Μητσοτάκης: Χαμένη ευκαιρία και ιστορικό σφάλμα αυτή η αναθεώρηση

Για μία χαμένη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και για ιστορικό σφάλμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν τη δεύτερη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων άρθρων στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως τόνισε εάν προχωρήσει

η αναθεώρηση αυτή θα χαθεί για 10 χρόνια η ευκαιρία αλλαγών στα άρθρα 16 για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και 24 για τα δάση. Ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται για το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα προχωρήσει εφόσον έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όποιες αλλαγές επιθυμεί επί των άρθρων που θα κριθούν αναθεωρητέα με 180 από αυτή τη Βουλή. Τόνισε μάλιστα ότι εφόσον μόνο το άρθρο 32 περάσει με 180 ψήφους, η μόνη αλλαγή στον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να αφορά στην εκλογή του από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε όμως και στις ευρωεκλογές, στέλνοντας ένα μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου και απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους ιδίως της κεντροδεξιάς που σκέπτονται την ψήφο διαμαρτυρίας σε μικρότερα κόμματα με φόντο και το Σκοπιανό. Επέμεινε στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών σε κάθε περίπτωση και δήλωσε βέβαιος για την ετυμηγορία των πολιτών.

Ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε ότι παρά τις προσπάθειες της ΝΔ για πλαίσιο συνεννόησης ώστε κάποιες και από τις δικές της προτάσεις να υπερψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία, η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα. Υπενθύμισε ότι στη πρώτη ψηφοφορία πριν ένα μήνα είχε προτείνει ο ίδιος στον κ.Τσίπρα να ψηφίσει έστω τα άρθρα 16 και 24, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε.

Ανέφερε ότι ψηφίστηκαν από περισσότερους από 180 βουλευτές άρα θα αναθεωρηθούν με 151 βουλευτές από την επόμενη Βουλή τα άρθρα για την ευθύνη υπουργών, την εκλογή ΠτΔ, τη συγκρότηση ανεξάρτητων αρχών, ενώ έγιναν δεκτές και δύο προτάσεις της ΝΔ και συγκεκριμένα να ειναι και δικαίωμα της μειοψηφίας η σύσταση ανεξάρτητων επιτροπών και η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους υπόλοιπους.

Χαρακτήρισε πολύ φτωχό αυτό το πλαίσιο στο οποίο κατάφεραν τα δύο κόμματα να συμφωνήσουν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κυνικά μία αναθεώρηση που στρεβλώνεται σε σκοπιμότητες” είπε επίσης και πρόσθεσε: “Δεν πρόκειται απλά για μία χαμένη ευκαιρία, αλλά για ένα ιστορικό σφάλμα”.

Σημείωσε επίσης ότι 150 συγκέντρωσαν διατάξεις όπως η απλή αναλογική, η δυνατότητα για δημοψηφίσματα με υπογραφές ακόμη και μέσω διαδικτύου, ο χωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, τις οποίες χαρακτήρισε ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε: “Αυτές οι διατάξεις δε θα συζητηθούν καθόλου από την επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία”.

Τόνισε ότι η ΝΔ “θα τηρήσει κατά γραμμα τη συνταγματική παράδοση, η επόμενη Βουλή δε δεσμεύεται απο την κατεύθυνση που δίνει η σημερινή Βουλή, εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που προτείνονται προς αναθεώρηση”. Έκανε άλλωστε λόγο για επιχείρηση κατάλυσης της ελευθερίας της αναθεωρητικής Βουλής, που συνιστά ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ζήτημα της εκλογής ΠτΔ, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι από τη στιγμή που το άρθρο 30 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο, η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι στο πλαίσιο του άρθρου 32 ο ΠτΔ να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία. “Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πραγματικά ότι δε θέλει η εκλογή ΠτΔ να γίνεται μοχλός πρόκλησης βουλευτικών, θα κάνει φαντάζομαι το απλό: Θα υπερψηφίσει το άρθρο 32 όπως έχετε δεσμευτεί και δε φαντάζομαι κ.Τσίπρα μέχρι την ψηφοφορία να αλλάξετε γνώμη”, είπε θέλοντας να αποτρέψει κάθε πιθανότητα ελιγμού.

Αναφέρθηκε στις διατάξεις που εισηγήθηκε η ΝΔ και απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στα άρθρα 16 και 24 για παιδεία και περιβάλλον, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη στάση της, δεν θα τεθούν ποτέ προς αναθεώρηση.

Προειδοποίησε ότι εφόσον η αναθεώρηση ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους για την επόμενη δεκαετία η Ελλάδα θα είναι “η μόνη χώρα κατά τα άλλα προοδευτική στην οποία θα απαγορεύεται συνταγματικά η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ” και είπε ειρωνικά προς τον πρωθυπουργό: “Συγχαρητήρια κ.Τσίπρα”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι η αναθεώρηση ενσωματώθηκε σε μία συνολική αντιθεσμική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε: “ΠΡΟΣΥ σας λένε τώρα; Αλλάξατε τον τίτλο σας ή έτσι λέτε τουλάχιστον για να δώσετε μία καινούρια στέγη στους πρόθυμους. Εν τω μεταξύ όμως έχετε γίνει μία κυβέρνηση κουρελού”.

Τόνισε ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε εκλογές, τοπικές και ευρωεκλογές, δηλώνοντας βέβαιος ότι ο λαός θα τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και στους ψηφοφόρους της δεξιάς που σκέπτονται χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές, προειδοποιώντας πως: “Δεν υπάρχει περιθώριο για άσκοπη ψήφο σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων”.

Εκτίμησε όμως ότι την Κυριακή 26 Μαϊου από καθε γωνιά της χώρας η φωνή των πολιτών θα είναι ξεκάθαρη και θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά και στήριξης της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα