Με την καταδίκη του Όρμπαν απαντά ο Μητσοτάκης στις κατηγορίες για Πινοσέτ

Με μια προσωπική παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αποδοκιμάσει τον ακροδεξιό πρόεδρο της Ουγγαρίας Όρμπαν, γνωστοποιώντας ότι η ΝΔ θα ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο τις κυρώσεις κατά της Ουγγρικής κυβέρνησης για τη στάση της στο μεταναστευτικό. Αν και η στάση του κ. Μητσοτάκη συμπλέει με τις γενικότερες διεργασίες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ότι αφορά το βαρύ και σχετικά εχθρικό κλίμα κατά του κ. Όρμπαν εντούτοις η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη ήταν και

μια απάντηση στα καταιγιστικά πυρά που δέχεται τις τελευταίες μέρες η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον… Πινοσέτ, μετά τις δηλώσεις Καραγκούνη για το ασφαλιστικό.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτες το απόγευμα ήρθε σε μια στιγμή όπου τα πνεύματα ήταν τεταμένα από το πρωί μετά την έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο και την ανοιχτή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και ειδικότερα τους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνιζαν ότι η υπερψήφιση της έκθεσης Sargentini για την ενεργοποίηση κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 της συνθήκης για την ΕΕ «αποτελεί βέβαια και έμπρακτη απάντηση στην επαναλαμβανόμενη κριτική που ασκεί στη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δήθεν ταύτισή της με την εν λόγω κυβέρνηση».

Πάντως και σ’ αυτή την περίπτωση στη ΝΔ διαπιστώνεται ένα σύνηθες το τελευταίο διάστημα φαινόμενο, «παραφωνιών» στελεχών της, καθώς η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας» έρχεται σε αντίθεση με την προ ημερών τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου στο ραδιόφωνο του News24/7. Ο κ. Κύρτσος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν θεωρώ τον Ορμπαν ακροδεξιό. Εξελέγη ως ακροδεξιός και στην τρίτη του θητεία κυβερνά ως σκληρός δεξιός. Έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες. Δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην άκρα δεξιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα