Με τη Μέρκελ μίλησε ο Μητσοτάκης για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό και για τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα συζήτησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως επισήμαιναν από το Μαξίμου η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά και της στάσης της Τουρκίας.

“Η Ελλάδα

και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος” είχε δηλώσει στη σύνοδο ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε πει στους εταίρους πως η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί απο τη γείτονα και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει plan B για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο όπως άφηναν στη συνέχεια να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές αφορά στο να αναλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες τους για τους πρόσφυγες εφόσον η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας εξακολουθεί να μη δίνει αποτελέσματα.

Για ένα τέτοιο σχέδιο είναι βεβαίως πολύ νωρίς ακόμη και στην πραγματικότητα ήταν μία απειλή που έβαλε η ελληνική πλευρά πάνω στο τραπέζι πιέζοντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου έχει πολλάκις διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί μία χώρα να απολαμβάνει τα καλά της Σένγκεν αλλά να αρνείται να επωμιστεί μερίδιο της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ έχει καλέσει τους εταίρους να υποδεχθούν κάποια από τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών με τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, ενώ οι ροές συνεχίζονται αμείωτες.

Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά 2.152 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου στο διάστημα από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωκομματικές μουρμούρες για το σχέδιο μετεγκατάστασης, αλλά και την ανυπομονησία στελεχών και μέρους της βάσης της ΝΔ για άμεσα αποτελέσματα την ώρα που η αύξηση των επιστροφών που φιλοδοξεί ούτως ή άλλως απαιτεί χρόνο και εξαρτάται βεβαίως και από παράγοντες πέραν της Ελλάδας.

Για να απαντήσει στους ισχυρισμούς ορισμένων περί αλλοίωσης, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκατασταθεί σε κάθε περιφέρεια δε θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού αυτής, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως οι μετεγκαταστάσεις γίνονται κατόπιν ενημέρωσης των τοπικών αρχών.

Ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τους περιφερειάρχες της χώρας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ενώ το περασμένο Σάββατο στην άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως «πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική. Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Είπε επίσης στους βουλευτές ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να αποσυμφορηθούν τα νησιά, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων.

«Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» σημείωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η βασική έννοια των πολιτών είναι η πορεία της οικονομίας. Και ουσιαστικά έτσι κάλεσε τους βουλευτές να είναι πιο ψύχραιμοι στις τοποθετήσεις τους και να στρέψουν τη συζήτηση και στα θετικά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα