Μετά το "ναι" της Κομισιόν στόχος οι αγορές - Τα σχέδια για το 2019

Μετά την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού με καθαρές παροχές δεύτερος στόχος θα είναι η επάνοδος στις αγορές που προετοιμάζεται εντατικά για τις αρχές του 2019.

Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα προσαρμογής, η δημοσιονομική της «ευστάθεια» επικυρώθηκε πρόσφατα με τον βασικό της ελεγκτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ενέκρινε το προϋπολογισμό της επιτρέποντας και παροχές 910 εκ ευρώ.

Το κομμάτι που λείπει - και λόγω συγκυρίας- είναι η επάνοδος στις αγορές. Η κρίση στην

Ιταλία και τις αναδυόμενες αγορές ( στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα) και οι αμφιβολίες για την πορεία των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών και κατ επέκταση και της ανάπτυξης λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ταλαιπωρούν εκτός των άλλων και τα ελληνικά ομόλογα.

Από την άλλη η συμφωνία για το χρέος από το Eurogroup του Ιουνίου και το μαξιλάρι ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ «παρέχει» την πολυτέλεια της αναμονής αλλά όχι για πολύ ακόμη Το 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να επανέλθει και να παραμείνει στον δανεισμό από τις αγορές.

Τι σχεδιάζεται

Όλα θα περιγράφονται στο πρώτο σχέδιο ετήσιων εκδόσεων ομολόγων που θα ανακοινώσει η Ελλάδα ως το τέλος Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά μετά την έξοδο της Ελλάδα από τις αγορές τον Μάιο του 2010.

Στις γενικές τους αρχές θα προσανατολίζεται : σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου (του ομολόγου αναφοράς για κάθε χώρα) που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο θα γίνει μέσα στο 2019.

Πριν ξεσπάσει η νομισματική κρίση στην Τουρκία και η διαμάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες τα ξένα Funds στις επαφές τους με τις ελληνικές αρχές άφηναν να εννοηθεί ότι θα ήθελαν την Ελλάδα να εκδίδει εκτός από ένα 10ετές και ένα 20ετές ομόλογο ώστε να ανανεωθεί και αυτή η διάρκεια και να υπάρχει και για αυτήν την διάρκεια ένα σημείο αναφοράς . Η δεκαετής και η εικοσαετής διάρκεια λείπουν από το «ταμπλό» των ελληνικών τίτλων .

Παράλληλα θα πρέπει καλυφθεί η διάρκεια τις τριετίας και να αυξηθεί η ρευστότητα του πενταετούς ομολόγου της 24ης Ιουλίου του 2017 αλλά και η πιο πρόσφατη έκδοση 7ετούς ομολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο

Ένα ακόμη «χαρτί» που είναι πιθανό να παίξει η Ελλάδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι και η επαναγορά του μέρους του «ακριβού» χρέους προς το ΔΝΤ που σήμερα φτάνει περίπου τα 10 δις ευρώ.

Το συνέδριο της Capital Link

Ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας στην επάνοδο προς τις αγορές θα είναι το συνέδριο του Capital Link που γίνεται για 20η φορά φέτος στην Νέα Υόρκη για να προβάλλει την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία

Δεν είναι τυχαίο ότι το παρόν θα δώσει και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής αλλά και ο Γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας.

Όλοι τους θα προσπαθήσουν πείσουν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και επιστρέφει σε μια κανονικότητα μετά από περίπου δέκα χρόνια βαριάς κρίσης

Ειδικά για το χρέος θα επισημανθεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν χθες από το ΔΣ του EFSF ανοίγουν ένα καθαρό διάδρομο για επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους για τρείς λόγους.

Η αποπληρωμή τους οποίων είναι εξασφαλισμένη με δεδομένο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ της ως το 2030. Δηλαδή θα είναι σταθερά χαμηλότερες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου .

Περίπου το 1/3 του χρέους ( 97,3 δις ) της είναι παγωμένο τόσο σε ότι αφορά τους τόκους όσο και το κεφαλαίο για μια 10ετία.

Οι δανειστές της έχουν υποσχεθεί ότι θα την στηρίξουν ακόμη και αν το κλίμα επιδεινωθεί λόγω διεθνούς συγκυρίας .

Από εκεί και πέρα από τις επαφές που θα γίνουν πριν και μετά το συνέδριο θα εξαρτηθεί το βραχυπρόθεσμο μέρος της επανόδου στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μετά, Κομισιόν, 2019,meta, komision, 2019