, καθώς θα γνωρίζουν πότε θα αποκτήσουν σταθερή εργασία, ανάλογα με τα μόριά τους, ώστε ακολούθως να σχεδιάσουν τον ατομικό, επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό, ανάλογα με τα μόρια τους. Όσον αφορά τις παθήσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στις ειδικές κατηγορίες, οδηγός είναι η υπάρχουσα λίστα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην θέσπιση ποσοστού αναπηρίας για την υπαγωγή στις ειδικές ομάδες. Ο ρόλος των ΚΕΠΑ είναι να ορίζουν α) να επιβεβαιώνουν μία πάθηση και β) να ορίζουν ποσοστά αναπηρίας, προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει κάποια ωφελήματα από το Κράτος αν τα δικαιούται, ανάλογα με την κατάσταση του. Η πάθηση όμως, ειδικά στις χρόνιες καταστάσεις, όπως είναι η ΣΚΠ, είναι μια συνεχώς υπαρκτή κατάσταση, ενώ η εργασία δεν είναι ωφέλημα, είναι δικαίωμα και ταυτόχρονα πηγή βιοπορισμού και δημιουργίας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η θέσπιση ποσοστού όχι μόνο δεν προάγει, αλλά αντίθετα καταβαραθρώνει το Κράτος Πρόνοιας. Ουσιαστικά τιμωρείται ο ασθενής μιας χρόνιας πάθησης, αν δεν έχει αποκτήσει μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, και πολύ ορθά, τόσο η νομοθέτηση για την πρόταξη των πασχόντων εκπαιδευτικών, όσο και η νομοθέτηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων με σοβαρές παθήσεις, προέβλεπαν την ύπαρξη χρόνιας πάθησης και όχι ποσοστού αναπηρίας. Κλείνοντας, θεωρούμε υποτιμητική την θέσπιση μορίων για όσους έχουν διαφόρων ειδών αναπηρία, ειδικά μάλιστα όταν ένα πρόβλημα υγείας εξισώνεται σε μόρια με ένα μεταπτυχιακό. Οι ασθενείς με προβλήματα υγείας και αναπηρίες θα πρέπει να έχουν την δική τους ξεχωριστή αντιμετώπιση και βοήθεια από το κράτος, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προαγωγή της υγείας τους. Αυτή είναι όχι μόνο συνταγματική απαίτηση, αλλά και ηθική υποχρέωση κάθε πολιτισμένου και ευνομούμενου κράτους. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα στις παρατηρήσεις μας και ότι συμβάλλουμε σε έναν συνεχή και ειλικρινή διάλογο. Θα χαρούμε να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και εκ του σύνεγγυς σύντομα.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της ΕΕΣΚΠ

Ο Πρόεδρος, Αναστάσιος Ωρολογάς, Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ

Ο Γ. Γραμματέας, Κωνσταντίνος Μιχαλάκης, Φιλόλογος-Ιστορικός.

Διαβάστε περισσότερα στο alfavita.gr:

Τύμπανα πολέμου στην εκπαίδευση

"Κατεβάστε" δωρεάν 42.000 βιβλία από το Project Gutenberg

Βιωματικό σεμινάριο: Η Έννοια της Συμπερίληψης στη Σχολική Ομάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα