Μέρκελ: Καμία ανάμιξη στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας του CDU

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να αναμειχθεί στις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και της υποψηφιότητας για την καγκελαρία.

«Δεσμεύτηκα σε αυτό όταν παραιτήθηκα από την προεδρία του κόμματος τον Οκτώβριο του 2018 και θέλω να τηρήσω αυτήν τη δέσμευση. Εξέφρασα τότε την ετοιμότητά μου να παραμείνω καγκελάριος όπως επίσης είχα πει τότε - και αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω ξανά - ότι δεν θα αναμειχθώ στο ποιος θα οδηγήσει το CDU

στο μέλλον ή ποιος θα γίνει υποψήφιος καγκελάριος. Η εμπειρία μου από την ιστορία διδάσκει ότι οι προκάτοχοι (στην ηγεσία του κόμματος και οι καγκελάριοι) πρέπει να παραμένουν έξω από αυτά και θα την ακολουθήσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνομιλώ με πιθανούς υποψηφίους», τόνισε η Μέρκελ την Τετάρτη στο Βερολίνο στο περιθώριο της επίσκεψης της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν.

Αναφερόμενη στον σχηματισμό κυβερνήσεων με την συμμετοχή ακροδεξιών λαϊκιστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Μέρκελ είπε «για το κόμμα μου ισχύει η αρχή της μη συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και δεν θα ήθελα να κρίνω άλλες χώρες, αυτό το αποφασίζουν μόνες τους».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν από την πλευρά της δήλωσε: «Δεν αναμένω ότι η κρίση στο CDU θα μπορούσε να επισκιάσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο μισό του 2020. Η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία, είναι προσανατολισμένη σε λύσεις και γι αυτό πιστεύω πως θα χειριστεί την προεδρία πάρα πολύ καλά».

Ζέντερ: Δεν θα είμαι υποψήφιος

«Φυσικά και η δουλειά μου είναι στη Βαυαρία, αλλά έχω επίσης την ευθύνη, ως μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού να βοηθήσω ώστε να παραμείνει η Γερμανία σταθερή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο δεύτερο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ZDF).

Όταν δε ερωτήθηκε κατά πόσον δεν θα υπάρξει σίγουρα κανένας υποψήφιος καγκελάριος ονόματι Ζέντερ στο τέλος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη συντηρητική παράταξη, απάντησε «το θεωρώ απολύτως βέβαιο».

Ο Ζέντερ υπερασπίστηκε επίσης τον πιθανό υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την καγκελαρία, τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος κατηγορείται ότι θέλει την επιστροφή στο παρελθόν: «Ο καθένας πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του όταν αναλάβει το αξίωμα του καγκελαρίου. Τον εμπιστεύομαι τόσο όσο και τους άλλους», δήλωσε.

Μετά την αιφνιδιαστική τέταρτη υποψηφιότητα του Νόρμπερτ Ρέτγκεν για την προεδρία του CDU, οι Χριστιανοδημοκράτες διαφωνούν για την διαδικασία της εκλογής του επικεφαλής του κόμματός τους. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Το θέμα της προεδρίας του κόμματος συνδέεται άμεσα με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο Ζέντερ όμως τόνισε ότι «οι δύο αποφάσεις θα πρέπει να διαχωριστούν. Το ποιος θα οδηγήσει την συντηρητική παράταξη (CDU/CSU) στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να καθοριστεί στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Ο υποψήφιος καγκελάριος μπορεί να προταθεί μόνο από κοινού από τους ηγέτες των δύο κομμάτων. Προκειμένου να επιλεγεί υποψήφιος καγκελάριος, ο νέος πρόεδρος του CDU θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός γι αυτό, να έχει απήχηση στους πολίτες, να ενώσει το κόμμα του και να εγγυηθεί την ενότητα του CDU και το CSU».

Keywords
Τυχαία Θέματα